Посвідчення видаються структурним підрозділом у справах сім’ї, молоді та спорту районних держадміністрацій, міських держадміністрацій Києва та Севастополя, виконавчих комітетів міських рад одному з батьків за місцем його реєстрації протягом одного місяця після подання таких документів (у випадку існування Центру надання адміністративних послуг посвідчення видається цим центром):

  1. Довідка щодо місця реєстрації №13;
  2. Копії паспортів батьків (оригінал з собою мати)
  3. Копії ідентифікаційних номерів батьків (оригінали з собою)
  4. Копії свідоцтв про народження дітей (оригінали з собою)
  5. Фотокартки 3*4 по 1 шт (мати, батько, діти від 6 до 18 років)
  6. Якщо мати чи батько зареєстровані в різних місцях потрібно буде принести довідку за місцем реєстрації  від структурного підрозділу у справах сім’ї, молоді та спорту,  що сім’я не зареєстрована, як багатодітна та не отримувала посвідчення багатодітної родини.
  7. Якщо дитина якій виповнилось 18 років навчається за денною формою навчання в загальноосвітніх, професійно-технічних або вищих навчальних закладах необхідно принести довідку з місця навчання, але не довше ніж до досягнення нею 23 років.

Довідку за місцем реєстрації  від структурного підрозділу у справах сім’ї, молоді та спорту,  що сім’я не отримувала посвідчення багатодітної родини, необхідно принести наступні документи:

  1. Оригінали паспортів батьків
  2. Оригінали свідоцтв про народження дітей.

Після подачі цих документів, структурні підрозділи у справах сім’ї, молоді та спорту районних держадміністрацій, міських держадміністрацій Києва та Севастополя, виконавчих комітетів міських рад подають відомості про дітей та батьків багатодітної сім’ї до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги та видають посвідчення.

Строк дії посвідчень визначається окремо для кожної багатодітної сім’ї.Дітям з багатодітної сім’ї посвідчення видаються з шести років. При досягненні дитиною 14-річного віку в посвідчення вклеюється нова фотокартка.
Посвідчення видаються безоплатно!

У випадку відмови у видачі посвідчення для багатодітної сім’ї чи навпаки – при вимозі повернути уже видане посвідчення, Ви можете оскаржити це рішення шляхом надсилання рекомендованим листом ( з повідомленням про вручення ) письмової скарги на рішення підрозділу у справах сім’ї, молоді та спорту, який відмовив у видачі посвідчення (копію цієї скарги потрібно залишити у себе), до голови відповідного структурного підрозділу районної держадміністрації, міської держадміністрації Києва та Севастополя, виконавчого комітету міської ради. Ці скарги повинні бути розглянуті та вирішені не пізніше одного місяця від дня їх надходження (ч. 1 ст. 20 Закону України «Про звернення громадян»).

У разі отримання відмови у задоволенні Вашої скарги зазначеними посадовими особами, радимо звернутись із аналогічними скаргою (із зазначенням про те, що Ви уже подавали скаргу на дії особи, яка зобов’язана видати посвідчення) до голови відповідної районної держадміністрації, міської держадміністрації Києва і Севастополя, міської ради та до управлінь Міністерства сім’ї, молоді та спорту обласних державних адміністрацій, Міністерства сім’ї та молоді АРК.

У випадку відмови у задоволенні Вашої скарги у цих органах, Ви можете звернутись із аналогічною скаргою (із зазначенням попередніх оскаржень) до Голови відповідної обласної державної адміністрації (Міністерства сім’ї та молоді АРК) та до Міністерства сім’ї, молоді та спорту України.

Одночасно із зверненнями до цих органів, радимо Вам звернутись до районної (районної в місті) прокуратури із скаргою про порушення права на соціальний захист та з адміністративним позовом про оскарження рішення підрозділу у справах сім’ї, молоді та спорту, який відмовив у видачі посвідчення чи вимагає його повернення до місцевого загального суду за місцем Вашого проживання.

Інформація про те як і де можна отримати допомогу на дітей для багатодітної родини.

Tags: , ,

243 комментария on Посвідчення батьків та дітей багатодітної сім’ї

  1. Любов:

    Доброго дня! У двох з чоловіком виховуємо семеро дітей, троє з них віком до шести років, є посвідчення багатодітної сім’ї але наймолодша дитина (1 рік 10 міс.)ще не внесена до посвідчення.
    Скільки згідно законодавства потрібно часу щоб оновити діюче посвідчення, вписати туди сьому наймолодшу дитину, щоб потім відповідно можна було подати документи на отримання допомоги?
    Дякую!

    Відповідь: вся необхідна інформація міститься в статті на сайті, знайомтесь

  2. Ірина:

    Чи можу я отримати посвідчення не за пропискою, а за місцем проживання?

    Відповідь: при умові надання Акту про фактичне проживання

  3. Катерина:

    В мого чоловіка син від першого шлюбу( 16 років, мама померла проживає з нами), в мене донька від першого шлюбу( 6 років проживає з нами)), а зараз в нас народився спільний син (1 міс.). Чи можемо ми претендувати на допомогу як багатодітна сім’я?( дітей фактично троє)

    Відповідь: скористайтесь статтею на сайті

  4. Чи я можу зараз подати документи на
    посвідчення,бо мені сказали що до шести
    років дитина може їхати з мамою
    безкоштовно.Я багатодітна мама,маю трьох
    дітей,старшому буде 4роки,меншому
    2,6років,а самі меншій 6місяців,чи я
    можу зробити на них посвідчення?

    Відповідь: зверніться в УСЗ за розясненням

  5. Оля:

    Сімя має двох дітей, третє знаходиться під опікою. Чи можуть отримати посвідчення багатодітна сімя?

    Відповідь: зверніться в УСЗ за розясненням

  6. Наталія:

    Доброго дня, заяву пише хтось один з батьків на отримання посвідчення, чи двоє батько і мати?

    Відповідь: один з батьків

  7. Надія:

    Доброго дня.А якщо дитина вжe закінчила , тоді тeж нe видадуть посвідчeння багатодітноі.

    Відповідь: так

  8. Світлана:

    Чому нe видають посвідчeння багатодітній сімі якщо одна дитина навчається на заочній формі.

    Відповідь: така норма закону, і про неї описано в статті

  9. Ольга:

    У мене троє дітей:10,3,1 р. ( старша від першого шлюбу проживає не зі мною ,у зв’язку зі станом здоров’я знаходиться на повному державному забезпеченні, але приписана разом зі мною як і двоє інших дітей).Чи маю право отримати посвідчення багатодітної сім’ї?Дякую.

    Відповідь: нажаль, ні.

  10. Олена:

    Доброго дня, у мене двоє дітей(7років і 16) від першого шлюбу і третя дитина (1 рік) від другого, чи можливо мені отримати посвідчення?якщо так, то які саме документи потрібні від колишнього чоловіка?

    Відповідь: інформація міститься в статті, ознайомтесь

Добавить комментарий