2013-03-27 09.34.15

Сьогодні відбулась акція працівників «Аеросвіту»  щодо порушення їх трудових прав.  Працівники цього авіаперевізника протестували щодо заборгованостей по заробітній платі, проти корупції,яка охопила усі сфери життєдіяльності,  а також незаконної реорганізації компанії. Крім того, було піднято питання щодо  відсутності у працівників транспортної сфери права на страйк.

Театралізоване поховання компанії «Аеросвіт» стало показовим свідченням того, що тривале недотримання трудових прав, може привести до смерті компанії, яка навіть і після свого «поховання» залишає негативний спадок у вигляді невиплачених зарплат.

Відсутність ефективної реакції державних органів на проблеми порушення трудових прав працівників цієї компанії стало однією із причин щоб вчергове акцією протесту нагадати владі про існування проблеми і  безвідповідальність влади. Оскільки до сьогодні не виплачено заборгованості із заробітної плати, а також не вирішені проблеми щодо соціальних гарантій для вже звільнених працівників.

Крім того, було заявлено про те, що Європейський суд з прав людини взявся за розгляд справи щодо права транспортних профспілок  на страйк. Як зазначив голова профспілки бортпровідників авіакомпанії Веніамін Тимошенко: «Заборона профспілці страйкувати стала однією із причин плачевного стану в якому опинилися працівники «Аеросвіту». Оскільки без ефективного інструменту відстоювання своїх трудових прав, проблеми у цій сфері не тільки не вирішувалися, але й приховувалися адміністрацією компанії».

На мою думку проблеми з якими стикнулися працівники «Аеросвіту» є показовим прикладом того наскільки поважаються і захищаються трудові права в Україні, наскільки другорядними ці права є для власників підприємств. А також показали слабкість захисту цих прав з боку державних органів, які покликані здійснювати їх захист.

Слід визнати компанія «Аеросвіт» померла, водночас хочеться надіятися, що ті працівники, які були нею об’єднані  і які отримали безцінний досвід активного захисту своїх прав зможуть використати цей досвід в усіх життєвих обставинах в яких будуть опинятися. І в кінці кінців стануть фундаментом для розвитку активних і ефективних профспілок у різних галузях господарства.


Tags: ,

Добавить комментарий