До моменту подання заяви до РАГСу батьки дитини вже повинні визначитися з ім’ям та прізвищем дитини. Що стосується прізвища дитини, то воно може бути як по матері, так і по батьку. Але якщо батьки дають дитині подвійне прізвище, в своїй заяві вони вказують, з якого прізвища воно повинно починатися – батька чи матері.

Отримати свідоцтво про народження необхідно протягом місяця після народження дитини , а якщо з якихось причин це не було зроблено вам буде необхідно сплатити штраф. (Розмір штрафу від 17 до 51 гривень).

Хто отримує свідоцтво про народження дитини?

Свідоцтво про народження дитини отримують його батьки.

  • якщо батьки перебувають у зареєстрованому шлюбі і мають однакові прізвища , для реєстрації достатньо присутності одного з батьків;
  • якщо у батьків різні прізвища , необхідно присутність обох ;
  • якщо мати не перебуває у зареєстрованому шлюбі, але бажає вказати відомості про батька дитини: паспорти батьків та спільна заява про визнання батьківства (заява складається при подачі документів). Присутність обох батьків як при поданні заяви, так і при отриманні свідоцтва про народження обов’язкова;
  • якщо мати дитини не перебуває у зареєстрованому шлюбі і немає заяви особи, яка визнає своє батьківство: паспорт матері та заява про запис відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу (заява складається при подачі документів).

У разі смерті батьків або в разі якщо вони з інших причин  не  можуть   зареєструвати  народження  дитини,  державна  реєстрація  проводиться  за  заявою  родичів,   інших   осіб,   уповноваженого  представника  закладу охорони здоров’я,  в якому народилася дитина  чи в якому вона перебуває.

Куди необхідно звернутися для отримання свідоцтва ?

Для реєстрації народження дитини одному з батьків необхідно звернеться в РАГС за місцем проживання або за місцем знаходження пологового будинку , а якщо ж ви прописані в селі, то йдете до сільради.

З 2016 року запущено пілотний проект щодо можливості реєстрації народження дитини, а також запису на чергу в РАГС через веб-сайт http://dracs.minjust.gov.ua/.  Але тільки не велика кількість РАГСів беруть участь у цьому проекті. В будь-якому разі варто продивитися можливість використання цього електронного сервісу.

Державну реєстрацію народження дитини, батьки якої постійно або тимчасово проживають за кордоном проводять дипломатичні представництва і консульські установи України. При цьому перелік документів, які потрібно подати до дипломатичного представництва такий самий, який подається до РАГСу. Спільна заява матері та батька, які не перебувають у шлюбі між собою, може бути подана до консульської установи України як після, так і до народження дитини. У разі подання такої заяви до народження дитини до неї додається документ медичного закладу про вагітність жінки.

Який перелік документів ?

За загальним правилом для реєстрації необхідні такі документи:

  • медичне свідоцтво про народження, що видається закладами охорони здоров’я, де приймаються пологи (або медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу, у разі народження дитини поза закладом охорони здоров’я);
  • паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з них);
  • свідоцтво про шлюб як документ, який є підставою для внесення відомостей про батька дитини.

В тому випадку, коли батьки дитини не перебувають в шлюбі, вони обов’язково повинні подати спільну заяву про встановлення батьківства. Це можна зробити одночасно з реєстрацією народження дитини. За відсутності спільної заяви батьків прізвище та громадянство батька дитини зазначається за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові дитини записується за її вказівкою.

Чи стягується плата за реєстрацію народження дитини ?

Свідоцтво про народження вам повинні видати в день звернення абсолютно безкоштовно

Що має бути в кінці процесу реєстрації ?

В той же день вам мають видати свідоцтво про народження дитини.

 

Tags: ,

97 комментариев on Свідоцтво про народження дитини

  1. Анастасія:

    Доброго дня! При народженні зробили помилку в прізвищі в свідоцтві про народження.Пройшло багато років. Де поміняти свідоцтво на правильно написане і чи потрібно міняти закордонний паспорт, ідентифікаційний і права?

    Відповідь: виключно в РАЦСі

  2. Катерина:

    Доброго дня. Я народила дитину в місті Дрогобичі, чи можна подати документи в місті Львові для отримання свідоцтва, і яке місто народження буде там зазначене?

    Відповідь: можна, зазначене буде фактичне місце народження

  3. Добрый день!
    Нахожусь в законном браке с иностранцем, фамилии разные. Присутствовать при получении свидетельства о рождении ребенка папа не может. Какие необходимы документы от него, чтобы я одна могла подать документы самостоятельно на получении св-ва и дать Его фамилию ребенку?
    Благодарю!

    Відповідь: інформація значиться в статті. Знайомтесь

  4. Надія:

    Доброго дня! Скажіть, буль ласка, якщо батько загубив паспорт, новий ще не виготовив, з дружиною у цивільному шлюбі, то які довідки потрібно принести у РАГС для отримання свідоцтва про народження дитини, для усиновлення і який іх термін дійсності, бо брав деякі довідки раніше, але затягнув з відновленням паспорта.

    Відповідь: чекати паспорту

  5. Анатолій:

    Доброго дня перебуваючи в громадянсткому шлюбі унас народилась дитина, мати не внесла в свідоцтво дані про батька ( тільки імя батька). Що протрібно для того шоб внести зміни у свідоцтво і батьо мав всі права по закону на сина?

    Відповідь: звернутися до суду.

  6. Христина:

    Доброго дня!

    Звертаюся до Вас з питанням щодо виготовлення українського свідоцтва про народження для дитини народженої за кордоном. В інтернеті знаходила інформацію про те, що на основі закордонного свідоцтва про народження можна отримати українське. Два рази зверталася до Дрогобицького ДРАЦС, в чому мені було відмовленно. Скажіть будь ласка, чи правомірні дії працівників Дрогобицького РАЦС і як я можу отримати українське свідоцтво про народження для дитини. Маю всі необхідні документи: закордонне свідоцтво про народження і нотаріальний переклад, а також довідка з консульства про надання українського громадянства.

    Щиро дякую за швидку відповідь.

    Відповідь: не має потреби отримувати українське свідоцтво. На сайті є вся необхідна інформація в статті

  7. Анна:

    доброго дня
    дитина народилася за кордоном, є закордонне свідоцтво про народження.
    чи можемо ми на його основі отримати українське за місцем прописки в Україні? чи тільки в консульстві? і відповідно зробити дитині громадянство.
    мама українка, тато іноземець
    дякуємо

    Відповідь: можете і в консульстві, і в РАЦСі на території країни

  8. Михайло:

    Доброго дня.
    Дитина народилась за кордоном, але хотіли би оформити допомогу (виплати) при народженні. Маємо іноземне свідоцтво з перекладом, довідку про набуття громадянства і укр. закордонний паспорт. При поданні документів система не знаходить свідоцтво у базі.
    Де можливо дізнатись, під яким номером іноземне свідоцтво було внесене до реєстру при набутті громадянства?

    Відповідь: на території держави -ніде.

  9. Юля:

    Доброго дня. Дитина народилась закордоном і ми маємо іноземне свідотцтво про народження (апостиль та переклади та довідку що дитина є громадянином України). Батько іноземець, на звязок не виходить. Хочу виїзджати за кордон. В законі пише, що можна виїжджати без згоди батька, якщо він є іноземцем, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини. Але в іноземному свідоцтві не зазначено відомостей щодо громадянства батька. Чи можна можна на підставі цього іноземного свідоцтва виїхати.

    Відповідь: ні. Окрім того закон передбачає що лише в країну громадянства батька можна вїджати без його дозволу.

  10. Леся:

    Доброго дня. Перебуваю у цивільному шлюбі. Чи впливає визнання батьківства якщо подавати на допомогу як одинока мати?

    Відповідь: не сам факт, а доходи чоловіка як члена родини

Добавить комментарий