У своїх практиці дуже часто стикаюсь  із такою ситуацією, коли є кінцеве рішення суду щодо  виплати, перерахунку пенсії, допомоги на дітей, виплат чорнобильцям  тощо, але держава фактично ігнорує його виконання.  В більшості випадків держава посилається відсутність бюджетних коштів передбачених для виконання цього рішення суду.

В таких випадках вартує знати, що якщо не виконується рішення суду, яке стосується захисту ваших цивільних прав і обов’язків, то ви можете подати заяву до Європейського суду з прав людини щодо порушення права на справедливий суд (стаття 6 Конвенції про захист прав людини).

Слід зауважити, що у справі “Півень проти України” Європейський суд констатував порушення ст. 6 Конвенції та зазначив, що невиконання судового рішення не може бути виправдане недоліками законодавства, які унеможливлюють його виконання. У цій справі Європейський суд дійшов висновку про відсутність у законодавстві України нормативної бази щодо завдань, покладених на органи виконавчої влади, і констатував порушення п. 1 ст. 6 Конвенції.

Невиконання рішення державного суду не може бути виправдане і відсутністю бюджетних видатків. У справі “Шмалько проти України” Європейський суд констатував, що орган державної влади не має права посилатися на брак коштів, щоб виправдати невиконання судового рішення про виплату боргу.

За загальним правилом перед цим вам потрібно вичерпати всі ефективні засоби захисту. І у випадку, якщо боржник є в приватній власності чи приватною особою, потрібно оскаржити дії чи бездіяльність державного виконавця по невиконанню рішення суду. Тільки після цього можна звертатися до Європейського суду з прав людини.

Водночас у випадку, якщо боржник є органом влади, і саме це трапляється, коли суд приймає рішення щодо неправильного нарахування Вам різноманітних допомог, виплат, пенсій, то у вас немає ефективних засобів захисту вашого права. У такому випадку ви можете відразу звернутися із заявою до Європейського суду з прав людини щодо порушення державою вашого права на справедливий суд.

Для звернення до Європейського суду з прав людини необхідно заповнити українською чи російською мовою відповідний формуляр. Звернення є безкоштовним. З процедурою подання такої заяви можна ознайомитися тут: http://www.helsinki.org.ua/index.php?id=1156768908

Потрібно зазначити, що кожен громадянин або юридична особа має право звернутись до Європейського суду з вимогою матеріальної компенсації за бездіяльність та неналежне виконання рішення державного суду. Як правило, кожне рішення Європейського суду, у якому констатується порушення положень Конвенції, зобов’язує державу забезпечити справедливе відшкодування заявнику його витрат. Відповідно до положень ст. 41 Конвенції, якщо Європейський суд визнав факт порушення Конвенції або протоколів до неї i якщо внутрішнє право відповідної Високої Договірної Сторони передбачає лише часткову компенсацію, Суд у разі необхідності надає потерпілій стороні справедливу сатисфакцію.

Tags: , , , , , ,

13 комментариев on Якщо рішення національного суду не виконується

  1. Андрій:

    Доброго дня, є ситуація, коли рішення національного суду зобовязує державний орган вчинити певні дії (надати документи) та сплатити кошти. держ орган перебуває в стадії ліквідації, голова ліквідкомісії відмовився виконувати рішення суду, держ виконавець наклав стягнення на юридичну особу, направив повідомлення в поліцію і закрив виконавче провадження за неможливістю його виконання без участі боржника. Виконавчий лист щодо сплати коштів перебуває на виконанні в казначействі, про те кошти так і не виплачені.
    Остаточне рішення Національного суду прийняте в 2017 році і до тепер не виконане.
    Питання: в данній ситуації, коли рішення залишається не виконаим чи можу я на данній час звернутися з заявою до ЄСПЛ і чи приймається до уваги в даному випадку 6 місячний строк подання скарги?

    Відповідь: можете, приймається.

  2. Володимир:

    З 13.03.2018 року відкрите виконавче провадження щодо державного закладу у Міністерстві охорони здоров’я України. Але станом на 10.04.2020 року рішення суду не виконано. Звертався зі скаргою на бездіяльність державного судового виконавця послідовно від Управління до департаменту Мінюсту та Президента України. Чи можу я звернутись до Європейського суду без попереднього звернення до суду про бездіяльність судового виконавця ?Дякую !

    Відповідь: лише якщо доведете що це звернення не має суттєвого значення в гілці національного оскарження

  3. Олена:

    Доброго дня! Є вирок суду в тому числі і про стягнення моральної шкоди 150 тис. на користь матері, внаслідок ДТП загинула донька. Виконавче провадження безрезультатне, особа знаходить в місцях позбавлення волі, майна немає. В такому випадку є сенс звернутись до ЄС ? у даному випадку у невиконанні вироку немає провини держави ? Дякую

    Відповідь: залежить від змісту виконавчого провадження, що пише виконавець, чи закрите провадження.

Добавить комментарий