Процедура призначення

Відео щодо порядку та умов надання допомоги 

Кому надається допомога

Допомога малозабезпеченим сім’ям призначається і виплачується у грошовій формі малозабезпеченим сім’ям, які постійно проживають на території України, мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї.

Прожитковий мінімум для сім’ї — визначена для кожної сім’ї залежно від її складу сума прожиткових мінімумів, розрахованих та затверджених відповідно до Закону України „Про прожитковий мінімум» для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення.

(!!До стабілізації економічного становища в Україні розмір державної соціальної допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму.
Рівень забезпечення прожиткового мінімуму встановлюється виходячи з реальних можливостей видаткової частини Державного бюджету України і затверджується одночасно з прийняттям закону про Державний бюджет України на відповідний рік.)

Малозабезпечена сім’я — це сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний доход, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї. Право сім’ї на цю допомогу залежить не лише від доходів, але і від її майнового стану, зайнятості працездатних членів сім’ї та інших факторів.
Ця допомога призначається відповідно до закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та Постанови Кабінету міністрів України від 24 лютого 2003 р. N 250 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям».

Хто включається до складу сім’ї при визначені права на допомогу ?

До складу сім’ї включаються:

— чоловік, дружина;

— рідні, усиновлені та підопічні діти цих осіб віком до вісімнадцяти років, а також діти, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах I — IV рівнів акредитації до досягнення двадцяти трьох років і які не мають власних сімей;

— неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I та II груп або інвалідами I групи і проживають разом з батьками;

— непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів;

— особа, яка проживає разом з одиноким інвалідом I групи і здійснює догляд за ним;

— жінка та чоловік, які проживають однією сім’єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей.

При цьому до складу сім’ї включаються незалежно від місця проживання (перебування) або реєстрації діти, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах I — IV рівнів акредитації до досягнення двадцяти трьох років і не мають власних сімей.

Водночас  до складу сім’ї не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні.

Куди  звертатися за допомогою

Призначення і виплата соціальної допомоги здійснюється управліннями соціального захисту населення (УСЗ, совбес) за місцем реєстрації уповноваженого представника малозабезпеченої сім’ї.

У сільській місцевості заяви з необхідними документами для призначення соціальної допомоги приймають виконавчі органи сільських і селищних рад та здійснюють їх передачу відповідним органам соціального захисту населення. Зазначені виконавчі органи можуть визначати уповноважену особу для прийняття документів.

Чи може бути виплачена допомога не за місцем реєстрації ?

Допомога також може бути призначена і виплачена за місцем фактичного проживання уповноваженого представника сім’ї за умови подання довідок про склад сім’ї і про неотримання такої допомоги в органах соціального захисту населення за місцем реєстрації.

У разі коли повнолітні члени сім’ї, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги, фактично проживають разом, але зареєстровані за різними адресами, уповноважений представник сім’ї додає до заяви довідки про склад сім’ї та про неотримання такої допомоги в органах  соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Потрібно зазначити, що у цьому випадку рішення про призначення соціальної допомоги приймається органами  соціального захисту населення на підставі обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, яке проводиться соціальними інспекторами цих органів, із складенням акта за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Перелік документів необхідних для отримання допомоги

Для отримання допомоги потрібно подати заяву, де дається згода сім’ї на збір інформації про неї, про її власність, доходи та майно. До заяви про надання державної соціальної допомоги додаються:

—          документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім’
—          довідка про склад сім’ї;

—          декларація про доходи та майно осіб, які входять до складу сім’ї (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї);

—          довідка про наявність та розмір земельної частки (паю);

— довідка встановленої форми про безпосередню участь особи в антитерористичній операції (якщо є така особа в складі членів родини).

Потрібно зазначити, що в декларацію не включаються державна соціальна допомога, призначена відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; нарахована субсидія за спожиті житлово-комунальні послуги; сплачені членами сім’ї аліменти.

Рішення про призначення соціальної допомоги або про відмову в її наданні приймається органом  соціального захисту населення протягом десяти календарних днів.

У разі прийняття рішення про відмову в наданні соціальної допомоги орган праці та соціального захисту населення письмово повідомляє про це уповноваженого представника сім’ї із зазначенням підстав відмови та порядку оскарження рішення.

Строк протягом якого виплачується допомога

Допомога малозабезпеченим сім’ям призначається на півроку і через шість місяців сім’я знову повинна підтвердити своє право на виплати.

Для призначення  соціальної  допомоги  на   наступний   строк  уповноважений  представник  сім’ї  подає  заяву  і  декларацію про  доходи та майно.  Довідка про склад сім’ї поновлюється лише у разі  змін  у  складі  сім’ї  або  у  разі,  коли  між поданням заяви на  призначення соціальної допомоги на наступний строк та  припиненням  виплати  раніше  призначеної  соціальної  допомоги  минуло  більше  календарного місяця.

Випадки коли допомога не призначається

У наданні державної соціальної допомоги може бути відмовлено, а виплата призначеної допомоги може бути припинена у випадках коли:

—      працездатні члени малозабезпеченої сім’ї не працюють, не служать, не навчаються у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням соціальної допомоги;

—       під час обстеження матеріально-побутових умов сім’ї з’ясовано, що малозабезпечена сім’я має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно;

—      особи, які входять до складу малозабезпеченої сім’ї, протягом 12 місяців перед зверненням за наданням соціальної допомоги здійснили покупку земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку тощо, на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для сім’ї;

Рішення про призначення державної соціальної допомоги у таких випадках приймається органами соціального захисту населення на підставі обов’язкового обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, яка звернулася за призначенням такої допомоги;

—       у власності чи володінні малозабезпеченої сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 квадратний метр на одного члена сім’ї та додатково 10,5 квадратного метра на сім’ю, чи більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму).

За наявності обставин, що зазначені вище (тобто умов коли допомога не призначається) державна соціальна допомога може бути призначена органом  соціального захисту населення на підставі рішень районних, держадміністрацій та виконавчих комітетів міських і районних у містах (у разі їх створення) рад або утворених ними комісій у разі, коли:

у складі сім’ї є інвалід;

у малозабезпеченій багатодітній сім’ї виховуються троє або більше дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах I — IV рівня акредитації, але не довше ніж до досягнення ними 23 років);

неможливість отримання будь-яких джерел для існування пов’язана з тривалою хворобою одного та/або кількох членів сім’ї. Рішення про призначення державної соціальної допомоги у таких випадках приймається на підставі обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, яка звернулася за призначенням такої допомоги.

Умови припинення виплати допомоги

Виплата    раніше    призначеної    соціальної   допомоги  припиняється:
— якщо сім’єю приховано або навмисно подано  недостовірні  дані  про її доходи та майновий стан,  що вплинули на встановлення права  на соціальну допомогу і визначення її розміру, внаслідок чого були  надміру виплачені кошти, — з місяця, в якому виявлено порушення;
— у разі переїзду сім’ї в іншу місцевість та настання обставин,  що унеможливлюють виплату  соціальної  допомоги  (зокрема,  смерть  одинокої  особи),  —  з  місяця,  що  настає  за місяцем,  в якому  відбулися зміни;
— за заявою уповноваженого представника сім’ї —  з  місяця,  що настає за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою.

Розмір допомоги малозабезпеченим сім’ям

Розмір допомоги — це різниця між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї (встановлюється щорічно законом про державний бюджет) та її середньомісячним сукупним доходом, але не може бути більшим ніж 75 % від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї (відповідно до ст.9 ЗУ «Про державний бюджет на 2019 рік»)

Середньомісячний сукупний дохід сім’ї визначається згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що затверджується Мінпраці, Мінекономіки, Мінфіном, Держкомстатом і Держкомсім’ямолоддю.

Розмір соціальної допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму. Рівень забезпечення прожиткового мінімуму для різних категорій осіб, кожного разу визначаються законом про бюджет на відповідний рік.

Знайте!  Для кожної дитини (крім дитини-інваліда), яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 10 %, а для кожної дитини-інваліда, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, для кожної дитини, яка утримується матір’ю (батьком, усиновителем), що не перебуває у шлюбі, і запис про батька (матір) цієї дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться в установленому порядку за вказівкою матері (батька), для кожної дитини, в якої один або обоє батьків є інвалідами I або II групи, — на 20 %.
Для громадян, які отримали статус особи, що проживає і працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського, рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 20 %.

Важливо!

Для фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, незалежно від отриманих (неотриманих) доходів до сукупного доходу за кожен місяць враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, чинного на відповідний місяць; для фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, — трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб; для фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, — чотирьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Приклад розрахунку допомоги малозабезпеченим сім’ям у 2021 році: 

Сім’я складається з 4 осіб (двоє дітей – 10 та 5 років, батько та мати), середньомісячний дохід сім’ї , який вона отримує складає– 3000 грн.

Середньомісячний дохід визначається на підставі сумування всіх доходів родини за попередні шість місяців перед зверненням за допомогою та діленням суми всіх цих доходів за шість місяців на 6, тобто визначаєте середню суму ваших доходів за один місяць.

Які доходи враховуєте, а які ні, визначено в Методиці: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z0112-02

Далі ви визначаєте, яку ж суму гарантує держава на склад вашої родини, і ви повинні мати.

Визначається ця сума, з урахуванням даних Закону України про державний бюджет на відповідний рік (це статті 7 та 9 ЗУ про державний бюджет).

Так, з 01.01.2021 року родині, зазначеній в прикладі держава гарантує:

на дорослих — 567,50 грн. (2270 грн. прожиткового мінімуму помножуєте на 25 %)

на дитину до шести років — 1632,85 грн. (1921 грн. прожиткового мінімуму помножуєте на 85 %)

на дитину від шести до вісімнадцяти років — 2035,75 грн. (2395 грн.прожиткового мінімуму помножуєте на 85 %)

З 1 січня 2021 року рівень забезпечення прожиткового мінімуму для призначення допомоги для сім’ї становить: 4803,60 грн. (567,50 грн. х 2 працездатних + 1632,85 грн. х 1 дитина до 6 років+ 2035,75 дитина від 6 до 18 років).

Розмір допомоги з січня 2021 році становить 1803,60 грн. (4803,6– 3000,00).

Тобто віднімаєте те, що держава гарантує від того, що ви фактично маєте в родині.

Оскільки в цілому родина за прикладом має право на допомогу за доходами, відповідно до цієї суми 1803,60 грн. буде ще додано 10% на кожну дитину, як зазначалось вище.

Максимальний розмір державної соціальної допомоги з урахуванням збільшення її розміру на кожну дитину, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, не може бути більшим за прожитковий мінімум для сім’ї.».

08.06.2015 року Президент подписав Закон України «Про внесення змін до статті 7 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» щодо соціального захисту сімей, члени яких мають у власності чи володінні земельні ділянки» від 10 грудня 2014 року за N 1350.

Згідно з законом, розширюється коло сімей, які матимуть право на призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям. До таких сімей закон відносить сім’ї, у власності чи володінні яких є земельна ділянка, незалежно від розміру такої земельної ділянки.

Нормативно-правові документи, які можуть бути корисними щодо призначення і виплати допомоги малозабезпеченим сім’ям

Закон України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1768-14

Постанова Кабінету міністрів України від 24 лютого 2003 р. N 250 Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/250-2003-%D0%BF

Tags: , , , ,

10 715 комментариев on Допомога малозабезпеченим сім’ям — 2021

  1. Анастасия:

    добрый день! я мать-одиночка. дочери 9 мес. получаю родовую помощь в размере 764грн в мес, 291грн в мес как мать-одиночка и еще 130грн возможно это помощь детям до 3 лет. пыталась повторно оформить помощь как малообеспеченной, сказали что нам не полагается, так как в сумме выходит больше чем 1040грн. стесняюсь спросить, 1040грн это та сумма на которую как-то нужно жить взрослому человеку с ребенком и еще платить комунальные услуги или меня снова пытаются обмануть? заранее спасибо за ответ.

    Відповідь: Спробуємо розрахувати разом: Сім’я складається з 2 осіб (дитина — до року та мати), середньомісячний дохід сім’ї – 1185 грн.
    З 1 січня 2013 року рівень забезпечення прожиткового мінімуму для призначення допомоги для сім’ї становить: 969,87 грн. (240,87 грн. х 1 працездатний + 729,00 грн. х 1 дитина до 6 років).
    (Цифри 240,87 грн. та 729,00 грн. – з ЗУ “Про державний бюджет на 2013 рік”)
    Розмір допомоги з січня 2013 році становить «-215,13» грн. (969,87 – 1185,00 ).
    Отже, нажаль, на допомогу як малозабезпечина родина Ви дійсно не маєте право, Ваш дохід більше рівня забезпечення прожиткового мінімуму на 215,13 грн.
    Але, Анастасія, Ви можете звернутися за призначенням підвищеної допомоги по догляду за дитиною по досягненню нею трирічного віку, тобто збільшити Ваші 130 грн. щомісячні.
    1.Визначаємо середньомісячний сукупний дохід сім’ї за останні 6 місяців (з 01.10.2012р. по 31.03.2013р.) в розрахунку на одну особу:
    ((764 грн. х 6 міс.) + (291 грн. х 6 міс.)) / 6 міс / 2 особи = 527,50 гривень
    2. Визначаємо розмір допомоги для сім’ї:
    1147 грн. – 527,50 грн. = 619,50 гривні.
    Отже сім’я щомісячно впродовж квітная-вересня 2013 року будете отримувати допомогу у розмірі 619,50 гривень, це вже включаючи 130 грн.
    Більш детально про підвищення та допомогу, перелік документів можливо дізнатися з статті:http://i-law.kiev.ua/?p=154

  2. Надя:

    Доброго дня.Я одружена, маю доньку, якій щойно виповнився 1 рік, з чоловіком не живу майже рік. збираюсь подати на розлучення. Хочу оформити матеріальну допомогу так як я ніде не працюю доглядаю донечку, чоловік ніякої допомоги не надає.Йому присудили аліменти на дитину у розмірі 400 грн, але я ще їх жодного разу не отримала. У центрі соціальнї допомоги вимагають справку про доходи чоловіка,а він зі мною і дитиною не проживає, ніде офіційно не працює, на біржі по безробіттю не стоїть, справок мені ніяких надавати не хоче. Підскажіть будь ласка як мені отримати допомогу? Дякую.

    Відповідь: Допомогу як малозабезпечина родина, Ви не зможете отримати, доки або Ваш чоловік не надасть довідку про доходи або ж він перестане рахуватися як член Вашої родини. Доти, доки Ви офіційно чоловік та дружина, він враховується чк член сім’ї. Окрім того, звертаю Вашу увагу, що навіть при наявності довідки про доходи Вашого чоловіка це не гарантує Вам отримання допомоги, адже його доходи можуть бути достатніми для того, щоб не призначати Вам цю допомогу або якщо він буде не працевлаштований або не знаходитися на обліку в центрі зайнятості це також є підставою для непризначення допомоги. І то, що Ви з ним офіційно не проживаєте не вливає на розрахунок допомоги. Більш детально про цей вид допомоги: http://i-law.kiev.ua/?p=316
    Окрім того, порадимо Вам звернути увагу на тимчасову державну допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів. Тимчасова допомога призначається в розмірі 30 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законом для дитини відповідного віку.Для призначення тимчасової допомоги одержувач подає органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання (перебування): заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики; копію свідоцтва про народження дитини;довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) дитини;довідку про реєстрацію місця проживання (перебування)
    одержувача; рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину; довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом
    шести місяців, що передують місяцю звернення; Даний вид допомоги регулюється Постановою КМУ № 189 від 22.02.2006 року «Про затвердження Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме»

  3. Анатолій:

    Доброго дня.
    У нас сім’я 4 чоловіка: я, дружина та двоє дітей 4 та 14 років. Дружина працює вчителем, утримує 1400 грн. в місяць.
    Я підприємець, але останнім часом підприємницькою діяльністю не займаюсь в зв’язку з станом здоров’я. Напевно буду подавати документи на призначення мені групи інвалідності. Останній рік я займався лікуванням і тому торгового патенту не брав.
    З обліку платника податків не знімався, оскільки планую після покращення здоров’я відновити свою діяльність. Але поки-що мушу лікуватись.
    За 2012 та перший квартал 2013 року я доходів не отримував.
    Тобто на даний момент доходи нашої сім’ї становлять 1400 грн. в місяць (заробітна плата дружини). Інших доходів наша сім’я зараз не має. Земельних паїв не маємо.
    Оскільки склалась важка матеріальна ситуація, звернувся в районний УПСЗН.
    В нашому центрі зайнятості мені пояснили, що допомога нам не може бути призначена, оскільки я за останні пів року (згідно довідки про доходи з податкової) не маю жодних доходів і не стою на біржі. Тобто виходить, що я безробітний. Але ж я підприємець. Чи я мушу зніматись з підприємця і ставати на біржу?
    Поясніть мені, будь-ласка ситуацію.
    Чи можемо ми розраховувати на отримання допомоги для мало забезпечених сімей?
    Вдячний Вам за відповідь.

    Відповідь: Анатолій, спробуємо разом з’ясувати обставини Вашої ситуації. Чинні нормативні акти, що регулюють порядок призначення та виплати допомоги як малозабезпеченій родині, передбачають :у наданні державної соціальної допомоги може бути відмовлено, а виплата призначеної допомоги може бути припинена у випадках коли: працездатні члени малозабезпеченої сім’ї не працюють, не служать, не навчаються у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням соціальної допомоги;
    Ви, як працездатний член родини, показуєте декларацію про доходи приватного підприємця, в яких значиться, що діяльність з 2012 року Ви не ведете, тобто фактично не працюєте, і на обліку в центрі зайнятості не перебуваєте. Тобто, якщо підходити формально до питання, то Ви, працездатний член родини, який не працює, отже підпадаєте під підставу для непризначення допомоги.
    Доки Ви рахуєтесь приватним підприємцем стати на Облік в центр зайнятості Ви не можете, чинні нормативні акти не передбачають самозайнятим особам ставати на облік.
    Що ми можемо порадити: Ви маєте декілька варіантів для дій:
    по-перше, зверніться повторно до Органу парці та соціального захисту населення, поясніть з наданням документів, причину чому Ви не займалися підприємницькою діяльністю (можливо у Вас є листок непрацездатності, на довгий час або ж виписка, що Ви лежали в стаціонарі), якщо не вийде розмова з працівником Органу, домовтесь про зустріч з керівником Органу. Ваша мета довести працівникам Органу — що від незалежних від Вас підстав Ви не займалися діяльністю, яка б приносила дохід;
    по-друге, якщо Ви задекларуєте невелику суму прибутку за попередні 3 місяці перед зверненням за допомогою, суму, розмір якою все одно передбачає для Вас отримання допомоги, можете знову звернутися до Органу праці та соціального захисту населення вже з декларацією, яка буде показувати Вашу діяльність та працю, але все одно малий дохід;
    по-третє, це звісно ж припинення підприємницької діяльності та стати на облік в центр зайнятості, що також передбачає отримання допомоги по безробіттю.

  4. jylia:

    Добрий день.Дякую що Ви мені дали відповідь на мое запитання.А щє одне питання?Я ніколи не працювала\ так склалося\,трудовой книжки не маю,Ви запитали чому я не працюю?Дитині в лютому виповнилося три рокі.А в селі ніде роботи немає.А ще скажіть я приписана в Ів.Франківскій обл.А три роки з дітьми як проживаю Чернівецкій обл.\я звідти родом\Чи я можу піти в центер зайнятості стати на облік???І як мені це зробити?Доходів я ніяких немаю. І скількі я можу получати на трох дітей Ви мені там написали сайт а я там нічого не розумію…Наперед Вам дякую.Будьлазка дайте мені відповідь для мене це дуже важливо.

    Відповідь: Стати на облік в Центр зайнятості Ви можете за місцем перебування, тобто в Чернівецькій області. Відповідно до З постанова Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 року, якою внесено зміни до Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних, затвердженого постановою КМУ від 14.02.2007 року №219.
    Основною метою Постанови є надання особам можливості бути зареєстрованими як такі, що шукають роботу, та безробітні у центрі зайнятості, що обслуговує територію, де особа фактично мешкає, незалежно від реєстрації місця проживання чи перебування, за умови, що особа не перебуває на обліку в іншому центрі зайнятості.
    Місце проживання — адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців.
    Місце перебування — це адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік.
    Для того щоб стати на облік по безробіттю, необхідно надати наступні документи:
    особистої заяви безробітного, довідки (довідок) про середню заробітну плату (дохід) за останнім місцем (кількома місцями) роботи чи служби, трудової книжки, військового квитка, копії цивільно-правового договору та пред’явленням (за наявності) свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, паспорта або іншого документа, що посвідчує особу.До державної служби зайнятості громадяни подають копії відповідних документів (трудової книжки, цивільно-правового договору про виконання робіт (надання послуг), диплома або іншого документа про освіту, довідки ІПН), які зберігаються в їхній особовій справі (абзац 7 п. 3 Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних).

  5. Марія:

    доброго дня. моя сімя складається з 5 чоловік:
    1)син 6 місяців, 2)син 6 років,3)чоловік на біржі — дохід 513грн/міс,4) мама пенсіонерка загального захворювання та психічно хвора- пенсія 960грн/міс,5) я отримую на 2 дитину 1630грн/міс та допомогу по догляду за психічно хворою мамаю 1134грн/міс.
    Але з нами приписаний мій брат він за кордоном, у нього там своя сімя,матеріально не допомагає.Отже наш сукупний дохід складає за 6 місяців 22857грн. тому що чоловік зареєструвався на біржі у лютому і тільки раз виплачувалась допомога,до того він пів року ніде не працював,також чоловік з нами не приписаний,але фактично проживає.
    Землі не маємо. загальна площа 39,5м.господарство має в користуванні 0,06га(це з довідки про склад сімї)

    Відповідь: Якщо ми Вас вірно зрозуміли, Ви просите допомоги в розрахунку можливості призначення допомоги як малозабезпечина родина?
    Спробуємо разом порахувати. Ви не вказуєте, чи є у Вашої мами група інвалідності? Будемо вважати, що вона також входить до складу Вашої сім’ї.
    Сім’я складається з 5 осіб (двоє дітей – 6 місяців та 6 років, батько та мати, бабуся), середньомісячний дохід сім’ї – 3809,50 грн.
    З 1 січня 2013 року рівень забезпечення прожиткового мінімуму для призначення допомоги для сім’ї становить: 3012,24 грн. (240,87 грн. х 2 працездатних + 729,00 грн. х 1 дитина до 6 років + 907, 50 х 1 дитина від 6 до 18 років + 894 х 1 особа, що втратила працездатність або інвалід).
    (Цифри 240,87 грн., 907,50 грн., 894 грн. та 729,00 грн. – з ЗУ “Про державний бюджет на 2013 рік”)
    Крім того на кожну дитину від 3-х до 13 років доплата у сумі 180,00 грн.
    Розмір допомоги з січня 2013 році становить «-797,26» грн. (3012,24 – 3809,50).
    Отже, нажаль, Марія, але допомога як малозабезпеченій родині Вам не може бути призначена, Ваш дохід в місяць перевищує на 797, 26 грн. необхідний прожитковий мінімум.

  6. Сергій:

    Доброго дня. Моя дружина навчається в інституті на платній формі , я не працюю… І у нас 2 місячна дитина. Чи можемо ми отримати допомогу як малозабезпечена сім’я?і в якому розмірі?

    Відповідь: Відповідно до ЗУ «Про державну соціальну допомогу малозабезпечним сім’ям» підставою для відмови в призначенні даної допомоги є те, що працездатні члени родини не працюють, не навчаються на денній формі навчання, не знаходяться на обліку в Центрі зайнятості. Отже, Сергій, нажаль доки Ви або не працевлаштуєтесь або не станете на облік в Центр зайнятості, дану допомогу Вам не призначать. Окрім того, Ви не вказуєте чи дружина навчається на денній формі навчання, необхідно щоб навчалась на денній формі навчання або ж якщо вона знаходиться у відпустці по догляду за дитиною по досгяненню нею трирічного віку — тоді навчання немає значення.
    Окрім того, зверніть увагу на середньомісячний дохід Вашой родини за останні 6 місяців, чи відповідає він призначенню допомоги. До середньомісячного доходу включаються всі допомоги, які родина отримувала та доходи. Більш детальну інформацію та розрахунок Ви можете почерпнути з статті: http://i-law.kiev.ua/?p=316

  7. Марина:

    Чоловік працює, отримує мінімальну зп. я в відпустці по догляду за дитиною (продовжили), дитині 3р 1 міс. чоловік приписаний у своїх батьків, я з дитиною у своїх. у власності є квартира 89 кв.м. Чи маємо ми право на отримання якоїсь допомоги?

    Відповідь: Як ми вже з’ясували з Вами, Марина, раніше, на допомогу як малозабезпечина родина Ви не маєте право з причин вланості, площа якої перевищує встановлені обмеження для данного виду допомогу.
    Відпустка по догляду за дитиною по досягненню нею 6-ти річного віку не оплачується державою, такого виду допомоги не існує, нажаль.
    Щодо можливого іншого виду допомоги, то виходячи з інформації, яку Ви надали, нажаль жодної допомоги у Ващому випадку застосувати неможливо.

  8. Алла:

    Добрий день!1 квітня ми чоловіка оформили опікуномнад бабці(85 років),я на біржі. Через який період часу можна здати документи, як малозабезечина сімя?

    Відповідь: Для призначення допомоги Ви подаєте декларацію про доходи за останнні 6 місяців, якщо Ваш середньомісячний дохід за останні 6 місяців відповідає показникам для призначення, то можете вже зараз і подавати документи. Тобто на час подання, наприклад завтра, у Вас вже немає працездатних членів родини, які б не працювали та не були б на обліку в Центрі зайнятості.
    Законодавчо не регулюється дата, коли саме після працевлаштування можливо звертатися, головне, щоб на час звернення Ви б працювали, навчались або знаходились на обліку.
    http://i-law.kiev.ua/?p=316 згідно цієї статті та прикладу розрахунку, Ви зможете зорієнтуватися чи можливе призначення допомоги саме для Вас, враховуючи Ваші доходи за останні 6 місяців.

    Уточнення до відповіді: Алла, хотілось би додати, зо законодавчо для цього виду допомоги встановлюється, що умовою для не призначення допомоги є те, що чпрацездатні члени родини не працюють, не навчаються та не перебувають на облку в центрі зайнятості протягом трьох місяців з дня звернення. Тобто, якщо до часу оформлення Вашого чоловіка опікуном, Він ніде не працював і Ви на біржі не знаходились, тоді через три місяці можете звернутися з часу оформлення на біржу та опікуном. А якщо до часу оформлення опікуном та встановлення на біржу Ви працювали, то очикувати додаткового три місяці не потрібно.

  9. jylia:

    добрий день.моя сімя 4 чоловіка /я,мама,син 17р.дочка9р.дочка3р/.я розведена на алименти чоловіка не подавала,приписана ще там де чоловік,а я з дітьми живу на квартирі.Чі можу я получати від держави якусь допомогу?Я ніде не працюю.підскажіть будьласка я маю право на мало забезпечнння?

    Відповідь: Теоретично, так, на допомогу як малозабезпечина родина Ви маєте право. Єдине, це необхідно знати причину, чому Ви не працюєте? Ви знаходитесь у відпустці по догляду за дитиною по досягненню нею трирічного віку? Підставою для відмови в наданні допомоги як малозабезпечина родина є те, що працездатний член родини не працює та не знаходиться на обліку в центрі зайнятості. Якщо у відпустці Ви не передубваєте, тоді Вам необхідно стати на облік в центр зайнятості.
    Від реєстрації ця допомога не залежить, адже до складу сім’ї включаються незалежно від місця проживання (перебування) або реєстрації діти, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах I — IV рівнів акредитації до досягнення двадцяти трьох років і не мають власних сімей.
    Також для цього виду допомоги Вам необхідно бути подати довідку про склда сім’ї, яку Ви можете отримати за місцем реєєстрації в ЖЕКу, але отримувати допомогу Ви можете і за місцем мешкання, якщо надасте довідку, що не отримуєте цю ж допомогу за місцем реєстрації.
    Чоловіка до складу сім’ї в декларації Ви не включаєте, незважаючи на те, що він з Вами зареєстрований в одній квартирі, надаєте свідоцтво про розлучення в Орган праці та соціального захисту населення, пояснюєте, що мешкаєте за іншою адресою.
    Про розмір можливої допомоги, перелік документів тощо, можливо дізнатись з цієї статті: http://i-law.kiev.ua/?p=316
    Також, доки старшій Вашій дитині не виповниться 18 років, Ви вважаєтесь багатодітною родиною. І маєте також права на пільги та допомогу.
    Допомога сім’ям надається, якщо середньомісячний сукупний дохід родини є нижчим від встановленого прожиткового мінімуму для сім’ї. Розмір державної соціальної допомоги дорівнює різниці між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом. Середньомісячний сукупний дохід сім’ї враховується за шість місяців, що передують місяцю звернення по соціальну допомогу.
    При цьоми виді допомоги також необхідно щоб працездатний член родини працював або знаходився на обліку в центрі зайнятості.
    Законом України «Про охорону дитинства» встановлені такі пільги для багатодітних сімей (ч. 3 ст. 13):
    50-відсоткова знижка на квартплату;
    50-відсоткова знижка на оплату комунальних послуг (газ, електрика, опалення, вода, телефон), а також 50-відсоткова знижка на паливо, якщо сім’я живе в будинку без центрального опалення;
    безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів;

  10. Аліна:

    Добрий день,скажіть будь- ласка чи може нараховуватись нам допомога: наша сімя складаеться з 4ьох осіб. Я в декреті,а чоловік ніде не працює,і в центрі зайнятості не перебуває.Мені розповіли що можна,тільки потрібно взяти довідку що чоловік не отримує ніяких коштів та допомог.Так це чи ні? Земельних ділянок та майна ми теж не маємо.

    Відповідь: Доброго вечора, Аліна. Якщо ми Вас вірно зрозуміли, то мова йде про допомогу як малозабезпечина родина. Відповідно до ЗУ «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» вона призначається, якщо працездатні члени родини працюють або знаходяться на обліку в центрі зайнятості. Підставою для відмови в призначенні допомоги є те, що працездатні члени родини не працюють, не перебувають на обліку в центрі зайнятості, не навчаються протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначення соціальної допомоги.
    Отже, з Вашого листа, ми розуміємо, що можливою пісдтавою для відмови в призначенні цієї допомоги може бути те, що Ваш чоловік не працює та не знаходиться на обліку в центрі зайнятості.
    Більш детальну інформацію про цей вид допомоги Ви можете почерпнути з наступної статті: http://i-law.kiev.ua/?p=316

Добавить комментарий