Багато «чудес» є у нашій країні. Нікого вже не дивує той факт, що у законі може бути записано одне, але виконується зовсім інше. І ніхто за це відповідальності не несе.  До вашої уваги черговий факт.

Вже багато років в Україні існує проблема, що матерям, які виховали дитину інваліда (у випадку якщо така інвалідність була засвідчена після 6 років)  Пенсійний фонд відмовляє у праві на пенсію за віком після досягнення 50 років.  Хоча таке право передбачено для них і ЗУ «Про пенсійне забезпечення» і ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» .

Пенсійний фонд при відмові у наданні пільгової пенсії кожен раз посилається на те, що оскільки  немає лікарської довідки про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, то пенсію призначати підстав немає. Потрібно зазначити, що жодним законом надання такої довідки не передбачено і безпосередньо закони, які регулюють цю сферу не ставлять вищезазначений факт, як умову надання пільгової пенсії.

Ці обставини змушують найбільш сміливих звертатися до суду за захистом своїх прав, і потрібно відмітити, що ці люди здебільшого виграють такі справи. Навіть Вищий адміністративний суд України у своїх рішеннях доводить хибність позиції Пенсійного фонду.  Але віз і надалі там. До Української Гельсінської спілки з прав людини продовжують звертатися люди із цією проблемою.

Дуже прикро, що більшість людей, які потрапили у таку ситуацію нікуди не звертаються, а можливо навіть і не знають, що їх права порушені, або навпаки вже зневірені, у тому, що можна щось зробити у цій ситуації.

Водночас держава в такий спосіб продовжує зменшувати дефіцит Пенсійного фонду, але чи вірним є цей шлях ?

Українською Гельсінською спілкою з прав людини направлено запит до Пенсійного фонду щодо надання роз’яснень своєї позиції, а отже ця історія напевно буде мати своє продовження.

На допомогу матерям, які потрапили у таку ситуацію і мають намір захищати свої права тут (http://i-law.kiev.ua/?p=176) викладаю правові положення, які можуть бути взяті за основу позову щодо захисту Ваших прав.

Tags:

118 комментариев on Пенсійний фонд проти матерів дітей інвалідів

  1. Галина:

    Я мати дитини інваліда з дитинства Мені 50 років маю стаж 20 років топто я маю право на пільгову пенсію Зібрала всі необхідні документи подали до суду Суд був вже 2 рази В суді вимагають довідку з лікарні що дитина мала показники до 6 років У дитини захворювання олігофренія Хвороба розвиваеться з1 року до 3 Дитина стоіть на обліку в лікарні О І Ющенка з 6 років і 5 місячного віку 1994 р А в нашому місті Козятин у лікарні заведіна з 1997 за попередні роки карточка не надають хоча вона мае бути і те що вона загублена не визнають кУДИ МЕНІ ЗВЕРНУТИСЯ ЩОБ НАША МІСЬКА ЛІКАРНЯ НАДАЛА ДОВІДКУ ЩО ДИТИНА БУЛА ХВОРА ДО 6 РОКІВ

    Відповідь: до суду, нажаль.

  2. Надія:

    Я мати дитини-інваліда від народження. Мені 50 років і я маю стаж 16 років. Тобто є усі передумови отримання пільгової пенсії. Зібрала усі необхідні документи, але в УПФУ (Київська обл.) від мене вимагають ще довідку, що я виховувала дитину до 6 років. Хоча в Постанові ПФУ №22-1 у пункті 2.17 значиться, що цей факт «встановлюється на підставі свідоцтва про народження чи паспорта дитини», мені запропонували на бланку депутата зібрати підписи сусідів, які підтвердять, що я виховувала свою дитину до 6-річного віку. Я розумію, що це незаконно. Але як у суді довести факт відмови, якщо в УПФУ мені відмовляють усно?

    Відповідь: запросити в УПФУ письмово відповідь. А довідку таку ви можете взяти і у вуличного, квартального.

  3. Леся:

    Добрий день!Мій син став інвалідом 1 групи з/з в 18 років чи маю я право вийти на пенсію в 50 років

    Відповідь: ознайомтесь з статтею на сайті

  4. валя:

    Доброго дня. У мене син інвалід з дитинства.
    Навчається стаціонарно і отримує стипендію. Йому 17 років. Чи потрібна довідка про його доходи на отримання субсидії

    Відповідь: так, звісно

  5. Валентина:

    Доброго дня! Я мама дитини( 1 група Чорнобильська), інвалідність дитині дали в 9 років, а в 16 років дитина померла. Чи маю я право в 50 років йти на пенсію?

    Відповідь: нажаль, ні, без довідки ЛКК про можливість наявність хвороби до шести років — не можете.

  6. Інна:

    Добрий день! маю дитину інваліда. Але інвалідність оформили в 8 років. Коли я маю право піти на пенсію.

    Відповідь: якщо висновку ЛКК про підстави для визнання дитину інвалідом до шести років не буде, або ж рішення суду про неправомірність відмови УПФУ не буде, тоді вихід на пенсію на загальних підставах. На сайті є відповідна стаття

  7. Марія:

    Доброго дня! Я мама дитини інваліда по зору.Вроджено. Донечці інвалідність далі тільки у два з половиною роки, коли я маю право вийти на пенсію?

    Відповідь: в 50 років при стажі в 15 років

  8. АНЯ:

    ДОБРИЙ ДЕНЬ скажіть будласка дитині дали инвалідність дитинства у 9 років а зараз йому 29 років В 2012 РОЦІ ПЕНСІЮ НАДАЛИ ДОВІЧНО Зараз мамі 50 років Чи має мама право на пільгу з приводу виходу на пеньсію в 50 років так як ЛКК не дав довідку що дитина не була поставлена на облік до досягнення шисти річного віку і мамі відмовили в пеньсіі Дякую

    Відповідь: має право, але набути його зможе лише в судовому порядку

  9. Світлана:

    Добрий день! Чи збільшать пенсію матерям дітей інвалідів з 949 гр. ? Адже з роками я дістала бронхіальну астму сер. важкості ,яка потребує не дешевого постійного лікування . Чи можу я ще розраховувати на іншу державну допомогу,в моєму випадку? Дякую за увагу.

    Відповідь: на жаль, іншої державної допомоги у вашому випадку не передбачено. Щодо збільшення пенсії -питання до законодавця та УПФУ.

  10. Наталія:

    Добрий день!Я Мама дитини з інвалідністю,працюю в державній установі,державним представником дитини є не працюючий батько. Чи маю я право на соціальну відпустку 10 днів? Дякую!

    Відповідь: ні

Добавить комментарий