Відповідно до ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти «є» і «ж» статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

Відповідно до розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Інструкція про встановлення груп інвалідності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.04.2004 №183 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.04.2004 за №516/9115, передбачає, що залежно від ступеня обмеження життєдіяльності встановлюють I, II, III групу інвалідності, а також причини інвалідності: загальне захворювання; інвалідність з дитинства; трудове каліцтво; професійне захворювання; поранення, контузія, травма, каліцтво і таке інше. При цьому зазначений нормативно-правовий акт не встановлює зв’язок причин інвалідності з терміном, коли такі причини були встановлені відповідним закладом.

Доводи Пенсійного фонду про те що вони керувалися листом-роз’ясненням від 18.01.2006 року № 237\02-01, де зазначено, що питання про призначення пенсії відповідно до вищезазначеної норми Закону розглядається лише тоді, коли надано висновок ВКК про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, і тому їх дії правомірні, не можуть бути підставами для відмови, оскільки норми закону не містять таких застережень.

Tags:

161 комментарий on На допомогу матерям дітей інвалідів щодо призначення пільгової пенсії

  1. natalkakotla1975@gmail.com:

    Добрий день,одержала пенсію на дитину інваліда підгруппи А в січні таку як в грудні,чому така сумма,обіцяли збільшення ?

    Відповідь: варто зясувати в УСЗ

  2. оксана:

    доброго дна.Якщо чоловік на групі а жінка доглядає дитиину інвада,чи можуть вони оформитись як малозабезпечення сімя???

    Відповідь: за умов, що значиться в статті

  3. Світлана:

    Я одержую пенсію з 50 років бо маю дитину інваліда 1 групи з 2003 року працюю в києвському метрополітені 60 років мені виповнюється 60 років.Маю я право перейти на пенсію в звязку що мені 60 років на нормальну пенсію а не пільгову бо за роки роботи я перечисляла в пенсійний фонд України проценти від свого зароботку .Дякую.

    Відповідь: варто зясувати в УПФУ за матеріалами вашої пенсійної справи

  4. елена:

    Доброй день.Наша сім»я виховуе двах дітей — інвалідів.Я сама мама інвалід 2 групи.Батько всі роки був оформлений і получав допомогу по догляду за дітьми.Зараз хотіли оформити йому пенсію за віком(йому 55 років),але пенсійний фонд відмовив,бо я мама отримую пенсію по інвалідності.Чи це правильно?дякую.

    Відповідь: необхідно бачити документи та підстави відмови

  5. Ольга:

    Доброго дня!Подскажите пожалуйста!У меня сын инвалид с детства,ему сейчас 21 год.На какие льготы имею право я -его мама!Спасибо!

    Відповідь: інформація по вашому питанню міститься в статті

  6. Торубарова Неля Владимировна:

    Я, мати дитини інваліда, яка нею стала до 6 років, маю 30 років стажу. Пенсійний Фонд призначив мені в цьому році,після досягнення 50 років, пенсію. З 30 років стажу,8 років, або 2 повних скликання з 2002 ПО 2010 роки, я була обрана і працювала секретарем сільської ради, була посадовою особою місцевого самоврядування. Загальний стаж на посаді посадової особи місцевого самоврядування 15 років до 2016 року. Чи маю я право на пенсію згідно закону України Про місцеве самоврядування та про державну службу, оскільки дострокова пенсія прирівнюється до пенсії за віком

    Відповідь: без огляду ваших документів відповісти не вбачається можливим

  7. Чи може чоловік після виходу дружини на пільгову пенсію в 50років оформитися за доглядом дитиною інвалідом.І якщо може то які документи потрібні.

    Відповідь: вся інформація по вашому питанню висвітлена в статтях

  8. Анна:

    Доброго дня, підкажіть будь ласка, я мати дитини інваліда інвалідність дали коли дитині було 7 років. Коли оформляли документи до за доглядом написали мого чоловіка, він був вже на пенсії і дитини доплачувати що соціальної допомоги, ще доплату за доглядом. І тепер питання чи можу я вийти на пенсію в 50 років? Хвороба у дитини генетична.

    Відповідь: основні умови зазначені в статті, вивчення документів робити потрібно додатково

  9. Ліна:

    Скажіть будь ласка. Я виховую дитину з інвалідністю. З 2012 р стою на обліку в УТСЗН, отримувала пенсію з надбавки на догляд. Дитина- інвалід підгрупи А з 2014 р з моменту запровадження цієї підгрупи у дітей. 3 2011 р по 2017 р знаходилася у відпустці без збереження заробітної плати по догляду за дитиною, щорічно переоформлюваоа надбавки на догляд. Виявилося, що перші 3 роки УТСЗН виплачувала страхові внески, а період від 3 до 6 не виплачувала ніяких страхових внесків за мене, мотивуючи ,що я була працююча, бо моя трудова книжка була на підприємстві, але фактично я була у відпустці без збереження зп, тобто не отримувала нічого з місця роботи, але отримувала допомогу від УТСЗН по догляду за дитиною з інвалідністю з підгрупи А і фактично не працювала. Допоможуть розібратися , як довести ,що УТСЗН не права і повинно сплатити за мене єсв за 3 роки.

    Відповідь: УСЗ не повинно платити за вас ЄСВ, це державний орган і на це він законом не уповноважений. Порадимо ознайомитися з принципами допомоги в статтях та звернутися за очною фаховою допомогою

  10. Надія:

    Чи маю я право на пільгову пенсію, якщо я виховувала дитину- інваліда, що захворів на онко в 8 років.

    Відповідь: ознайомтесь зі статтею

Добавить комментарий