Питання законності оплати студентами бюджетниками за виготовлення дипломів вже неодноразово ставали об’єктами особливої уваги ЗМІ.  Нещодавно цієї темою також перейнялася і прокуратура. Зокрема, стало відомим, що прокуратура зобов’язала адміністрацію Національного транспортного університету повернути випускникам понад  15 тис. грн незаконно стягнених коштів.

Гроші було стягнуто зі студентів задля виготовлення 179 атестатів про отримання повної загальної освіти і 230 дипломів про вищу освіту. «Як з’ясувалося у ході прокурорської перевірки, перед видачею атестатів і дипломів Київського транспортно-економічного коледжу НТУ кошти за виготовлення зазначених документів незаконно стягувалися з випускників і надалі перераховувалися на рахунок університету», — наголошувалося прокуратурою  Голосіївського району столиці.

Важливо сказати, що така практика не є ініціативою якогось одного вищого навчального закладу, а є усталеною практикою держави щодо перекладання витрат по виготовленню випускних документів про освіту на плечі самих студентів, яка існує з 2009 року.

Так,  у 2009 році Кабінет Міністрів України затвердив Постанову № 133 “Про затвердження Порядку використання у 2009 році коштів, передбачених у державному бюджеті для виготовлення випускних документів про освіту”. Нею передбачалось, що видача дипломів про освіту, котрі видаються вищими навчальними закладами, здійснюється не за рахунок бюджетних коштів, а навпаки за рахунок коштів осіб, які їх отримують.

Сума, яку студенти змушені були б платити за отримання диплому загалом-то не така вже й велика − близько 35 грн. Тут хоча і є питання щодо вартості достатньо простого документу. Очевидно, що кошти частково осядуть у комерційних структурах.  Більш детальне розслідування цього аспекту проблеми у серпні цього року провели журналісти «Свідомо» (http://www.gk-press.if.ua/node/4771). Але хотілось би більше зосередитися на іншому: встановлюючи таку плату держава де факто порушила своє законодавство.

Можна згадати не тільки 53 статтю Конституції України, яка проголошує безкоштовність освіти, але і статтю 9 Закону України «Про вищу освіту», у якій напряму сказано для осіб, які навчалися за кошти державного бюджету, документи про вищу освіту виготовляються та видаються за рахунок коштів Державного бюджету України.

Звернення багатьох організацій у 2009 році щодо незаконності такої практики привели до того, що Кабінет міністрів України прийняв Постанову від 27 січня 2010 року № 83 «Про виготовлення документів про освіту». Нею установлювалася норма про виготовлення документів про освіту для осіб, що навчалися за кошти державного бюджету, Міністерством освіти і науки на умовах державного замовлення відповідно до переліку документів про освіту і вчені звання.

І ось у 2010 році держава знову повертається до улюбленої практики: Кабінетом міністрів України приймається Постанова від 26 травня 2010 р. № 358 «Про порядок використання у 2010 році коштів, передбачених у державному бюджеті для виготовлення випускних документів про освіту», відповідно до якої виготовлення документів про професійно-технічну та вищу освіту, а також про вчені звання здійснюється за рахунок коштів осіб, які їх отримують.

Далі більше… держава, зрозумівши мабуть, що час тимчасових заходів минув приймає  у 2011 році Постанову КМУ № 309 в якій уже «навічно» закріплює обов’язок для студентів , що навчаються за державним замовленням , оплачувати виготовлення своїх дипломів.  І на початку кожного року нагадує вузам про те,  хто має оплачувати виготовлення дипломів.  Для прикладу  25 лютого 2013 року Міністерством освіти в обласні відділи освіти ректорам вищих навчальних закладів  був надісланий лист 1/9-136.(Перша сторінка, друга сторінка)

Як оцінити такі дії? Вбачається, що держава прагне будь-яким способом протиснути рішення, яке дозволить їй зекономити велику суму коштів, оскільки якщо взяти до увагу кількість дипломів, які необхідно виготовити, то економія вийде чималенька. І навіть, якщо впровадження такої економії не відповідає законодавству, це абсолютно нікого не зупиняє.  І де в цей час прокуратура ?

З огляду на порушення права на безкоштовну освіту УГСПЛ зверталася за роз’ясненням до Кабміну, а також зі зверненням до Генеральної прокуратури ! з проханням внести протест на рішення, що порушує права людини. Але віз і нині там… Людям залишається лише платити.

Можливо прокуратура продовжить почату діяльність щодо  визнання незаконною  цієї практики вищих навчальних закладів і можливо таки буде зроблено щось більше ніж притягнення до відповідальності одного вузу. Але чесно кажучи маю великий сумнів у цьому. Оскільки враховуючи чинне законодавство та попереднє листування,  дії прокуратури щодо Національного транспортного університету мене більше здивували, оскільки загальна картина у цій сфері зовсім інша.

З свого боку я у 2010 році оскаржив вказану постанову Кабміну до адміністративного суду, але суд як першої інстанції, так і апеляційний суд не змогли побачити явного порушення законів України, фактично визнавши, що закон про бюджет на відповідний рік є важливішим ЗУ «Про освіту» та Конституції України.  Залишилась лише надія на Вищий адміністративний суд України, який весною 2012 року прийняв до свого провадження цю справу, але рішення ще до сьогодні не має.  Сподіваюсь, що вищий суд раз і назавжди поставить крапку в цій історії, але чи вистачить у нього сміливості зробити це і позбавити державу одного із джерел її доходів.

Рішення суду першої інстанції 

Рішення апеляційного суду

Ухвала про відкриття провадження Вищого адміністративного суду

 

 

 

Tags:

3 комментария on Чи законне стягнення плати за виготовлення дипломів для студентів бюджетників ?

  1. Дмитро:

    А куди звертатися, якщо порушуються мої права, щодо цього, наперед дякую)
    Я з Вінниці.

    Відповідь: до центрів безкоштовної правової допомоги

  2. Лелія:

    Навчаюся у медичному коледжі Миколаївщини. З нас збирають 200 гривень на диплом + ще багато чого офіційного на випуск (тобто без урахування кафе, віньєток, від яких відмовитися реально). Тобто всі зобов’язані сплатити кругленьку сумму. І не знаєш, що робити, бо ні грошей немає, ні бажання платити цьому навчальному закладу.

    Відповідь: документи про освіту видаються безкоштовно, все інші-побори, які платити ви не зобовязані

  3. небайдужий:

    В некоторых Харьковских ВУЗах цена диплома составляет 250 грн, даже для бюджетников. На все вопросы что куда зачем, мороз…
    А идти «против» ВУЗа, особенно одному, когда толпа «ЗА» ВУЗ, смерти подобно!

    Відповідь: це ваше право обирати-боротися за свої права чи ні

Добавить комментарий