Закону України “Про охорону дитинства” від 26.04.2001 року стаття 13 надає пільги дітям з багатодітних сімей: а саме:

безоплатний  проїзд  усіма  видами  міського пасажирського транспорту  (крім  таксі),  автомобільним  транспортом  загального користування в сільській місцевості,  а також залізничним і водним транспортом приміського  сполучення  та  автобусами  приміських  і міжміських  маршрутів,  у  тому  числі внутрірайонних,  внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання.

В зв’язку з кількістю запитань, які до нас надходили щодо пільг саме на залізничний вид транспорту для дітей з багатодітних сімей та неоднаковістю трактування статті 13 юристами та Укразалізницею, ми здійснили запит до Мінсоцполітики та Укрзалізниці за роз’ясненнями на наступне питання:

Чи розповсюджується ст. 13 ЗУ “Про охорону дитинства” в частині надання пільг дітям з багатодітних сімей на безоплатне користування залізничним транспортом в міжміському сполученні?

Відповідь, яку ми отримали, все ж таки підтверджує, що дітям з багатодітних сімей надається пільга на безоплатний проїзд залізничним транспортом лише в приміському сполученні.

В той же час, хочемо зауважити, що Постанова КМУ від 28.07.2001 року «Про встановлення пільгового тарифу на перевезення дітей зализничним транспортом»  встановлює пільговий тариф на перевезення дітей віком від шести до чотирнадцяти років залізничним транспортом у внутрішньому сполученні (у пасажирських вагонах усіх категорій) у розмірі 75% вартості проїзду дорослого пасажира.

 

 

2 комментария on Надання пільг на користування залізничним транспортом дітям з багатодітних сімей

  1. Лілія:

    В січні 2016 р. я брала квиток своєму синові, який має право на безоплатний проїзд автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання, як дитина з багатодітної родини. Мені з першого разу відмовили, сказавши, що пільги цим категоріям відмінено. Потім після бесіди з начальником автостанції, він начебто зробів мені послугу, і квиток мені продали. Яким чином діяти в таких ситуаціях, кому скаржитись, куди звертаться, для притягнення до відповідальності осіб, які порушують законодавство України?

    Відповідь: ви вірно обрали тактику захисту, спочатку до керівника станції, бажано на місці фіксувати письмово відмову в продажі квитка, далі до місцевих органів влади писати скаргу, Міністерст тощо. Але як правила ситуація на рівні керівника станції вирішується

  2. Пасажир:

    Згідно з законом «Про охорону дитинства» дитина з багатодітної сім»ї має право на безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського
    транспорту (крім таксі). Водії транспортних засобів, що займаються перевезенням пасажирів у режимі маршрутного таксі, відмовляються перевозити безкоштовно таких дітей, посилаючись на те, що вони керують маршрутним таксі, і ніби останнє і є тим таксі, яке становить виняток. Однак в законі «Про автомобільний транспорт» немає терміну «маршрутне таксі», а термін «таксі» визначається як легковий автомобіль, обладнаний розпізнавальним ліхтарем оранжевого кольору, діючим таксометром, сигнальним ліхтарем із зеленим та червоним світлом і який має нанесені композиції з квадратів, розташованих у шаховому порядку. Тобто маршрутне таксі не є винятком і його не можна прирівнювати до таксі. Також водії посилаються на витяг з постанови «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» від 18 лютого 1997 р. N 176, який знаходиться в салоні і містить в собі лише 4 пільгових категорії. Поясніть, хто правий?

    Відповідь: в чинному законодавстві ви дуже гарно орієнтуєтесь, і питання правоти може бути встановленому в судовому порядку, при вашому зверненні.

Добавить комментарий