Багато «чудес» є у нашій країні. Нікого вже не дивує той факт, що у законі може бути записано одне, але виконується зовсім інше. І ніхто за це відповідальності не несе.  До вашої уваги черговий факт.

Вже багато років в Україні існує проблема, що матерям, які виховали дитину інваліда (у випадку якщо така інвалідність була засвідчена після 6 років)  Пенсійний фонд відмовляє у праві на пенсію за віком після досягнення 50 років.  Хоча таке право передбачено для них і ЗУ «Про пенсійне забезпечення» і ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» .

Пенсійний фонд при відмові у наданні пільгової пенсії кожен раз посилається на те, що оскільки  немає лікарської довідки про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, то пенсію призначати підстав немає. Потрібно зазначити, що жодним законом надання такої довідки не передбачено і безпосередньо закони, які регулюють цю сферу не ставлять вищезазначений факт, як умову надання пільгової пенсії.

Ці обставини змушують найбільш сміливих звертатися до суду за захистом своїх прав, і потрібно відмітити, що ці люди здебільшого виграють такі справи. Навіть Вищий адміністративний суд України у своїх рішеннях доводить хибність позиції Пенсійного фонду.  Але віз і надалі там. До Української Гельсінської спілки з прав людини продовжують звертатися люди із цією проблемою.

Дуже прикро, що більшість людей, які потрапили у таку ситуацію нікуди не звертаються, а можливо навіть і не знають, що їх права порушені, або навпаки вже зневірені, у тому, що можна щось зробити у цій ситуації.

Водночас держава в такий спосіб продовжує зменшувати дефіцит Пенсійного фонду, але чи вірним є цей шлях ?

Українською Гельсінською спілкою з прав людини направлено запит до Пенсійного фонду щодо надання роз’яснень своєї позиції, а отже ця історія напевно буде мати своє продовження.

На допомогу матерям, які потрапили у таку ситуацію і мають намір захищати свої права тут (http://i-law.kiev.ua/?p=176) викладаю правові положення, які можуть бути взяті за основу позову щодо захисту Ваших прав.

Tags:

118 комментариев on Пенсійний фонд проти матерів дітей інвалідів

  1. катерина:

    Добрий день я маю сина інваліда з дитинства. Захворів у 8 років інвалідність оформили у 14років.Мені 50 років чи маю я право на пільгову пенсію.УПФ мені відмовляє, на підставі того що дитина не була інвалідом до 6 років

    Відповідь: розповсюджена проблема, такі відмови УПФУ оскаржуються в суді.

  2. Ольга:

    Доброго дня! Підскажіть в якому розмірі буде виплачуватися мені пенсія у разі її призначення (як матері дитини інваліда), якщо я ще працюю вчителем? і чи взагалі буде виплачуватися і пенсія і зарплата? Дякую.

    відповідь: зверніться за розясненням в УПФУ

  3. орися:

    якщо дитина інвалід 2групи,призначено інваліда у 18 років, чи має право мама на пенсію в 50 років.

    Відповідь: УПФУ відмовляє по таким категоріям, але такі відмови оскаржують в судовому порядку.

  4. Олена:

    Я вийшла на пенсію за вислугою років,чи буде перерахунок пенсії в 50 років, якщо я мама дитини- інваліда.
    дякую

    Відповідь:так

  5. Ірина:

    Доброго дня, скажіть будь ласка мені 45 років, страховий стаж 26 років.В сім’ї виховується син інвалід.Коли мені можна вийти на пенсію.Дякую.

    Відповідь: в 50 років, якщо ви жінка

  6. оксана:

    Чи потрібно кожні півроку поновлювати документи для отримання надбавки по догляду за дитиною інвалідом від 6 до 18 років?

    Відповідь: так

  7. Альона:

    А якщо на сьогоднішній день з лікарні зробили дві різні організації такі, як :Комунальне некомерційне підприємство «Консультативно діагностичний цент»і Комунальне некомерційне підприємство «Центр первиної медикосанітарної допомоги», хто в такому випадку має надати цю довідку ?

    Відповідь: зверніться з цього приводу до адміністрації лікарні, лише вони знають про розподіл своїх функціональних обовязків.

  8. Альона:

    а лкк дорослоъ чи дитячоъ полыклыныки

    Відповідь: ЛКК на всю лікарню одна

  9. Альона:

    Доброго дня, скажіть будь-ласка хто має надати довідку лкк щодо можливості встановлення інвалідності до 6 років в такій ситуації:
    Моя мама отримала інвалідність дитинства 3 групи безстроково у 46 років, при оформлені пенсії порадили взяти довідку лкк щодо можливості встановлення інвалідності до 6 років, для отриманя допомоги по втраті годувальника. При звернені до лікаря який направляв документи на МСЕК були направлені у ди тячу поліклініку, але дитяча поліклініка знову направляе у дорослу, хотілося б зрозуміти хто всежтаки мае надати цю довідку?

    Відповідь: такі довідки видають виключно в ЛКК чи МСЕК. В окремих випадках такі дані підвтерджуються в судовому порядку.

  10. підкажіть які підтверджуючі документи потрібно при виході на пенсію матерям-інвалідів?

    Відповідь: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z1566-05

Добавить комментарий