Відповідно до ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти «є» і «ж» статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

Відповідно до розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Інструкція про встановлення груп інвалідності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.04.2004 №183 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.04.2004 за №516/9115, передбачає, що залежно від ступеня обмеження життєдіяльності встановлюють I, II, III групу інвалідності, а також причини інвалідності: загальне захворювання; інвалідність з дитинства; трудове каліцтво; професійне захворювання; поранення, контузія, травма, каліцтво і таке інше. При цьому зазначений нормативно-правовий акт не встановлює зв’язок причин інвалідності з терміном, коли такі причини були встановлені відповідним закладом.

Доводи Пенсійного фонду про те що вони керувалися листом-роз’ясненням від 18.01.2006 року № 237\02-01, де зазначено, що питання про призначення пенсії відповідно до вищезазначеної норми Закону розглядається лише тоді, коли надано висновок ВКК про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, і тому їх дії правомірні, не можуть бути підставами для відмови, оскільки норми закону не містять таких застережень.

Tags:

161 комментарий on На допомогу матерям дітей інвалідів щодо призначення пільгової пенсії

  1. Наталія:

    Мені 50 років. Оформляю документи на отримання пенсії за віком як мати дитини-інваліда. Директор школи попередила, що переведе мене на строковий договір. Якщо не підпишу то буду звільнена. Вище Ви відповіли на подібне питання що такі дії керівника неправомірні. Що нам робити?

    Відповідь: ні, не правомірно

  2. валентина:

    Мені призначили дострокову пенсію як матері дитини інваліда. після чого я продовжувала працювати.Стаж більше 40 років (32 педагогічного), в квітні мені виповнилося 59.6 років. Чи призначається пенсія в звязку з досягненням пенсійного віку? Чи перехід з пільгової пенсії на пенсію за віком здійснюється автоматично? А як щодо 10 пенсійних виплат?

    Відповідь: радимо звернутися в УПФУ за розясненням

  3. Марія:

    Доброго дня.Хочу поцікавитися…Моїй дитині 26 їй 5 років тому дали групу інвалід з дитинства(без нирки)

    Ми з дитинства зверталися до лікарів ніхто не міг дати діагнрозу їй,вона хворіла з малечку весь час була температура. Але записи лікарі не робили в книжку медичну. Та не стояла вона на обліку…

    Підкажіть будь ласка чи можу я піти на пенсію з 50 років ???

    І якщо судитися з Пенсійним фондом я зможу виграти в цій справі?

    Відповідь: необхідно бачити ваші документи для відповіді

  4. Дубенець Ольга Петрівна:

    Мені нарахована пенсія,тому що моїй дитині встановлена інвалідність до 6 років. Мені 56 років. Як рахується моя пенсія — за віком чи пільгова? Від цього залежить переведення мене на контракт (Закон про середню освіту). Дякую.

    Відпповідь: радимо звернутися в УПФУ

  5. Людмила:

    На який Закон робити посилання матері,яку з 1 липня звільняють і укладають трудовий договір з працюючими пенсіонерами, що отримує пенсію по віку. Так мені ж немає 60 років? Яким документом користуватится, щоб доказати свою правомірність? У ваших статтях підтверження цьому немає. Дякую.

  6. Я отримую пенсію пів року,так як я виховувала дитину- інваліда до 6 років. Зараз мені 50 років, 6 м. , працюю вчителем. З 1 липня звільняють і укладають трудовий договір з працюючими пенсіонерами, що отримує пенсію по віку. Так мені ж немає 60 років? Яким документом користуватится, щоб доказати свою правомірність?
    Дякую.

    Відповідь: радимо ознайомитися зі статтями

  7. Людмила:

    Я отримую пенсію уже два роки, зараз мені 52, працюю вчителем. 1 липня звільняють і укладаємо трудовий договір, як працюючий пенсіонер, що отримує пенсію по віку. Так мені ж немає 60 років? Чи правомірно це?

    Відповідь: ні

  8. Валентина:

    Доброго дня, виховую дитину інваліда з дитинства 1 групи, зараз їй 20 років, і менша дитина з інвалідністю 10 років, як можна, доглядаючи лежачу дитину 20 років здобути 15 років стажу, стаж є тільки до народження дитини, змоги працювати немає, що в цьому випадку робити?
    Коли є шанс вийти на пенсію?

    Відповідь: необхідно бачити ваші персоніфіковані документи, радимо звернутися в УПФУ

  9. Мар'яна:

    добрий вечір))
    така ситуація…моїй мамі буде 50 років, в неї 2 дітей з інвалідністю (дитина інвалід з дитинства, захворювання у двох дітей цукровий діабет)…
    у дітей 3 група інвалідності..
    хворіють 16 і 14 років..

    чи може вона вийти на пенсію у 50???

    Відповідь: залежить від умов пенсійної справи. На сайті є стаття та посилання на нормативні акти

  10. наталія:

    Якщо у мене 2 дітей інвалідів,чи маю я право по одній дитині-інваліду використати право на вихід на пенсію в 50р,а по другій дитині(теж інвалід)-батько використати право на вихід на пенсію в 50р?

    Відповідь: якщо є підтвердження відповідно догляду -так

Добавить комментарий