В той час як одні батьки прагнуть віддати свою дитину до школи якомога раніше, інші хочуть переконатися в її емоційній та фізичній готовності до навчання та шкільних буднів. В якому ж віці дитина повинна йти до школи?

Це питання батьки вирішують в індивідуальному порядку, але ми хочемо звернути Вашу увагу на  ситуацію, що склалася на сьогодні у дитячих садках. В правилах прийому до ДНЗ (дитячий навчальний заклад) можна зустріти положення відповідно до якого діти, яким на 1 вересня  поточного року виповнилося 6 років мають йти до школи. Але чи справді це так?

Дитячий садок — це дошкільний заклад  для дітей віком від  трьох  до  шести  (семи) років, де  забезпечуються  їх  догляд,  розвиток,  виховання  та навчання.  Як наслідок, в законі передбачена можливість відвідування такого закладу до 7 років, але ні «Положенням про дошкільний навчальний заклад», ні Законом України «Про дошкільну освіту» не передбачені умови за яких дитина може залишитися в начальному закладі до досягнення цього віку.

Щоб заповнити прогалину дитсадки самі визначали, що можливість залишитися у дитячому садку ще на один рік, надається тільки тим дітям, у яких є захворіння підтверджене довідкою відповідної форми за підписом лікаря.

Ситуацію  роз’яснює  Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України  Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.  Отже, як батькам, так і керівникам дошкільних навчальних закладів варто знати, що дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.  У випадку ж  її відрахування у батьків є можливість захищати права у суді.

Tags: ,

285 комментариев on Варто знати батькам: Дитина має право відвідувати дитячий садочок до 7 років включно

  1. Виктория:

    Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, дитина має вади зору, але в місті де проживаємо, немає садочка для таких дітей. Стали на чергу у сусіднє місто, де такий садок є. Отримали відповідь, що в першу чергу беруть діток “місцевих”, якщо буде місце, тоді візьмуть і нас. Так як садок переповнений, то шансів отримати місце мало. Чи правомірно те, що по-перше, для дитини з особливими потребами немає місця в садочку, по-друге, що “не місцеві” не мають тих же прав, що і “місцеві”?

    Відповідь: ні, не правомірно

  2. Евгенія:

    Доброго дня! Скажіть будь ласка, чи передбачені пільги одинокий матері при влаштуванні дитини в дитячий садок? Дякую.

    Відповідь: такого виду пільг не має

  3. Світлана:

    Скажіть будь ласка, яким чинном законно відправити дитину в школу, якщо на 1 вересня їй виповниться твльки 5,5 років?

    Відповідь: за бажанням батьків

  4. Марина:

    Доброго дня!В нашому садочку дитина послизнулась,впала і розірвала вушко,майже зверху.Відвідувач забороняю відвідувати садок дітям у сережках,чи є це правомірно.Моя дитина ходить в сережках з року(їй вже 6) і сережки в неї спеціальні щоб дитина не поранилась.

    Відповідь: так, на це має право адміністрація закладу.

  5. Анна:

    Добрый вечер. В детском саду в ясельной группе хотят убрать няню и оставить одну воспитательницу. Родители категорически против, так как дети маленькие. Их одних оставлять нельзя. А воспитательнице в этом случае придется отлучаться, ну хотя бы за обедом, оставлять детей самих в группе. Вопрос в следующем: есть какой-то документ где регламентируется сколько воспитателей должно находится в ясельной группе? Или, к примеру, что нельзя детей оставлять одних в помещении? Спасибо за ответ

    Відповідь: так, в законі про дощкільну освіту, посилання є в статті на сайті

  6. Юля:

    Дитина приходить із садочка переляканою,внрчі кричить не своїм голосом. Коли не пускаю в садок- все стає в норму. На днях забрала з рваною ранкою на спині, ніби впала на двозубну виделку. Коли забирала-ніхто словом не обмовився. Лише вдома побачила, що запухші очі і рана, коли переодягала. Вихователі нічого не чули- не бачили. Районний відділ освіти не реагує зовсім. Каже щоб розбирались на місці. Що робити далі?

    Відповідь: зверніться за захистом до суду

  7. Марiя:

    Доброго дня !!! Моя дочка ходить у садок 3 мысяцы у нас неодноразово виникали спырны питання до вихователя,але нехотылось конфлыкту.Та одного разу коли вихователь водила дытей на прогулянку , мою дитину забули у садочку, про чому вона там була зачинена,сидыла в туалеты на плитцы.

    Відповідь: звертайтесь зі скрагою до місцевого органу влади

  8. ярослава:

    добрий день..в нас в садку взагалі складнв ситуація..*(
    дитину практично роблять психічно нерівноважену…4,7рочки,хлопчик,темперамент холерик…активний,все цікаво..запитує все..були в обичній групі…рік..завжди були сутички з вихователькою…шо веде себе не так,робить не так.на дерево не лізь бо зломаєш(не впадеш вдаришся-а зломаєш ДЕРЕВО)..по їхнвх словах завжди бився,починав перший зачіпати…хоть не одноразово на свої очі бачила як на дитину всипав в обличчя хлопчик пісок,а мій вже потім теж всипав…та вихователька замітила коли моя дитина це зробила…коли його зачіпають,навіть не пікне…все що хтьсь не зробить—це мій син…перевелись в логопедичну групу…тут те саме…+ 12дітей…уваги для дітей тут більше як в обичній…визвали до завідуючоі..разом з вихователями..почали говорити…шо типу батьки жалуються і т.дт.п…що в дитини є насправді проблема,.треба звернутись до спеціалістів…що він завжди хоче бути першим,шо коли запитують,він хоче перший відповісти…якщо запитубть когось іншого,то по словах виховательки-він може вдарити,або пихнути ту дитину…я вже говорю до виховательки,якщо таке буває,щоб якимось іншим методом запитувала,тобто граючим…що запитає Петрика,поки ти подумаєш над своім питанням…короче все роблять нічого не допомагає..дала вихователька номер тел психотерапевта часного-типу найкраща по місту,я пішла до державного,розказала все як було…DS:ЗДОРОВИЙ…рекомендацыя,попити заспокыйливы..ых це не задовыльнило,що я пышла до державного а не до їхнього…сказала що вони всім пишуть що здоровий…я кажу-ви хочите щоб з дитини зробили хворого коли він здоровий..
    ладно..я вже сама думаю…може і так.може є якась проблема.так як для кожної мами,краще взнати зразу,якщо щось є…..пішла до нервопатолога…все розказала…як мені сказали..яе веде себе в садку…як веде себе дома,на вулиці… DS:ЗДОРОВИЙ
    пішла до ппсихолога…поговорили з дитиною…тести робили…ЗДОРОВИЙ..претензій немає до дитини…хоче уваги більше…а по словах виховательки,ми не можемо порушувати права інших дітей..типу питати лише його…я кажу щоб не лише з ним час проводити…просто показати йому те,що він потрібен в групі,щоб йому було цікаво..і іншим діткам..
    короче…просто виживають дитину з садка…любим способом…що робити в такій ситуаціі??????????допоможіть,будь ласка..???

    Відповідь: переведіть дитину до іншого ДНЗ, зверніться зі скаргою до місцевого органу влади

  9. Оксана:

    Добрий день.В мене така ситуація.Моїй дитині виповнюється три роки 4 числа, завідувач садку сказала щоб я почала пробувати його водити після 20,я маю виходити на роботу. Куди звертатися???Що робити???Наймати юриста і судитися- теж не дуже хочу,щоб потім все відбувалося на дитині,порадьте…. Дякую

    Відповідь: зверніться до місцевого органу влади за допомогою

  10. Діана:

    Доброго дня. До нашої групи регулярно приводять хвору дитину. Розмова із батьками результату не дає. Батьки постійно погрожують, що відмовити у відвідуванні їм не мають права. Підкажіть, які кроки батьки можуть здійснити для захисту своїх дітей від постійного контактування та зараження від такої хворої дитини?

    Відповідь: лише адміністрації вашого закладу може вплинути на ситуацію

Добавить комментарий