Усиновлення визнане в Україні пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Усиновленою може бути та дитина, у якої розірвані юридичні стосунки з батьками. Тобто такі діти мають юридичний документ про те, що їхні батьки втратили батьківські права стосовно цієї дитини. Таким документом може бути рішення суду про позбавлення батьківських прав, свідоцтво про смерть батьків, нотаріально засвідчена відмова батьків від дитини, тощо.

Усиновлення – це юридичний процес, під час якого рішенням суду створюються нові, постійні відносини між батьками та дитиною, і який полягає у передачі батьківських прав та обов’язків від однієї родини до іншої, це прийняття у сім’ю дитини на правах народженої, з усіма правами та обов’язками, як з боку дорослих так і з боку дитини.

Усиновлювачам треба принципово усвідомити, що усиновлена ними дитина має такі ж соціальні, емоційні та фізичні потреби, як і будь-яка народжена дитина у родині. Надзвичайно важливо ці потреби визначити, зрозуміти причини їх виникнення, знайти шляхи їх задоволення, навіть якщо ці потреби на початковому етапі протирічать культурним нормам усиновлювачі.

Громадяни України, які бажають усиновити дитину, можуть звернутися з письмовою заявою про взяття їх на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей за місцем проживання.

Заява може бути написана в присутності працівника служби у справах дітей та засвідчена ним. У разі коли одне з подружжя не може особисто з’явитись до служби у справах дітей для написання заяви, його заяву, засвідчену нотаріально, може подати дружина (чоловік).

До заяви додаються такі документи:

1). Копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;

2). Довідка про заробітну плату за останні шість місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами державної податкової служби;

3). Копія свідоцтва про шлюб, укладений в органах реєстрації актів цивільного стану, якщо заявники перебувають у шлюбі;

4). Висновок про стан здоров’я кожного заявника, складений за формою згідно з додатком 3 (бланк видає працівник служби);

5). Засвідчена нотаріально письмова згода другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя), якщо інше не передбачено законодавством;

6). Довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання заявника;

7). Копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

У разі усиновлення дитини одним із подружжя висновок про стан здоров’я та довідка про наявність чи відсутність судимості подаються кожним з подружжя.

Строк дії документів становить один рік з дня їх видачі, якщо інше не передбачено законодавством.

Під час приймання документів заявникам роз’яснюються порядок та умови усиновлення, права і обов’язки кандидатів в усиновлювачі, усиновлювачів, правові наслідки усиновлення.

Громадяни України, які бажають усиновити дитину, можуть за бажанням або за рекомендацією служби у справах дітей пройти курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Протягом 10 робочих днів після отримання заяви про бажання усиновити дитину (з повним комплектом документів) Служба у справах дітей складає Акт про обстеження житлово-побутових умов майбутніх усиновлювачів, розглядає питання про можливість усиновлення дитини і готує відповідний висновок. Якщо цей висновок позитивний, заявникам присвоюється звання кандидатів в усиновлювачі, і дані про них заносяться до спеціальної книги обліку.

Термін дії документів з усиновлення – один рік з дня їх видачі.

Після встановлення контакту з дитиною кандидати в усиновлювачі звертаються до служби у справах дітей за місцем проживання дитини із заявою про бажання її усиновити. У заяві зазначають: прізвище, ім’я, по-батькові, місце проживання кандидата в усиновлювачі, а також прізвище, ім’я, по-батькові, вік, місце проживання дитини.

Керівник дитячого закладу (чи особи, в яких проживає дитина) за запитом служби у справах дітей представляє такі документи:

1) копію свідоцтва про народження дитини;

2) копію свідоцтва про смерть батьків дитини або копію рішення суду про позбавлення їх батьківських прав чи визнання недієздатними;

3) копію нотаріально засвідченої згоди батьків, опікуна чи піклувальника дитини на її усиновлення;

4) згоду дитячого закладу, в якому проживає дитина, на її усиновлення;

5) документи, які підтверджують, що батьки понад шість місяців без поважних причин не проживають з дитиною, не виявляють батьківської турботи та піклування, не виховують та не утримують її;

6) копію висновку про стан здоров’я, фізичний та розумовий розвиток дитини;

7) довідку керівника дитячого закладу про факт особистого знайомства кандидата в усиновлювачі з дитиною та встановлення контакту між ними.

Служба у справах дітей за місцем проживання дитини на підставі заяви кандидата в усиновлювачі протягом 10 робочих днів готує громадянам України висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини для подання до суду. Фактичне усиновлення дітей в Україні проводиться на підставі рішення суду.

Усиновлювач зобов’язаний особисто забрати дитину з місця її проживання після пред’явлення копії рішення суду про усиновлення у присутності представника служби у справах дітей.

Tags: , , ,

260 комментариев on Усиновлення: порядок і процедура

  1. Раїчка:

    Добрий день,Офіційно вбразі вже 9 років,від першого шлюбу маю доньку,хочу щоб нинішній чоловік удочерив її …що мені потрібно для робити?
    Рідного батька немає в живих …

    Відповідь: порадимо звернутися до умов, що зазначені в статті

  2. Олександра:

    Доброго дня! Підскажіть будь-ласка хто видає Висновок про стан здоров’я кожного заявника, складений за формою згідно з додатком 3? Це поліклініка за місцем проживання заявника? Чи бланк ціього висновку видає орган опіки, а потім треба звернутися до мед.закладу?
    Дякую.

    Відповідь: зверніться до місцевого органу влади за роз’ясненням

  3. Антон:

    Доброго дня.
    Ми — подружжя і живемо разом але один з подружжя зареєстрований в іншому місті. Чи можна подавати документи на усиновлення (обома з подружжя) за місцем реєстрації одного з подружжя? Чи обов’язково щоб ми обидва були зареєстровані там де будемо подавати документи на усиновлення? Чи може можна просто додати якийсь документ (акт депутата) який засвідчить що ми по факту проживаємо разом хоч і зареєстровані в різних містах?

    Відповідь: ваше питання висвітлено в статті, ознайомтесь

  4. Світлана:

    Доброго дня, скажіть будь-ласка, якщо я не замужем, але з роботою та проживанням все нормально, можливо мені одній усиновити дитдитину?

    Відповідь: за рішенням органу опіки та піклування- так

  5. Дмитро:

    Доброго дня. Скажіть но, будь ласка, чи обов’язково потрібно бути у шлюбі. Чи можливий варіант усиновлення однією особою?

    Відповідь: не заборонено законом

  6. Анна:

    Доброго дня чи можна всиновити дитину якщо чоловік працює не офіційно і май пенцію інваліда і куда затриматися

    Відповідь: почніть зі звернення до органу опіки та піклування

  7. Анна:

    Доброго дня ми з чоловіком хочим всиновити дитину але чоловік процюй не офіційно май пенцію інваліда ши можим ми в синовити дитину

    Відповідь: порадимо звернутися до органу опіки та піклування

  8. Светлана:

    Здравствуйте,я с мужем граждане Украины, но проживаем в Польше, в списке документов написано, что нужен акт жилово-побутових умов.Как нам нужно решить вопрос и какие ещё будут особенности усыновления в нашем случае?

    Відповідь: стаття на сайті для вашого ознайомлення

  9. МАРІЯ:

    Доброго дня.Підкажіть, якщо остан півроку не працював, доходів не було, робили операцію.Чи можна усиновити дитину дружини, яку 8 років виховуємо разом?

    Відповідь: це залежить від наявності запису про батька у такої дитини. Зверніться з документами за фаховою допомогою

  10. Станіслав:

    Доброго дня! Ми разом з дружиною виховуємо рідну доньку 6 років, але хочемо усиновити ще двох діток. Зараз проживаємо на тимчасово окупованій території АР Крим. Ми є громадянами України, також є резидентами, маємо внутрішні паспорти та паспорти для виїзду за кордон. Згідно з Сімейним кодексом України, Порядком провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 № 905 (зі змінами), та процедурою усиновлення дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування громадянами України Міністерства соціальної політики України ми повністю підходимо як особи, що можуть бути усиновлювачами. Перше, що нам потрібно зробити, це зареєструватися як кандидати в усиновлювачі. Але в нас постійне місце реєстрації АР Крим. Тому в нас виникло до Вас декілька питань:
    1. Ми маємо розпочати шлях усиновлення як національне або як міжнародне?
    2. Виходячи з першого питання, який пакет документів нам потрібно збирати?
    3. У дітей, яких ми плануємо усиновити в графі: «можлива форма влаштування» стоїть «національне усиновлення». Чи може бути змінений цей статус в разі міжнародного усиновлення?
    4. Виходячи з нашої ситуації нам потрібен точний алгоритм наших дій.
    5. Потрібні контактні дані спеціалістів, до яких можна звертатися в разі потреби.

    Відповідь: порадимо звернутися за очною фаховою допомогою

Добавить комментарий