Процедура призначення

Кому надається допомога

Для застрахованих осіб

Відповідно до статті 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням»  допомога на поховання надається у разі смерті застрахованої особи, а також членів сім’ї, які перебували на її утриманні, крім поховання пенсіонерів , безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві.

До членів  сім’ї застрахованої особи, а також членів сім’ї, які перебували на її утриманні:

1) дружини (чоловіка);

2) дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18 років або старших цього віку, якщо вони стали інвалідами до 18 років (братів, сестер та онуків — за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студентів та учнів середніх професійно-технічних та вищих навчальних закладів з денною формою навчання — до 23 років;

3) батька, матері;

4) діда та баби за прямою лінією спорідненості.

Не вважаються такими, що перебували на утриманні застрахованої особи, члени сім’ї, які мали самостійні джерела засобів до існування (одержували заробітну плату, пенсію тощо).

Для прикладу, якщо померла Ваша мама чи батько, які вже не працювали, і були на Вашому утриманні, то Ви маєте право на отримання цієї  допомоги.

Потрібно зазначити, що допомога надається застрахованій особі, члену її сім’ї або іншим юридичним чи фізичним особам, які здійснили поховання.

Важливо сказати, що звернутися за призначенням допомоги на поховання можна в будь-який час (оскільки терміни давності для звернення за допомогою не встановлені). При цьому розмір допомоги визначатиметься виходячи з дати смерті, а не на дату звернення за нею.

Для безробітних

Статтею 29 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» передбачено, що допомога на поховання у разі смерті безробітного або особи, яка перебувала на його утриманні, виплачується особам, які здійснили поховання.

Потрібно зазначити, що у разі смерті безробітного інваліда або особи, яка перебувала на його утриманні, за вибором осіб, які здійснювали поховання, виплачується допомога на поховання за Законом  України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» або допомога на поховання чи відшкодування витрат на поховання за іншими законодавчими актами.

Допомога на поховання виплачуються, якщо звернення щодо її отримання надійшло не пізніше 6 місяців після смерті безробітного.

Для пенсіонерів

Відповідно до статті 53 Закону України  «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»  у разі смерті пенсіонера особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання пенсіонера.

При цьому не має значення  вік та вид пенсії, яку отримував пенсіонер, оскільки в деяких випадках для призначення пенсії вік особи, якій має бути надана пенсія, не враховується: пенсія по інвалідності, пенсія за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення та інші. Крім того, деяким особам скорочено пенсійний вік на 5 або 10 років: працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і важкими умовами праці, водіям місцевого пасажирського транспорту тощо.

 

Для осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві

Статтею 21 Закону №1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності» передбачено, що у разі смерті потерпілого Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань зобов’язаний у встановленому законодавством порядку:

1) своєчасно і в повному обсязі виплатити одноразову допомогу особам, що перебували на утриманні померлого;

2) організувати поховання померлого, відшкодувати вартість пов’язаних з цим ритуальних послуг.

 

Для осіб, які не досягли пенсійного віку на момент смерті, не працювали, не переубвали на службі, не зареєстровані у центрі зайнятості як безробітні

Постанова КМУ «Про затвердження порядку надання допомоги на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиялення померлого або особі, яка зобов’язалася поховати померлого» № 99 від 31.01.2007 року передбачає що допомога надається за останнім місцем проживання померлого з коштів місцевого бюджету.

Допомога на поховання надається в день звернення за нею протягом шести місяців після смерті особи, у розмірі встановленому на день смерті.

 

Куди звертатися за допомогою

Для застрахованих осіб

Допомога на поховання надається за основним місцем праці застрахованої особи за рахунок сплачених застрахованими особами страхових внесків.

Для безробітних

Допомога на поховання повинна бути виплаченою у центрі зайнятості за місцем його реєстрації безробітного за рахунок коштів Фонду соціального страхування України на випадок безробіття.

Для пенсіонерів

За допомогою на поховання пенсіонера необхідно звернутися до органів Пенсійного фонду за місцем проживання пенсіонера (незалежно від того — знаходився він у трудових відносинах на момент настання смерті чи ні).

Для осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві

Допомога на поховання для осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві виплачується Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань.

Для осіб, які не досягли пенсійного віку на момент смерті, не працювали, не переубвали на службі, не зареєстровані у центрі зайнятості як безробітні

За допомога на поховання необхідно звернутися до місцевих органів влади за останнім місцем проживання померлого.

 

Перелік документів необхідних для отримання допомоги

Для застрахованих осіб.

Допомога на поховання застрахованої особи призначається сім’ї померлого або особі, яка здійснила поховання, на підставі свідоцтва про смерть, виданого органом реєстрації актів громадянського стану.

Допомога на поховання члена сім’ї застрахованої особи призначається застрахованій особі на підставі свідоцтва про смерть, виданого органом реєстрації актів громадянського стану, та довідки з місця проживання про перебування померлого члена сім’ї на утриманні застрахованої особи.

Довідку про перебування померлого чоловіка на Вашому утриманні надає ЖЕК за місцем проживання. За отриманням такої довідки Ви також можете звернутися до відповідного управління житлово-комунального господарства, виконавчого органу райради (міськради).

Надання ЖЕК довідок про перебування особи на утриманні передбачено ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. N 1105.

Для безробітних

Допомога на поховання виплачується на підставі заяви та документів, які:

підтверджують факт смерті безробітного чи особи, яка перебувала на його утриманні (довідка про смерть);

засвідчують факт перебування особи на утриманні безробітного;

засвідчують особу, яка здійснила поховання (паспорт або інший документ, що посвідчує особу).

Для пенсіонерів

Допомога на поховання виплачується на підставі заяви та документів, які:

підтверджують факт смерті безробітного чи особи, яка перебувала на його утриманні (довідка про смерть);

засвідчують особу, яка здійснила поховання (паспорт або інший документ, що посвідчує особу).

Для осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві

Для одноразової допомоги — довідка про середню заробітну плату померлого за останні 6 календарних місяців роботи.
Для відшкодування витрат на поховання — оригінали платіжних документів (чек, квитанція тощо) про витрату коштів під час поховання померлого

Для осіб, які не досягли пенсійного віку на момент смерті, не працювали, не переубвали на службі, не зареєстровані у центрі зайнятості як безробітні

Допомога на поховання виплачується на підставі заяви, паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу виконавця волевиялення померлого або особи, яка зобов’язалася поховати померлого та довікди про смерть.

 

Розмір допомоги на поховання

Для застрахованих осіб

Допомога на поховання застрахованої особи або особи, яка перебувала на її утриманні, надається в розмірі, що встановлюється правлінням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, але не менше розміру прожиткового мінімуму.

Постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 16.11.2011 № 55 «Про встановлення розміру допомоги на поховання» по страхових випадках, які настали з 1 січня 2012 року, допомога на поховання надається за рахунок коштів Фонду у розмірі 2200 гривень. По теперішній час розмір допомоги залишається незмінним.

Для безробітних

Допомога на поховання у разі смерті безробітного виплачується особам, які здійснили поховання, у розмірі прожиткового мінімуму.

Для пенсіонерів

У разі смерті пенсіонера  особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання пенсіонера в розмірі двомісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті.

Для осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві

Одноразова допомога розраховується Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань виходячи з середньої заробітної плати померлого. Витрати на поховання здійснюються в межах норм.

Потрібно зазначити, що на підставі п. 6 Порядку проведення витрат на поховання у разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2001 р. №826, розмір і процедура проведення і обліку витрат на поховання і пов’язаних з цим ритуальних послуг встановлюються правлінням Фонду для обласних управлінь його виконавчої дирекції на диференційованій основі відповідно до фінансових можливостей і місцевих умов за поданням виконавчої дирекції Фонду. Граничні розміри витрат на поховання потерпілого і пов’язаних з цим ритуальних послуг затверджені постановою правління Фонду від 6 березня 2006 року N 13.

Для осіб, які не досягли пенсійного віку на момент смерті, не працювали, не переубвали на службі, не зареєстровані у центрі зайнятості як безробітні

Розмір допомоги на поховання встановлюється органом місцевого самоврядування виходячи з вартості ритуальних послуг.

Допомога на поховання за рахунок коштів підприємства

Матеріальна допомога на поховання померлого працівника може бути надана за розсудом роботодавця.

Відповідно до Податкового кодексу України допомога може надаватися роботодавцем померлого платника податків як у грошовій формі, так і у вигляді оплати послуг сторонніх організацій (ритуальних послуг, оплата автотранспорту). Для її отримання необхідна заява, копія свідоцтва про смерть і наказ роботодавця.
У разі виплати допомоги роботодавцем своєму працівнику на поховання померлого родича або поховання колишнього працівника (не за останнім місцем роботи), сума допомоги підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Нормативно-правові документи, які можуть бути корисними щодо призначення і виплати допомоги на поховання

1. Закон України від 09.07.2003 р. №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

2. Закон України від 18.01.2001 р. №2240-III «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, зумовленими народженням і похованням».

4. Закон України від 02.03.2000 р. №1533-III «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

5. Закон України від 23.09.99 р. №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності».

 

Tags: , , ,

175 комментариев on Допомога на поховання – 2016

  1. Света:

    Добрий день у нас на производстве умер работник, на момент смерти был пенсионером и за месяц до смерти ему присвоили инвалидность.Скажите,кто выплачивает ему помощь на похороны ПФУ или организация и в какам размере

    Відповідь: Якщо вас цікавить як виплачується та розраховується допомога на підприємстві, то порадимо звернутися до працівників відповідного УПФУ або ж ФСС з ТВП, для юридичних осіб вони надають консультацію.

  2. Віктор:

    доброго дня,підскажіть будь-ласка у мене померла мама в березні 2013р.На підприемстві повинні виплатити мені допомогу.Але за браком коштів допомогу відклали на пізніше.За сімейними обставинами я розрахувався так і не дочекавшись допомоги.Зараз начальник каже ,що він немає права виплатити мені ці кошти.Чи правомірні його дії і чи є можливість отримати ці гроші.Дякую за відповідь.

    Відповідь: Дії керівництва неправомірні, напишіть письмову заяву на імя керівника про виплату допомоги на поховання, і обов`язково сдайте цю заяву під опис. Ящо відповіді не буде, або буде негативна, тоді зверніться в Прокуратуру зі скаргою.

  3. Віра:

    Доброго дня,у мене помер брат 43 роки,працював у пожежній частині — офіційно,залишив дружину та двох неповнолітніх дітей, скажіть будь-ласка які види на поховання його сімї належать і куди подавати?

    Відповідь: На сайті є стаття на цю тему, там вказан детальний перелік документів, та орган, куди звертатися, порадимо ознайомитися з статтею.

  4. Яна:

    Добро дня! Допоможіть будь-ласка! В нас на підприємстві помер 12.08.2013року співробітник (інфаркт, 15.09.1956 року народження). Які документи мені потрібно зібрати в соціальне страхування, щоб його жінка отримала допомогу на поховання.

    Відповідь: Ознайомтесь буль-ласка з статтею. http://www.i-law.kiev.ua/?p=278, в залежності від статусу особи, ви і обираєте порядок отримання допомоги и перелік документів.

  5. Анна:

    Дорого дня! Допоможіть будь-ласка розібратись. Ми здійснили поховання знайомого. Він не працював, не був зареєстрованим в центрі зайнятості, був працездатного віку, не був інвалідом и т.п. В соцстраху нам відмовили в допомозі. Ми можемо ще кудись звернутися для отримання допомоги?

    Відповідь: Сайт містить статтю на цю тему, в ній викладено порядок отримання допомоги для данної категорії громадян. Цитуємо: Для осіб, які не досягли пенсійного віку на момент смерті, не працювали, не переубвали на службі, не зареєстровані у центрі зайнятості як безробітні
    Постанова КМУ «Про затвердження порядку надання допомоги на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиялення померлого або особі, яка зобов’язалася поховати померлого» № 99 від 31.01.2007 року передбачає що допомога надається за останнім місцем проживання померлого з коштів місцевого бюджету.
    Допомога на поховання надається в день звернення за нею протягом шести місяців після смерті особи, у розмірі встановленому на день смерті.
    Про весь вид допомоги, та хто має право на її отримання, Ви зможете прочитати тут: http://i-law.kiev.ua/?p=278

  6. Татьяна:

    У нас на підприємстві помер работник,военный пенсіонер. Соцстрах повідомив, что якщо він пенсіонер, то допомоги на похованя він не отримує.Чи це вірно та які законодавчі акти це регулюють.

    Відповідь: Допомогу на поховання пенсіонеру надається в УПФУ за місцем його проживання, навіть якщо він на час смерті працював. Тому Ви звертались не до того органу за допомогою. В статті все детально викладено: http://i-law.kiev.ua/?p=278

  7. наталя:

    доброго дня! у нас помер тато.26травня цього року йому виповнилося 60років,всі документи у пенсійний фонд від здав,проте жодної пенсії отримати ще не встиг(помер 23 червня).яку допомогу ми мали б отримати.будемо вдячні за допомогу

    Відповідь: Вне залежності від того, встиг Ваш батько отримати пенсію чи ні, допомогу на поховання Ви маєте оформлювати як на пенсіонера, адже пенсійного віку він здобув, документи подав, певно що пенсію йому навіть нарахували, але нажаль, не встигли виплатити. Ознайомтесь з статтею: http://i-law.kiev.ua/?p=278 та оформлюйте допомогу як для пенсіонера, розміри в статті указані.

  8. Руслана:

    доброго дня,підскажіть будь-ласка у моєї тьотки помер чоловік йому 32роки він ніде не працював.Йому перейшов дом дарствено,скажіть на які пільги вона має право і чи справді нада пять тисяч щоб переписати з нього дім на неї.

    Відповідь: Руслана, не зовсім зрозуміло суть Вашого питання. Пільги з якою категорії і кому? У разі втрати годувальника, допомоги на поховання? Як же ми можемо Вам відповісти, коли не знаємо точної ситуації Вашої родини?! Який взаємозв’язок будинка та пільг? Будь-ласка, спробуйте самостійно ознайомитися з усіма статтями на тему державної допомоги на нашому сайті, в кожній статті написано- для кого ця допомога розповсюджується і при яких умовах.
    Щодо п’яти тисяч, Ви про який платіж маєте на увазі? Переписати- тобто подарувати, продати, шляхом будь-якого правочину здійснити перереєстрацію власника? Але у Вашому випадку це буде не правочин, а спадкування? Ваша тітка спадкоємець? Тоді звертайтесь до нотаріуса, отримуйте свідоцтво про право на спадщину та реєструйте Ваше право на нерухомість. Вартість залежить від вартості будинку, вартості нотаріуса, стану правовстановлюючих документів на нерухомість тощо.

  9. Наталья:

    Добрий день, підскажіть будь-ласка, в мене помер батько пенсіонер МВД, скажіть будь ласка, яка надається допомога на поховання та одноразова допомога як військовому пенсіонеру, в які терміни виплачують допомоги після подачі документів та в якому розмірі? Якщо пенсію отримуються наперед і за травень місяць він отримав пенсію, а 21 травня він помер, чи змінюються розміри допомог вд цього? Дуже Вам буду вдячна за допомогу.

    Відповідь: У випадку смерті військового пенсіонера, особі, яка здійснила поховання, для призначення допомоги на поховання (виплачується одноразово в розмірі тримісячної пенсії, але не менше п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати).
    У випадку смерті військового пенсіонера (одержувача пенсій за вислугу років чи по інвалідності), який перебував на обліку в управлінні пенсійного забезпечення військовослужбовців, членам сім’ї померлих пенсіонерів, окрім допомоги на поховання, виплачується одноразова грошова допомога. До членів сім’ї, які мають право на цю допомогу, належать:
    дружина незалежно від віку і працездатності;
    діти, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років, або були на день смерті годувальника вихованцями, учнями, студентами, курсантами та слухачами (крім курсантів і слухачів військових навчальних закладів), стажистами навчальних закладів і не досягли 23-річного віку;
    батьки, які перебували на утриманні померлого і досягли пенсійного віку: чоловіки — 60 років, жінки — 55 років, або є інвалідами.

    Для призначення одноразової грошової допомоги в разі смерті військового пенсіонера (виплачується дружині в розмірі тримісячної пенсії, іншим непрацездатним членам сім’ї – у розмірі місячної пенсії кожному) при зверненні мати:

    паспорт (копію та оригінал);
    довідку податкової адміністрації про присвоєння ідентифікаційного номера заявнику (копію та оригінал);
    довідку ВАТ «Ощадбанк» або інший документ, що підтверджує відкриття рахунку, назву та номер відділення ВАТ «Ощадбанк»;
    свідоцтво про смерть (копію та оригінал);
    свідоцтво про шлюб (для виплати допомоги дружині) (копію та оригінал);
    свідоцтво про народження померлого годувальника (для виплати допомоги батькам померлого) (копію та оригінал);
    довідку МСЕК про встановлення інвалідності (для виплати допомоги на непрацездатних членів сім’ї, яким установлено інвалідність) (копію та оригінал);
    свідоцтво про народження дитини (для виплати допомоги дитині) (копію та оригінал);
    довідку з навчального закладу про навчання (для дітей віком від 18 до 23 років);
    довідку уповноважених органів з місця проживання про перебування непрацездатних батьків на утриманні померлого (загиблого) годувальника або рішення суду про встановлення факту перебування на утриманні (для виплати допомоги батькам померлого).
    Звернутися необхідно до Управління ПФУ за місцем проживання померлого пенсіонера.

    Щодо вже отриманої травневої пенсії, то на розмір допомоги це не впливає.

  10. Ольга:

    Доброго дня! Допоможіть будь-ласка!В мене помер батько! Проте ніде офіційно не працював. А також перед смертю за дав тижні був виписаний зі Львова, та прописатись і Бузький район (де проживав останні 7 років) не встиг! Куди звертатись за виплатою допомоги на поховання і в якому розмірі вона виплачується?

    Відповідь: Допомога на поховання повинна бути виплаченою у центрі зайнятості за місцем його реєстрації безробітного за рахунок коштів Фонду соціального страхування України на випадок безробіття.
    Вам необхідно звернутися за місцем останнього його фактичного машкання/проживання. Допомога на поховання у разі смерті безробітного виплачується особам, які здійснили поховання, у розмірі прожиткового мінімуму.
    Це якщо Ваш батько був зареєстрований як безробітний.
    Якщо не був зареєстрований, не отримував пенсії, не мав свідоцтво про добровільне страхування, тоді Вам необхідно звернутися до міської/селищної ради, розмір в такому випадку у кожному районі/селі встановлюється місцевим органом влади самостійно на сесії. Звертайтесь до міськой ради за останні місцем фактичного мешкання померлого.

Добавить комментарий