Сьогодні в еру існування інформаційного суспільства, масової комп’ютеризації людям з вадами зору доступ до віртуального інформаційного світу стає одним із найважливіших джерел інформації. Використовуючи програми для зчитування тексту ці люди отримують життєво важливу інформацію, яку їм важко, а інколи і неможливо було б отримати в інший спосіб. У країнах Європи цій проблемі приділяється надзвичайно багато уваги. Так, у багатьох з цих країн стало нормою, що обов’язковими умовами створення інформаційних веб-порталів є доступність цих ресурсів для людей з інвалідністю.

В Україні проблема доступності веб-ресурсів для людей з інвалідністю, особливо для людей незрячих залишається достатньо великою проблемою. Це до речі в багатьох випадках стосується сайтів державних органів. Зовсім нещодавно закінчився розгляд резонансної справи за позовом незрячого адвоката Андрія Стегніцького проти «Укрзалізниці». За дорученням спільноти незрячих юристів, Андрій Стегніцький позивався до «Укрзалізниці» з вимогою зробити доступним інтернет-сайт для незрячих людей, за посередництвом якого можна придбати залізничні квитки. На жаль, «Укрзалізниця» проігнорувала звернення незрячих. Львівські суди розглядали позов адвоката-інваліда майже півроку і  нарешті  задовольнили його. Спочатку Галицький районний суд  Львова не задовольнив позов Андрія Стегніцького. Проте,  Апеляційний суд Львівської області зобов’язав «Укрзалізницю» пристосувати її офіційний сайт для людей з інвалідністю.  В даному випадку «українська Феміда» все ж таки стала на бік  незрячих людей, але  позитивний результат у цій справі більше був зумовлений активністю цих людей, а не відповідною державною політикою.

Водночас певний крок вперед у напрямку до формування певної системи спрямованої на забезпечення доступності сайтів державних органів для незрячих людей все ж таки був зроблений. Нещодавно,  Кабінет Міністрів України затвердив технічні вимоги на створення (модернізацію) офіційних сайтів, які стосуються доступу до них користувачів з вадами зору та слуху. Відтепер, інформація на офіційному сайті органу виконавчої влади повинна бути доступною для користувачів з вадами зору та слуху. Відповідні зміни до Порядку оприлюднення у мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади внесено постановою Кабміну від 26 вересня 2013 № 730. Згідно з нововведеннями, центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів АРК, місцеві держадміністрації мають забезпечити доступ до своїх офіційних сайтів людям з порушеннями зорового і слухового сприйняття.
Як повідомляє Держкомтелерадіо, сайти повинні мати можливість працювати з адаптивними програмами екранного доступу, які забезпечують звукове та брайлівське введення даних. Окрім того, мультимедіа і графічні матеріали, інформаційна стрічка мають дублюватися у вигляді звичайного тексту, а розмір шрифту повинен змінюватися до 200% без втрати змісту і функціональності сайту, текст повинен мати коефіцієнт контрастності не менш як 5:1. Що стосується витрат, то весь процес адаптації сайтів буде фінансувати держава. Відомо, що нині подібна модернізація необхідна 606 сайтам органів виконавчої влади.

Сподіваюсь, що вимога  адаптації веб-ресурсів до потреб користувачів з вадами зору та слуху  закріплена на  рівні нормативно-правового акту, сприятиме зниженню випадків порушення прав людей з інвалідністю. Хочеться вірити, що з 1 січня 2014 року, коли набуде юридичної сили постанова Кабінету Міністрів України №730, яка затверджує  нові технічні вимоги на створення (модернізацію) офіційних сайтів органів виконавчої влади, держава буде сумлінно виконувати обов’язок реалізовувати і захищати права людей з вадами зору і слуху на доступ до інформації офіційних  електронних ресурсів влади.

————
А.Колесник, М.Щербатюк

Tags: ,

Добавить комментарий