В Україні практично немає каналів, де люди з проблемами слуху можуть «чути» мову жестів чи бачити «біжучий рядок». Титрування на телебаченні майже відсутнє, а іноді такі важливі для глухих людей рядки просто закривають рекламою. Якщо ж «біжучі рядки» і з’являються, зовсім не факт, що вони відображають події на екрані.

Конвенція про права інвалідів та Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» визначають право на доступ до інформації, як одне з найважливіших. Так ст. 23 Закону мовить наступне: «інвалідам по слуху забезпечується доступ до засобів масової інформації шляхом титрування та здійснення сурдоперекладу на дактильно-жестову мову глухих інформаційних і тематичних телепрограм, кіно-, відеофільмів у порядку та на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України».

Водночас в Україні досі не існує порядку і умов титрування та здійснення сурдоперекладу, які був зобов’язаний  створити Кабмін.

Власне це невиконання обов’язку Кабінетом міністрів і стало предметом позову нечуючої людини до суду. У своєму позові чоловік вимагав визнати протиправною бездіяльність посадовців, які не прийняли вищезазначений порядок, а також вимагав зобов’язати Уряд його затвердити.

Як не дивно, суд прийняв позитивне для інваліда по слуху рішення. Служителі Феміди встановили, що Кабінет міністрів не виконав свого обов’язку, який передбачений Законом. І прийшли  до висновку, що неприйняття порядку умов титрування і здійснення сурдоперекладу є дискримінацією інвалідів, а також порушенням багатьох статей Конвенції про права інвалідів. А це є нічим іншим, як протиправною бездіяльністю.

Апеляційний суд підтримав колег з першої інстанції,  чим ще раз підтвердив бездіяльність посадовців.

Тепер вже не тільки закон, а і рішення суду зобов’язують Кабмін припинити дискримінацію інвалідів по слуху.

Та схоже Урядовці цим не переймаються, адже рішення досі не виконане. Натомість Президент видав чергове доручення (Указ 588/2011) забезпечити доступ таких осіб до засобів масової інформації через титрування та здійснення сурдоперекладу на дактильно-жестову мову інформаційних і тематичних телепрограм, кіно- та відеофільмів.

А поки питання не вирішується, без відповіді залишаються проблеми нечуючих людей у їх праві на доступ до інформації.

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД(нечуючі)

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД(нечуючі)апеляція

Вищий адміністративний суд 

9 комментариев on Суд проти дискримінації інвалідів або як держава піклується про нечуючих людей

  1. Тетяна:

    Добрий вечір! Підкажіть, будь-ласка: мій сусід є інвалідом І групи (онкозахворювання). На нього складено адмінпротокол як на Фізичну особу-підприємця за неукладення договору на вивіз сміття. Де він має можливість оспорити постанову про накладення на нього штрафу — в міському суді, подавши адмінпозов чи до адміністративного суду? Дякую.

    Відповідь: до районного місцевого суду як адміністративного

  2. Лариса:

    Доброго дня. Підскажіть будь-ласка, якого зразку взяти довідку, де дитина являється інвалідом, один з батьків інвалід(інший помер) для вступу у ВНЗ(Згідно ЗУ «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» та ЗУ «Про охорону дитинства»? Дякую

    Відповідь: в довільній формі

  3. Александр:

    Чи можна звільнити з ініціативи адміністрації (за скороченням штату) інваліда 1 групи по зору у якого в довідці МСЕК написано — Непрацездатний, може працювати на підприємстві УТОС, з підприємста УТОС яке створено згідно з ч.1 ст. 14 Закон про соц. захист інвалідів, і бере на себе трудову та соціальну реабілітацію інвалідів по зору 1 та 2 груп ?

    Відповідь: може

  4. Светлана:

    Добрый день, подскажите пожалуйста, у моей кумы хроническая сенсоневральная тугоухость 3 степени, положена ли ей инвалидность? Ей отказали, сказали нужно что б была 4 степень для инвалидности. Спасибо.

    Відповідь: на це питання може дати відповідь лише МСЕК комісія

  5. Аліса:

    Добрий вечір! підскажіть будь-ласка! чи має право державна установа звільняти інваліда 3 групи у зв’язку із скороченням штату?

    Відповідь: якщо у відповідності з нормами КЗпП, з попередженням- то так

  6. Светлана:

    Добрый день. Скажите пожалуйста, инвалид 3 группы имеет право на 50% оплаты комунальных платижей?

    Відповідь: нажаль, ні

  7. Катерина:

    вони керуються п.46 Постановою № 261 від 2 квітня 2005 р. «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державної соціальної допомоги на догляд»: Документом, що засвідчує місце постійного проживання, є паспорт або довідка уповноваженого органу з місця проживання (реєстрації), у тому числі органу місцевого самоврядування. Іноземці та особи без громадянства подають копію тимчасової посвідки на постійне проживання.

    а саме до слова реєстрації, у тому числі органу місцевого самоврядування!

    Відповідь: Документом, що засвідчує місце проживання може бути також Акт огляду прожиання, складений посадовими особами ЖЕКу. Місце постійного проживання і місце реєстрації не тотожні визначення, і Вам це необхідно пояснити.
    Також зверніть їх увагу на п. 50 вищевказаної Постанови КМУ, — У разі переїзду на постійне або тимчасове проживання в іншу місцевість особова справа одержувача соціальної допомоги згідно з його заявою пересилається органу, що призначає допомогу за новим місцем проживання.
    Тобто Ви можете також обгрунтовувати Ваше звернення тим, що тимчасово (без визначення часу) переїхали в іншу місцевіть, відповідно звертаєтесь до УПСЦ за новим місцем постійного проживання.

  8. Катерина:

    Добрий день! Підскажіть будь-ласка, Моє питання стосується допомоги інвалідам 3 групи загального захворювання! чи можливе оформлення допомоги по місцю фактичного проживання, а не по місцю реєстрації! працівниками соціального захисту мене направлено по місцю реєстрації, чи правомірно це?

    Відповідь: Для отримання допомоги необхідно звернутись до відділу соціального захисту населення по місцю проживання (реєстрації). Відповідно якщо Ви звертаєтесь за місцем фактичного проживання, то необхідно надати довідку про те, що за місцем реєстрації ви цієї допомоги не отримуєте. Ви маєте право отримувати допомогу і за місцем фактичного проживання. Порадимо написати письмовий запит до Управління праці та соціального захисту, щодо правових підстав направлення Вас саме за місцем реєстрації.

  9. Даша:

    Добрий день.Інвалід І групи (учасник бойових дій) оформив свою дитину в дитячий садок.Чи має він право на пільги і яким чином це повинно бути оформлено, якщо ДНЗ фінансується за кошти батьків.

    Відповідь: Чинне законодавство не передбачає пільгу для учасника бойових дій в дитячому садочку, та пільгу для родичів учасника. Загальний перелік пільг зазачен в Законі України «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту» , всі вони стосуються безпосередньо самого учасника бойових дій.

Добавить комментарий