Слово «люстрація» зараз крутиться у головах багатьох людей,  часто згадується в пресі, але можна з великою точністю говорити про те, що кожен в це слово вкладає свій зміст. Дуже часто розуміння люстрації кардинально відрізняються. Для одних це спосіб боротьби із корупцією, для інших це очищення від людей з попередньої влади,  для третіх покарання осіб, які були причетні до злочинів, свідками яких ми усі стали в Україні. Насправді є ще дуже багато інших розумінь, що таке є люстрація і чому вона необхідна.

Для мене люстрація це певна  дуже складна і неприємна процедура очищення, яку необхідно пройти державі у випадку коли механізми самоочищення в державі не спрацьовують.  Це чимось подібне на ситуацію коли людина захворює на тяжку хворобу, таку для прикладу, як рак. І для того, щоб видужати вже не достатньо сил внутрішнього імунітету або певних косметичних процедур.  В цьому випадку проводять сеанси хіміотерапії, які можуть допомогти цій людині вижити або в кінцевому випадку приводять до смерті людини.

По суті хіміотерапія вбиває  або принаймні пригнічує активність внутрішніх  «поганих» клітин з метою, щоб організм за допомогою нових сил і клітин, які не враженні цією хворобою змогли подолати цей недуг.  І лише після такого «перезапуску»  організм знову здатний  до самоочищення.  Це ж саме відбувається з державою як організмом, який має різні органи і системи, які допомагають боротися як внутрішніми,  так і зовнішніми загрозами. Водночас коли тяжкий недуг корупції,  нехтування законом  та правами людини охоплює практично весь  державний організм і  у тому числі системи, які покликані захищати від цих негативних явищ, то необхідність  неприємної  процедури люстрації  стає очевидним.  Це вже питання виживання чи смерті для держави.

Водночас для того, щоб люстрація принесла користь,  а не стала посмертним вінком важливим є , як і при хіміотерапії, точно визначити мету, напрямок і силу такого втручання.  Власне, тому для тих на чиї плечі  випала ця нелегка місія проводити люстрацію принципово важливим є наявність точних критеріїв  її проведення,  які відображали б той рівень  очищення, який необхідний для того, щоб держава могла б надалі ефективно виконувати свої функції. А також мати прозорі процедури здійснення люстрації  та неухильно їх дотримуватися.

Без цього дуже великий ризик того, що люстрація не принесе користі  через недостатній рівень впливу і як наслідок хвороба продовжуватиме добивати державний організм . Або з іншого боку через непропорційний рівень цього впливу який в поєднанні із процедурними  проблемами здійснення люстрації також може привести до неможливості виконання державним організмом своїх функцій.

Tags:

Добавить комментарий