Багато «чудес» є у нашій країні. Нікого вже не дивує той факт, що у законі може бути записано одне, але виконується зовсім інше. І ніхто за це відповідальності не несе.  До вашої уваги черговий факт.

Вже багато років в Україні існує проблема, що матерям, які виховали дитину інваліда (у випадку якщо така інвалідність була засвідчена після 6 років)  Пенсійний фонд відмовляє у праві на пенсію за віком після досягнення 50 років.  Хоча таке право передбачено для них і ЗУ «Про пенсійне забезпечення» і ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» .

Пенсійний фонд при відмові у наданні пільгової пенсії кожен раз посилається на те, що оскільки  немає лікарської довідки про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, то пенсію призначати підстав немає. Потрібно зазначити, що жодним законом надання такої довідки не передбачено і безпосередньо закони, які регулюють цю сферу не ставлять вищезазначений факт, як умову надання пільгової пенсії.

Ці обставини змушують найбільш сміливих звертатися до суду за захистом своїх прав, і потрібно відмітити, що ці люди здебільшого виграють такі справи. Навіть Вищий адміністративний суд України у своїх рішеннях доводить хибність позиції Пенсійного фонду.  Але віз і надалі там. До Української Гельсінської спілки з прав людини продовжують звертатися люди із цією проблемою.

Дуже прикро, що більшість людей, які потрапили у таку ситуацію нікуди не звертаються, а можливо навіть і не знають, що їх права порушені, або навпаки вже зневірені, у тому, що можна щось зробити у цій ситуації.

Водночас держава в такий спосіб продовжує зменшувати дефіцит Пенсійного фонду, але чи вірним є цей шлях ?

Українською Гельсінською спілкою з прав людини направлено запит до Пенсійного фонду щодо надання роз’яснень своєї позиції, а отже ця історія напевно буде мати своє продовження.

На допомогу матерям, які потрапили у таку ситуацію і мають намір захищати свої права тут (http://i-law.kiev.ua/?p=176) викладаю правові положення, які можуть бути взяті за основу позову щодо захисту Ваших прав.

Tags:

118 комментариев on Пенсійний фонд проти матерів дітей інвалідів

  1. Ганна:

    Пільгову пенсію ,як мати дитини- інваліда я отримую,але продовжую працювати.Чи зможу я перейти на свою пенсію за віком у 60 років?

    Відповідь: закон не забороняє, головне, щоб всі умови були виконані для виходу на пенсію за віком

  2. Ганна:

    Мені призначено пенсію,як матері дитини- інваліда у 50 років.Я працюю.Чи зможу я обрати Пенсію за віком і стажем,коли мені виповниться 60 років?

    Відповідь: перейти на пенсію іншого виду- так

  3. Марія:

    Добрий ранок! Мама моя хоче оформити пенсію, так як виховувала дитину-інваліда. Інвалідність була встановлена в 13 років, а Пенсійних фонд відмовляє їй тому, що ім потрібна довідка, де вказано, що інвалідність наступила до шестирічного віку. МСЕК видали довідку, що я являють дитиною-інвалідом і дійсно хворіла до 16 років. Що нам робити? Можливо потрібно написати звернення громадян в Пенсійний фонд, щоб дали роз’яснення, на якій підставі відмовляють мамі? В законі йде мова про те, що пенсія положена. Допоможіть будь ласка!!! Можливо є зразок такого звернення? Зараз я вже на 1 групі інвалідності. Дуже прошу допомоги бо скрутне становище у сім’ї. Дякую!!!

    Відповідь: нажаль наша допомога обмежується лише правовою та інформаційною по законодавству. Порадимо ознайомитися зі статтями та звернутись за очною фаховою допомогою

  4. Ірина:

    Здрастуйте. Мій син у 3 роки отримав статус інвалід дитинства. У 18 років йому дали 1 групу Б. Зараз йому 25 років. У серпні 2022 року мені виповнюється 50 років. Стаж роботи 33 роки. Наскільки я розумію, я можу вийти на пенсію, але я хочу далі працювати. Чи будуть мені призначені пенсійні виплати якщо я буду дали працювати?

    Відповідь: порадимо звернутися в УПФУ за письмовою відповіддю

  5. Моїй дитині у шість років і чотири місяці робили операцію по видалення пухлини » опухоль червня мозжечка томпонуюча четвертий шлуночок вростаюча в стовбур кори головного мозку, лівосторонній гемопорез, атрофія зорових нервів. Впродовж життя опромінювалась , до семи років при постанові діагнозу причина хвороби повязана з аварією на Чорнобильській аес. У 15 років дитина померла. Проживали в 4 зоні. Тепер я не можу взяти довідку що дитина захворіла раніше шести років. І піти на пенсію в 50років. І чи потрібна ця довідка ? Якщо дитина мала статус інвалідності пов’язаною з аварією на ЧАЄС?

    Відповідь: порадимо звернутись за очною фаховою допомогою

  6. Iryna:

    Добрий день. Чи можуть відмивити мені у наданні пенсії, якщо інвалідність з дитини було знято по досягненні 17 років? Діагноз був повне незарощення м’якого та часткове твердого піднебіння з порушенням жування та ковтання. У віці 3,8 місяців зробили синові операцію, потім до 4 класу заняття з логопедом і гра на кларнеті для відновлення дихання. Все це дало хороший результат, хоча дитина часто хворіла запаленням легень або ангіною. На комісії, коли сину було 17, лікар сказав, що ви зробили все аби ця дитина була здорова, підстав продовжити інвалідність тільки тому, що часто хворіє нема. Я рада, що дитина гарно говорить,це найкраще для нас двох. Проте, хочу дізнатися чи відмовляють мені у виході на пенсію у 50. Стаж 23 роки. На роботу повернулася, коли сину було 5,5років.

    Відповідь: без огляду документів відповісти не вбачається можливим

  7. Галина:

    Доброго вечора.Мені ЛКК не дає медичний висновок,так,як дитину визнали інваліом в 8 років.У дитини психічні розлади,аутизм.На обліку у психіатра з 6 років.Я не зможу оформити пенсію в 50 років?

    Відповідь: за умов, що визначені в статті

  8. Елена:

    Мне 48 лет, ребенок инвалид с 1 года и 8 месяцев, на момент исполнения мне 50 лет, ребенку не будет 18 лет, мы получаем помощь , как ребенок инвалид, я имею стаж госслужащей 25 лет. Смогу ли я пойти на пенсию в 50 лет, если ребенку не будет ещё 18 лет????

    Відповідь: без огляду документів відповісти не вбачаєтсья можливим

Добавить комментарий