Відповідно до ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти «є» і «ж» статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

Відповідно до розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Інструкція про встановлення груп інвалідності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.04.2004 №183 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.04.2004 за №516/9115, передбачає, що залежно від ступеня обмеження життєдіяльності встановлюють I, II, III групу інвалідності, а також причини інвалідності: загальне захворювання; інвалідність з дитинства; трудове каліцтво; професійне захворювання; поранення, контузія, травма, каліцтво і таке інше. При цьому зазначений нормативно-правовий акт не встановлює зв’язок причин інвалідності з терміном, коли такі причини були встановлені відповідним закладом.

Доводи Пенсійного фонду про те що вони керувалися листом-роз’ясненням від 18.01.2006 року № 237\02-01, де зазначено, що питання про призначення пенсії відповідно до вищезазначеної норми Закону розглядається лише тоді, коли надано висновок ВКК про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, і тому їх дії правомірні, не можуть бути підставами для відмови, оскільки норми закону не містять таких застережень.

Tags:

161 комментарий on На допомогу матерям дітей інвалідів щодо призначення пільгової пенсії

  1. Любов:

    моя дитина інвалід до 6 років чи маю я право іти на пенцію в 45 років зараз йому вже 19 років він інвалід дитинства

    Відповідь: в ваші 50 років при стажі в 15 років

  2. Василь:

    Пенсія матері інваліда рахується пільгова пенсія ??? Вона працездатна ? Чи це пенсія по віку ?

    Відповідь: це пенсія за віком на пільгових умовах

  3. доброго вечора.Я виховую доньку інваліда-диттинаства, зараз у неї 3група інвалідності і маю 25 років робочого стажу.Підкажіть чи в силі цей закон, що я можу в 50 років вийти на пенсію???

    Відповідь: так, 50 років, 15 років стажу і довідка ЛКК про час встановлення дитині інвалідності

  4. Іванна:

    Доброї ночі! Підкажіть будь-ласка,чи має право моя мама вийти на пільгову пенсію в 50 років,якщо має сина (дитина-інвалід по зору ІІІ групи),який отримав цю категорію у віці 7 років??? Дякую…

    Відповідь: законом це передбачено, але УПФУ відмовить, і відмову можна буде оскаржувати в суді.

  5. Світлана:

    Доброго дня. Моїй дитині визнали інвілідність у 12 років. Але діагноз був встановлений з трьох тижнів про що свідчать записи в медичній картці. Маю 32 роки трудового стажу. Чи можу я вийти на пенсію при досягненні 50 років?

    Відповідь: УПФУ відмовить. Лише через суд ви зможете вийти на пенсію, оскарживши рішення УПФУ

  6. Добрий день.Я івалід з дитинства але виявили цей діагноз в 21 рік.Дали мені 3 групу з дитинства.Чи маэ право моя мама і ти раніше на менцію ій зарез 53.

    Відповідь: нажаль, ні

  7. Ирина:

    Добрый день! Меня интерериссует вопрос , по поводу начисления пенсии , если ребёнок получил инвалидность, в возрасте 16-ти лет после тяжелой болезни(болезнь Крона). На данный момент ребенку 19 лет,и считается инвалидом с детства 2-й группы. Имею ли я право на пенсию с50- ти лет, стаж работы более 30-ти лет. Спасибо.

    Відповідь: відповідно до Закону -так, але УПФУ в своєму рішенні керуються не тільки законом, а і Постановою ПФУ № 22-1, на підставі якої і відмовляють. І лиеш в судовому порядку ви можете набути право на пенсію

  8. Олена:

    Доброго дня! Мені 50. Виховую дитину інваліда. Інвалідність наступила внаслідок нещасного випадку (в дитини повністю видалені очі). На той час їй було 7 років 6 місяців. Чи маю я право на пільгову пенсію?

    Відповідь: в 50 років при наявності стажу 15 років? Нажаль, УПФУ відмовляє, і лише в судовому порядку ви зможете це право отримати.

  9. Олексій:

    Вітаю, ми, з братом інваліди дитинства II групи. В 2011 року наша мати оформляла пільгову пенсію по догляду за нами. І для зарахування в трудовий стаж час догляду за нами з 1988 по 1993р., вимагають пред’явити двох свідків, які затвердять, що вона проживала з нами за певною адресою в гуртожитку.
    Як довести що ці свідки жили за тією ж адресою в ці роки, якщо після зміни паспорту в 200 році у паспорті матері та свідків стоїть приписка за новою адресою з 1992 р.

    Відповідь: в судовому порядку.

  10. Олена:

    Я мама, що виховувала дитину інваліда. Проживаю з донькою, вона інвалід дитинства . Маю 16 років трудового 22 страхового стажу, вищу педагогічну освіту.
    В 2015 році мені, відповідно до закону ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення», була призначена дострокова пенсії за віком. Маю 22 роки страхового стажу. Все своє життя присвятила лікуванню та допомозі своїй дитині. В січні 2016 я знову отримала пенсію в розмірі 949 грн хоча розміру мінімальної пенсії в Україні зріс.
    Поясніть будь ласка , як нам вижити на цю смішну суму, та чому я не маю права отримувати хоча мінімальний розмір пенсії ( адже я не заробила її не по своїй волі)
    З повагою Олена

    Відповідь: співчуваємо, але нажаль, не в нашій компетенції пояснити як вижити. Ми можемо пояснити, які є допомоги та пільги для тих чи ніших верств населення. Зверніться до місцевих органів влади, вони також можуть надавати адресну допомогу

Добавить комментарий