Види пенсій

Згідно з Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 лютого 2011 р. (надалі — Закон), система пенсійного забезпечення в Україні складається з трьох рівнів: солідарна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, накопичувальна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та система недержавного пенсійного забезпечення. Основна частина населення отримує пенсію за солідарною системою, оскільки накопичувальна система, ще не функціонує в повній мірі, а недержавна система пенсійного забезпечення залишається не дуже популярною серед населення.

Солідарна система базується на виплаті пенсій і наданні соціальних послуг за рахунок коштів Пенсійного фонду України. Закон  визначає такі види пенсій у цій системі:

1) пенсія за віком;

2) пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства);

3) пенсія у зв’язку зі втратою годувальника.

Але не слід плутати пенсійні системи і види пенсійних виплат. Якщо громадянину можна отримувати пенсії з різних рівнів системи, то сама пенсійна виплата може бути лише однією. Про це йдеться у ст. 10 Закону: «Особі, яка має одночасно право на різні види пенсій (за віком, за інвалідністю, у зв’язку з втратою годувальника), призначається один із цих видів пенсій за її вибором».

Варто пам’ятати, що при оформленні пенсії  потрібно зважити всі «за» та «проти» і з’ясувати, яку пенсію отримувати вигідніше.

Строки звернення за призначенням пенсії

Заяву про призначення пенсії за віком застрахована особа може подавати не раніше, ніж за місяць до досягнення пенсійного віку. Згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, затвердженого Постановою Правління ПФУ від 25.11.2005 р. № 22-1, (надалі – Порядок) звернення за призначенням пенсії може здійснюватися в будь-який час після виникнення права на пенсію, але не раніше, ніж за місяць до досягнення пенсійного віку.

Куди звертатися за оформленням пенсії

Залежно від того, оформляє пенсію той, хто працює чи не працює, Порядком передбачаються дві «адреси» для звернення із заявою про призначення пенсії. Непрацюючим громадянам необхідно звернутися до органа, що призначає пенсію, за місцем проживання (реєстрації). До речі, не обов’язково звертатися особисто: і Законом, і Порядком передбачається право оформити пенсію через свого представника, надавши йому нотаріальне доручення. Для тих, хто ще при ділі, Порядком передбачено подання заяви про призначення пенсії до управління ПФУ через уповноважену посадову особу підприємства, установи, організації, де цей громадянин працює (зазвичай бухгалтерія та відділ кадрів). Зрозуміло, за бажанням працівник може подати заяву і особисто за місцем проживання.

Перелік документів

Документи, необхідні для призначення пенсії, можуть бути подані як в оригіналах, так і в нотаріально засвідчених копіях (або завірені адміністрацією підприємства, що подає документи заявника на призначення пенсії, чи органом, що призначає пенсію). Однак документи про стаж, вік та заробітну плату подаються лише в оригіналах. Якщо підтвердженням страхового стажу є трудова книжка, подається її копія, засвідчена адміністрацією підприємства за місцем останньої роботи, або органом, що призначає пенсію.

Знайте: 

Обов’язок підготовки документів за призначенням пенсії лягає на підприємство чи організацію, в якій працює майбутній пенсіонер. Якщо ж пенсіонер не працює, то такий обов’язок лягає безпосередньо на місцеве відділення Пенсійного фонду України. Зате обов’язок підприємства, на якому працює майбутній пенсіонер, збирати надані документи — прямо не визначена. Тому обов’язок збирати всі потрібні папери лягає на вас.

 

Для оформлення пенсії за віком необхідно зібрати наступні документи:

—          заява – бланк такої заяви надається працівниками Пенсійного фонду України та заповнюється заявником по паспорту безпосередньо в момент подачі документів;

—          заява на виплату пенсії через банківські установи – майбутній пенсіонер сам визначає яким чином він бажає отримувати пенсію. Це може бути будь-яка банківська установа чи поштове відділення. Заявник надає заяву про відкриття рахунку в банку або зазначає що бажає отримувати пенсію на пошті.

—          довідку податкової адміністрації про присвоєння ідентифікаційного номера;

—          трудову книжку або документи про стаж, причому за період роботи з 01.01.2004 р. відділ персоніфікованого обліку органа, що призначає пенсію, видає довідку з бази даних;

—          довідку про заробітну плату за період страхового стажу до 01.07.2000 р., а починаючи з 01.07.2000 р. — індивідуальні відомості про застраховану особу, що видаються відділом персоніфікованого обліку за формою. Потрібно зазначити, що кожен випадок індивідуальний, тому необхідно подати довідку про заробітну плату за якомога більший період своєї трудової діяльності. Маючи такі дані, Пенсійний фонд України, за допомогою відповідного програмного забезпечення, визначить найкращі 60 календарних місяців заробітної плати. На сьогоднішній день законодавство також дозволяє проводити розрахунок пенсії без врахування 60 календарних місяців до 01.07.2000 року. Якщо такий варіант буде більш вигідним для пенсіонера то розрахунок пенсії йому буде проведено без врахування довідки про заробітну плату;

—          документи про надання особливого статусу особі, наприклад, «чорнобильське» посвідчення;

—           документи про місце проживання (реєстрації) особи;

—          кольорова фотокартка 4х6 (2 шт.) – необхідна для оформлення пенсійного посвідчення.

Зрозуміло, крім перерахованого, «пенсійний пакет» містить копію паспорта, в деяких випадках копію документа про освіту (якщо, приміром, заявник навчався на денній формі), копію свідоцтва про народження дитини, копію свідоцтва про укладення шлюбу (за зміни прізвища). Крім того, якщо заявник не працює, йому необхідно надати довідку з податкових органів про те, стоїть він на обліку як суб’єкт підприємницької діяльності і про джерела доходів з 01.07.2000 р. по дату подання заяви.

Процедура розгляду заяви про оформлення пенсії

У разі, якщо наданих документів достатньо для визначення права на пенсію, приймається рішення про призначення пенсії за наявними документами та пенсійна справа терміново передається на виплату.  У разі, якщо до заяви про призначення пенсії додані не всі необхідні документи, управління Пенсійного фонду України письмово повідомляє заявника про те, які документи необхідно подати додатково, про що в заяві про призначення пенсії робиться відповідний запис.

Строк призначення пенсії

У випадку якщо протягом трьох місяців майбутній пенсіонер надасть всі документи, то пенсія призначається з дня подання заяви. Якщо протягом трьох місяців пенсіонер не надасть відповідні всіх документи, то пенсія призначається з дня, коли він вже надасть всі необхідні документи.

Який документом посвідчується призначення пенсії

Документом, який підтверджує призначення особі пенсії, є пенсійне посвідчення, що видається органом пенсійного фонду. За бажанням пенсіонера йому видається виписка з розпорядження про призначення (перерахунок) пенсії з інформацією про періоди страхового стажу та заробітної плати (доходу), які враховані при розрахунку пенсії.

Tags: , ,

229 комментариев on Порядок оформлення пенсії

  1. Наталія:

    Я працю в бюджетній організації. 60 років буде у лютому 2022. На данний час не маю змоги отримати довідку про місце реєстрації, бо це питання розглядається за моїм позивом у суді. Куди треба звертатись мені або підприємству для оформлення документів на пенсію за віком? І достатньо надати копію Рішення суду про відкриття провадження щодо моєї реєстрації?

    Відповідь: порадимо звернутися за очною фаховою допомогою

  2. Марія:

    Скажіть будь ласка. Що потрібно доля того,щоб підтвердити страховий стаж увязненого 1987-1998р. Документи про увязнення в нас є і про виплати. Нам сказали що ці роки нейдуть у страховий стаж. Я гуглила там знайшла інформацію що через суд можна доказати стаж. Чи це правда. Дайте відповідь.

    Відповідь: порадимо ознайомитися зі статтею на сайті

  3. Оксана:

    Доброго дня скажіть будь ласка чи можна оформити пенсію за інвалідністю коли ти отримуєш виплати на дитину

    Відповідь: звісно

  4. Люба:

    Скажіть будь-ласка,чи зможу я одержати пенсію в Україні, якщо я проживаю в США вже 18 років на ПМЖ, так і залишилась громадянкою України.
    Мені 57 років,багатодітна мама 8 дітей, в Україні я маю 21 рік з половиною стаж, згідно і запис цей маю в Трудовій книжці. Тут, за кордоном працювала може років з 10, але мені сказали, що тут ще років з 10 неменше чекати прийдеться пенсії. То чи можу я оформити пенсію в Україні, діти вже всі повнолітні, я тепер не працюю. Дуже хотіла би знати, чи зможу я отримувати пенсію в Україні ? Зарання дякую за відповідь. Люба.

    Відповідь: без огляду ваших документів відповісти не вбачається можливим

  5. Лариса:

    Мені потрібно підтверити дівочу фамілію для оформлення пенсії.У мене є свідоцтво про розлучення,чи я повинна давати на запит,щоб вислали копію про одруження.

    Відповідь: порадимо звернутися за очною фаховою допомогою та до інформації в статті

  6. Іван:

    Трудова книжка залишається в пенсійному чи її віддають

    Відповідь: звісно

  7. Ігор:

    Добрий день.Пенсійний вік 60 років мені настає 14.11.21 р. Але в Пенсійному фонді мені сказали, що подати документи краще в січні 2022 р. Тоді буде більша пенсія. Чи дійсно це так? І чи не втрачу я виплати, якщо подам документи в січні 2022 р. а не в листопаді 2021 р.?

    Відповідь: порадимо звернутися за очною фаховою допомогою

  8. Наташа:

    Добрий день. Мені відмовили в оформленні пенсії по дорученню. (в пенсійному фонді) Пенсія для моєї мами. Доручення та всі документи в порядку. Я погуглила, але не знайшла такого наказу. Підкажіть, будь ласка, чи правильно мені відмовили в пенсійному фонді? Гарно дякую.

    Відповідь: без огляду ваших документів надати відповідь не вбачається можливим

  9. Леонід:

    Будь ласка, роз’ясніть — заява на оформлення пенсійного посвідчення не входить до переліку необхідних документів потрібних для призначення пенсії (які разом з заявою на призначення пенсії я подав 14.08.2021). «Таку заяву (на оформлення пенсійного посвідчення) я подав лише місяць по тому (15.09.2021). На порталі ПФУ в особистому кабінеті назначення пенсії з 16.08.2021. Але й досі ніяких коштів на рахунок не надійшло.
    Як вплине строк подання заяви на посвідчення — з якого строку мені дійсно назначено пенсію (з якого числа мені ії нараховано), коли виплатять? Я заплутався в цім павутинні законів. Будь ласка..»
    Я не розумію дій ваших операторів. Я не лаявся, ні якої образи до когось особисто не виказував, ні яких претензій до жодних структур. Скільки треба часу щоб мій коментарій потрапив до вашої стрічки?

    Відповідь: наполегливо порадимо вам звернутись за очною фаховою допомогою. Оскільки якщо ви заплутались в тексті статтей, то найкраще це очне звернення з вашими документами.

Добавить комментарий