Відповідно до ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти «є» і «ж» статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

Відповідно до розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Інструкція про встановлення груп інвалідності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.04.2004 №183 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.04.2004 за №516/9115, передбачає, що залежно від ступеня обмеження життєдіяльності встановлюють I, II, III групу інвалідності, а також причини інвалідності: загальне захворювання; інвалідність з дитинства; трудове каліцтво; професійне захворювання; поранення, контузія, травма, каліцтво і таке інше. При цьому зазначений нормативно-правовий акт не встановлює зв’язок причин інвалідності з терміном, коли такі причини були встановлені відповідним закладом.

Доводи Пенсійного фонду про те що вони керувалися листом-роз’ясненням від 18.01.2006 року № 237\02-01, де зазначено, що питання про призначення пенсії відповідно до вищезазначеної норми Закону розглядається лише тоді, коли надано висновок ВКК про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, і тому їх дії правомірні, не можуть бути підставами для відмови, оскільки норми закону не містять таких застережень.

Tags:

161 комментарий on На допомогу матерям дітей інвалідів щодо призначення пільгової пенсії

  1. Лідія:

    Доброго дня. Допоможіть знайти кінці в цій ситуації. Вийшла на пенсію в 50 років грудень 2014 року, (виховувала дитину інваліда), стаж 29 років 4 місяці (на той час хватало). Потім підняли стаж до 30 років і мені платять мінімальну пенсію, так як не хватає тепер 8 місяців як підвищення відмова немає стажу. Чи правильно це?

    Відповідь: для правового висновку правомірності необхідо бачити письмову відповідь ПФУ. Тому отримайте її та зерніться з нею за очною фаховою допомогою

  2. Еріка:

    Доброго дня вмене дитана інвалід з дитинста ів тепер 6 років мене цікавить в скільки років ідуть опікуни років на пенсію по моїв ситуації

    Відповідь: в статті на сайті описані основні умови щодо виходу на пенсію, ознайомтесь

  3. Юлія:

    Доброго вечора. Моїй доньці 6 років, інвалід з дитинства ДЦП 3ступінь. В шість років мені сказали на роботі, що маю звільнитись. Зараз я звільнена і не розумію куди звернутися і на що я маю право! Допоможіть! Куди і що потрібно зробити, щоб йшов стаж і максимально правильно щоб це зробити?

    Відповідь: порадимо звернутися за очною фаховою допомогою та прочитати інформацію в статтях

  4. Тетяна:

    Чи обовязково звільнятися з роботи при присвоєнні пенсіі як мати дитини інваліда? Чи можна далі працювати і отримувати песію? дякую

    Відповідь: не обовязково

  5. Ірина:

    Як я зрозуміла законодавство, то мати має виховувати дитину інваліда не менше 6 років, щоб отримати пільгову пенсію? А Пенсійний Фонд трактує, що інвалідність мала настати до 6 річного віку.

    Відповідь: ситуація знайома. з цього приводу ми написали багато статтей та привели судову практику. Ознайомтесь

  6. Наталія:

    Мені 49 років. Маю дитину інваліда з народження. Маю стаж з 1987року. Коли я маю право вийти на пенсію в 50 чи 55років.

    Відповідь: читайте в статті

  7. Я мати дитини інваліда не працююча чи можу я оформитисяпо цивільно правовій угоді. Що для цього потрібно мені знати

    Відповідь: знайомтесь зі статтями на сайті

  8. Оксана:

    Доброго дня! Вже три роки на пенсії, як мати, що виховала дитину з інвалідністю. По закону має бути страховий стаж не менше 15 років. У мене стажу 36 років. Понаднормових нараховано 6 років. Це правильно, чи має бути 21 понаднормових? Дякую.

    Відповідь: знайомтесь з інформацією в статті

  9. Марія:

    Доброго дня, мені 50 років, син інвалід дитинства по зору (вроджена вада ока). Діагноз встановлено після 6 років, коли в школі проводили огляд зору у школярів. Хоча ми були декілька разів у окуліста на прийомі (огляд при поступленні в садок та школу). Лікар не побачив, що дитина сліпа на одне око 100 відсотків. Подаючи документи в пенсійний фонд на оформлення пенсії мені сказали, що потрібна довідка, що дитині надано ідвалідність до 6 років. Допоможіть будь ласка в цій ситуації. Дякую.

    Відповідь: на сайті є не одна стаття на цю тему, знайомтесь

  10. іванна:

    доброго дня!Моїй мамі має бути 50 років я є інвалідом з дитинства з 6 річного віку.Чи може моя мама піти на пільгову пенсію у 50років ???

    Відповідь: якщо всі документи наявні, то так. Більше є інформація в статті

Добавить комментарий