Відповідно до ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти «є» і «ж» статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

Відповідно до розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Інструкція про встановлення груп інвалідності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.04.2004 №183 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.04.2004 за №516/9115, передбачає, що залежно від ступеня обмеження життєдіяльності встановлюють I, II, III групу інвалідності, а також причини інвалідності: загальне захворювання; інвалідність з дитинства; трудове каліцтво; професійне захворювання; поранення, контузія, травма, каліцтво і таке інше. При цьому зазначений нормативно-правовий акт не встановлює зв’язок причин інвалідності з терміном, коли такі причини були встановлені відповідним закладом.

Доводи Пенсійного фонду про те що вони керувалися листом-роз’ясненням від 18.01.2006 року № 237\02-01, де зазначено, що питання про призначення пенсії відповідно до вищезазначеної норми Закону розглядається лише тоді, коли надано висновок ВКК про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, і тому їх дії правомірні, не можуть бути підставами для відмови, оскільки норми закону не містять таких застережень.

Tags:

161 комментарий on На допомогу матерям дітей інвалідів щодо призначення пільгової пенсії

  1. Світлана ч:

    Доброго дня!Я мама 5-ти дітей,маю дитину інваліда,наданий час працюю,мені 46. Дитина набула інвалідність у 5 років.Працюючого стажу маю не менше як10 років+8років по догляду за дітьми до досягнення 3 річного віку.У скільки років я маю право піти на пенсію.

    Відповідь: варто бачити ваші документи, тому порадимо звернутися за очною фаховою допомогою

Добавить комментарий