Кому надається цей вид допомоги ?

Для окремих категорій працівників надання матеріальної допомоги на оздоровлення є обов’язковим. До них належать, зокрема:

  • державні службовці;
  • посадові особи місцевого самоврядування;
  • педагогічні та науково-педагогічні працівники;
  • педагогічні працівники закладів сфери культури;
  • працівники музеїв і бібліотек;
  • медичні працівники;
  • працівники протитуберкульозних закладів.

Для не бюджетних організацій  та підприємств законодавством надання матеріальної допомоги на оздоровлення не передбачено, але відповідні питання можуть бути визначені в колективному договорі.

Які умови отримання допомоги на оздоровлення  ?

Головною умовою гарантованої виплати допомоги на оздоровлення є факт надання працівникові щорічної відпустки (або її частини). Так, для державних службовців обов’язково допомогу на оздоровлення надають до щорічної основної відпустки. У разі виходу працівника, скажімо, в додаткову відпустку у зв’язку з навчанням чи у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку допомога на оздоровлення не надається.

Рішення про надання щорічної відпустки і про надання матеріальної допомоги оформлюють наказами роботодавця.

Водночас для тих працівників бюджетної сфери, яким допомогу на оздоровлення виплачують за рішенням керівника та лише за наявності економії фонду оплати праці, її можуть надати у будь-який період за заявою працівника. Адже законодавство, яке дозволяє надання матеріальної допомоги на оздоровлення, не прив’язує її виплату до факту надання щорічної відпустки.

Чи виплачується ця допомога працівникам-сумісникам ?

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення працівникам, які працюють на умовах сумісництва, на законодавчому рівні не врегульоване.

Але, на думку Мінсоцполітики, матеріальну допомогу сумісникам надають на загальних підставах, якщо інше не передбачено окремими нормативними актами.

Розмір допомоги

Розмір допомоги залежить від категорії працівників, яким надають цю допомогу. Так, для педагогічних і науково-педагогічних працівників виплата допомоги на оздоровлення відбувається у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати).

Так само і для медичних та фармацевтичних працівників надання допомоги на оздоровлення виплачується  її у розмірі посадового окладу під час надання щорічної основної відпустки.

Водночас, якщо йдеться про держслужбовців, то з травня 2016 року  ця допомога виплачується  у розмірі середньомісячної заробітної плат, яка обчислюється за два останні місяці перед місяцем надання відпустки.

 

Tags: , ,

56 комментариев on Допомога на оздоровлення

  1. Світлана:

    Доброго дня! я працівник державного банку, мене скорочують скоро і до скорочення я йду у відпустку, писала дві заяви — на відпустку і на оздоровлення. Але в кадрах сказали , що погодили лише відпустку. Чи мають право не виплатити на оздоровлення?

    Відповідь: маєте

  2. Максим:

    Доброго дня. Працівник відпрацював 5 місяців та бере відпустку за фактично відпрацьований час та хоче отримати матеріальну допомогу на оздоровлення. Чи можна виплатити допомогу?

    Відповідь: якщо є воля роботодавця — то так

  3. Ольга:

    выплачивается ли матпомощь на оздоровление если госслужащий идет в дополнительный отпуск за стаж госслужбы или только если в основной?

    Відповідь: залежить від положень кол.договору

  4. Галина:

    Здраствуйтэ. Я работаю худруком в СБК на 075 ставки. Пошла в отпуск на 10 календарных дней. Получила отпускных 3300. Сюда входит материальная помощ. 9 календарных днпй отработаных и отпуск. Вопрос меня надули? Еще у 2 неполнолетних детей.

    Відповідь: без огляду документів вашої особової справи, відповісти не можливо.

  5. Галина:

    Здраствуйтэ. Я работаю худруком в СБК. Пошла в отпуск на 10 календарных дней. Получила отпускных 3300. Сюда входит материальная помощ. 9 календарных днпй отработаных и отпуск. Вопрос меня надули? Еще у 2 неполнолетних детей.

    Відповідь: без огляду документів вашої особової справи, відповісти не можливо.

  6. Виктория:

    Увольняюсь по переводу(государств.медучереждение),на предыдущем месте работы предлагают компенсацию за не использованный отпуск 16календ.дней.Вопрос:в таком случае я теряю оздоровительные?

    Відповідь: залежить від умов вашого кол.договору

  7. Добрый день. Я фельдшер неотложной помощи. Всвязи с мёд. Реформой могут ли мне отказать в выплате материальной помощи на оздоровление???? И в каком размере должны ее выплачивать, в размере месячного оклада или в размере среднемесячной зп за последних 2 месяца перед отпуском???

    Відповідь: залежить від положень вашого кол.договору

  8. Іван:

    Інвалід 1-ї групи, науково-педагогічний працівник. Чи маю я можливість отримувати додаткову допомогу на оздоровлення?

    Відповідь: питання в компетенції вашого роботодавця/місцевого органу влади

  9. Артур:

    Чи можу я отримати допомогу на оздоровлення як учасник ато

    Відповідь: зверніться до місцевих органів влади

  10. Люда:

    Якщо я оформлена на 0.5 ставки а працюю майже на цілу ставку медсестрою то як мені повинні заплатити матеріальну допомогу?

    Відповідь: залежить від положень колл. договору

Добавить комментарий