Потрібно зазначити, що до Проекту Трудового кодексу перекочувало досить багато правових норм із нині діючого Кодексу законів про працю щодо системи пільг і додаткових прав для працюючих жінок.

Зокрема, вагітним жінкам та жінкам з дітьми зберегли гарантії з працевлаштування, гарантії збереження працевлаштування за скорочення і звільнення, додаткові відпустки, можливість працювати неповний день або перевестися на більш легку роботу.

Водночас Проект  Трудового Кодексу містить досить багато положень , які погіршують становище працюючих жінок.

Порядок звільнення

Одним із недоліків проекту кодексу є  формулювання ч. 2 ст. 118. У поточній редакції вона, з одного боку, забороняє звільняти одиноких матерів з дітьми до 15 років, за винятком випадків ліквідації роботодавця, а з іншого, збільшує перелік підстав для звільнення одиноких матерів — на все, що перераховані в ст. 104 проекту Трудового кодексу (невиконання або неналежне виконання працівником своїх обов’язків). При такому тлумаченні  втрачається сенс загальної заборони на звільнення одиноких матерів, який закріплений на початку статті і є копіюванням положень чинного Кодексу законів про працю. З тексту проекту незрозуміло, чи є таке формулювання цілеспрямованою дією або помилкою, але однозначно можна говорити про те, що подібна норма погіршує становище працюючих матерів-одиначок.

Крім того,  чинний Кодекс законів про працю хоча і передбачає звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років і одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років  у випадку повної ліквідації підприємства  але водночас визначає, що таке звільнення допускається з умовою обов’язкового працевлаштування такої особи.  У проекті  Трудового кодексу така умова відсутня. Так само, як відсутня умова обов’язкового працевлаштування у випадку звільнення після закінчення  строкового трудового договору.

Також у проекті не передбачено заборони звільнення жінок, які здійснюють догляд за дитиною до 6 років у випадку, якщо згідно із медичним висновком така дитина потребує домашнього догляду.  Хоча продовження відпустки по догляду у зв’язку із цим проектом Кодексу передбачено.  А отже такі особи можуть бути звільнені відразу після досягнення дитиною 3 річного віку.

Прийняття на роботу

Щодо гарантій при прийнятті на роботу, то положення проекту щодо  працюючих жінок  також не викликають оптимізму. Хоча у проекті і встановлено заборону відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов’язаних з вагітністю або наявністю дітей віком до трьох років, а одиноким матерям — за наявністю дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда.  Водночас відсутнє положення, яке є в чинному Кодексі законів про працю, яке визначає, що при відмові у прийнятті на роботу власник зобов’язаний повідомляти таким особам причини відмови у письмовій формі.  Також відсутнє положення, яке прямо передбачає можливість оскаржити таку відмову у судовому порядку.

Умови праці

Щодо умов праці працюючих жінок, то чинне законодавство передбачає значно вищі стандарти ніж ті, які передбачені у проекті Трудового кодексу. Зокрема це стосується праці жінок у нічний час.  Проектом передбачається обмеження залучення до роботи у нічний час лише щодо жінок, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, а нині діючий Кодекс законів про працю передбачає обмеження щодо залучення у нічний час всіх працюючих жінок і передбачає що тільки в окремих галузях можливе таке залучення і навіть тоді дозволяється таке робити як тимчасовий захід.

Важливо сказати, що навіть заборона залучення жінок, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда  у нічний час в проекті Трудового кодексу викладена таким чином, що за заявою такої особи її можуть залучити  до такої роботи.

Крім того, стаття 176 нині діючого Кодексу законів про працю передбачає, що не допускається залучення до надурочних робіт і робіт у вихідні дні і направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років. У проекті ж Трудового кодексу  за письмовою згодою залучення вагітних жінок і осіб які мають дітей до 3 років  до всіх цих робіт (існує лише абсолютна заборона відрядження вагітних жінок)  є цілком можливим.

Також у проекті Трудового кодексу немає нині чинних положень Кодексу законів про працю щодо можливості отримання вагітними жінкам і жінками, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дітей-інвалідів, путівок до санаторіїв та будинків відпочинку безкоштовно або на пільгових умовах.  А також відсутній обов’язок підприємств подавати таким особам  матеріальну допомогу.

Як висновок необхідно констатувати, що  положення проекту Трудового кодексу щодо працюючих жінок є кроком назад у законотворчості в порівнянні з існуючим регулюванням, і  вони можуть розцінюватися як ущемлення чи обмеження прав працівників.

Tags:

15 комментариев on Проект Трудового кодексу, що він готує для працюючих жінок

  1. Аліна:

    Доброго дня. У мене дитина віком до 3-х років. Чи можу я працювати в нічні зміни. Якщо переоформити декрет на чоловіка.

    Відповідь: за умов, що визначені в статті

  2. Оксана:

    Доброго дня. Кируючись якою статтею Трудового кодексу ,РОБОТОДАВЕЦЬ МОЖЕ ВІДСТОРОНИТИ від роботи (без збереження заробітної плати працівника(матір) ,яка виховує та є єдиним годувальником дитини -інваліда з дитинства віком до 18 років.?? Які мої права?

    Відповідь:порадимо звернутись за очною фаховою допомогою

  3. Юлія:

    Доброго дня ! Підкажіть ,будь ласка,я одинока мати і наше підприємство ліквідовуїться як мене мають звільнити і чи я маю право на компенсацію .

    Відповідь: звісно, в залежності від підстав звільнення

  4. Мирослава:

    Доброго дня. Чи може роботодавець відмовити мені в роботі в нічний час ,якщо я надаю письмову згоду на такий графік і якщо в мене дитина до 3 х років?

    Відповідь: так, оскільки норма імперативна про заборону роботи для такої категорії жінок

  5. Валентина:

    Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, чи має роботодавець забезпечити мене робочим місцем у разі закриття класу через недостатню кількість учнів. У мене 3 дітей, віком 6, 11 та 13 років. Дякую!

    Відповідь: не у звязку з закриття класу, а у випадку скорочення. Загальні положення по нормам КЗпП викладені в статті

Добавить комментарий