10475259_668881049826521_5788908090204740834_nУкраїнська Гельсінська спілка з прав людини отримала від Мінсоцполітики листа  із роз’ясненням  про припинення з 1 липня 2014 року виплати допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

У цьому листі державний орган визнав, що фактично ця допомога ліквідовується.  Єдиним виключенням є ті сім’ї у яких допомога при народженні першої дитини складала 30 тис грн. і яка розподілялася лише на 2 роки.  І лише в цьому випадку ця допомога залишиться у мінімальному розмірі (130 грн) на ці останні 12 місяців третього року. Загалом це зроблено лише для того, щоб зберегти на цей рік трудовий стаж за такими сім’ями.

Зрозуміло, що Мінсоцполітики намагається це показати як оптимізацію та вдосконалення і навіть більше того показує як своє досягнення. Але це насправді виглядає і смішно і трагічно одночасно.

Про те, як уряд «збільшив» допомогу при народженні я вже писав  тут: http://www.i-law.kiev.ua/?p=1092

І ось черговий опус Мінсоцполітики про те, як держава дбає про сім’ї з дітьми http://www.mlsp.gov.ua/labour/control/uk/publish/article?art_id=162933&cat_id=107177  в якому жодного слова про те, що величезна кількість родин втрачає право на отримання допомоги по догляду.

І суми цих втрат є дуже великими, які значно перевищують ті копійки окремим сім’ям про які повідомляє Мінсоцполітики. Так, якщо допомога по догляду виплачувалася у наймінімальнішому розмірі (130 грн), то втрати кожної сім’ї будуть складати майже 5 тисяч гривень за 3 роки.  А якщо мама отримувала цю допомогу у більшому розмірі (скажімо 500 грн), то така мама не доотримує 18 тисяч гривень.  А є матері, які цей вид допомоги отримує в більшому розмірі ніж 500 грн. Кожен може порахувати сам…

В цьому контексті потрібно зазначити, що цей підвищений розмір допомоги по догляду отримують, якраз ті мами, які найменш захищені і можуть отримувати її тільки тому, що мають дуже низькі доходи.

Для багатьох людей залишається не зрозумілим ліквідація допомоги по догляду, яка по своїй суті була однією із найбільш адресних зі всіх видів допомог сім’ям з дітьми. Якщо уряд пішов на суттєве зменшення видатків на соціальну сферу, то в першу чергу скорочуватися мали б «професійні» пільги для депутатів, прокурорів та інші види допомоги , які надаються незалежно від того чи потребує конкретна родина цієї допомоги чи ні і аж ніяк не допомога по догляду за дитиною. Але наш уряд вирішив інакше, чим як на мене значно скоротив обсяг соціального забезпечення найбільш вразливих груп населення.

Я вважаю неправильним ліквідацію урядом допомоги по догляду за дитиною і думаю, що державі необхідно повернути цей вид допомоги.

Якщо ти вважаєш так само прошу підписати відповідну петицію: http://www.petitions247.net/doglyad

 

Tags: ,

91 комментарий on Допомога по догляду за дитиною до 3 років скасована офіційно

  1. андріяна:

    Доброго вечора. Я в декреті , моїй дитині 11 місяців, чоловік непрацює але рахується по догляду за своїм дідусем якому 83 роки. Ми маємо право на соціальну допомогу ?

    Відповідь: так

  2. Юля:

    Скажіть будь ласка якщо моїй малій в грудні 24 буде 2-ва рочки то до трох мені буде приходити по 130 грн я так зрозуміла чи ні ? За останній рік, досягнення трирічного віку?

    Відповідь: якщо це перша та єдина дитина -так.

  3. Аліна:

    В мене 2 дітей 3 і 1.6 років. На старшу вже гроші не отримую. Чи зараховується мені стаж? адже їй не має 3 років а допомогу(130) вже відмінили

    Відповідь: зараховується

  4. Тетяна:

    Доброго дня! Наскільки я зрозуміла допомога по догляду за дитиною до 3х років була відміненна з 1 липня 2014 але моя дитина народиласья в жовтні 2013 і цю допогу я отримувала лише до лютого 2014. Питання чи маю я право на компенсацію за період лютого 2014 по липень 2014 року?

    Відповідь: допомога не компенсується, якщо ви маєте на неї право, і вам вже не виплачують допомогу при народженні, вам мають виплачуваті по 130 грн.Але не компенсуваті. Прочитайте всі статті на сайті з цього приводу

  5. Наталія:

    Навіть, якщо наша дитина народженна до липня 2014 року? «У цьому листі державний орган визнав, що фактично ця допомога ліквідовується. Єдиним виключенням є ті сім’ї у яких допомога при народженні першої дитини складала 30 тис грн. і яка розподілялася лише на 2 роки. І лише в цьому випадку ця допомога залишиться у мінімальному розмірі (130 грн) на ці останні 12 місяців третього року.»

    Відповідь: Шановна, Наталія, ддистанційно надати Вам допомогу вкрай важко. Тому і радимо, якщо у вас настільки заплутана ситуація, конкретного питання ви не маєте, зверніться за фаховою очною допомого. Від УГСПЛ є приймальні, можливо і у вашому місті вони є.

  6. Наталія:

    ))) Я запитую не про соціальну допомогу, а про відпустку по догляду за дитиною до 3 років. Добре, дякую!

    Відповідь: це тотожні поняття для всіх осіб, відпустка зараховується в страх.стаж, якщо виплачується допомога на час відпустки. До липня 2014 року це була допомога по догляду, після липня- при народженні.

  7. Наталія:

    Мені не вдається знайти відповідної статті…

    Відповідь: вводіть в пошуку назву, і у вас все вийде.
    Додатково надаємо посилання:
    http://www.i-law.kiev.ua/%D0%B.....%BA%D1%96/

    http://www.i-law.kiev.ua/%D0%B.....%BE%D0%BA/

  8. Наталія:

    Дякую за швидку відповідь! Та, все одно, залишаються питання: 1 — Відповідних змін у Законі «Про відпустки» я ніде не знахожу. За липень 2014 р. бачу лише зміни щодо соц. допомог. 2 — На запитання від (копіюю) Yaroslav: 02.07.2015 в 6:53 пп «Доброго вечора. По темі практичне питання яке мені прийдеться вирішувати. Дитині 1 рік і 11 місяців, мама виходить на роботу, а як батько оформляю у відповідності до вимог трудового законодавства відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, відповідно з збереженням трудового стажу. На цьому єтапі жодних проблем немає……» Дана особа планує судитися, так як їй відмовляють у соц. допомозі. ВАША ВІДПОВІДЬ НАСТУПНА — звертайтесь до суду, закон на вашому боці, головне правильно та вірно сформувати позовні вимоги та доказову базу.
    Вибачте, але я дійсно не розумію. І не можу знайти відповідного Закона про відміну можливості переоформлення таких відпусток.

    Відповідь: якщо статті на сайті не є вам в допомогу, порадимо звернутися за фаховою очною допомогою

  9. Наталія:

    На днях зустрілися із подібною проблемою… Дитині 2,6 рочки. Я (мама) вийшла на роботу. Вирішили відпустку по догляду за дитиною до 3 р. переоформити на тата, так як він, на даний час, доглядає донечку і, відповідно, не працює. В телефоному режимі проконсультувалися із місцевим органом соц. захисту населення, вияснили які документи необхідні. Але коли, нарешті, добралися туди крізь величезну чергу (оформлення субсидії) нам чемно відмовили, мотивуцючи це тим, що змінився закон і зараз вже не можна переоформляти відпустку по догляду за дитиною до 3 р. на інших родичів. Мовляв, вирішила мама вийти на роботу, то нехай працює, а що далі робити з дитиною до 3-річного віку вони і самі не знають. Та і соц. допомога нам вже не має виплачуватися… Хоча, я її (130 грн.) успішно отримувала після того, коли виповнилося дитині 2 р. На всі мої уточнюючі питання спеціаліст відповіді, також, не знає. Прийшовши додоми, перечитала весь закон про відповідну відпустку, та змн до нього (про які говорила спеціаліст) я так і не знайшла. Виникає враження, що порушуються наші права… Чи я помиляюся? Що робити далі?

    Відповідь: відпустка по догляду не переоформлється з липня 2014 року, ознайомтесь з відповідними статтями на сайті

  10. Yaroslav:

    Доброго вечора. По темі практичне питання яке мені прийдеться вирішувати. Дитині 1 рік і 11 місяців, мама виходить на роботу, а як батько оформляю у відповідності до вимог трудового законодавства відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, відповідно з збереженням трудового стажу. На цьому єтапі жодних проблем немає.
    Цікаво стає при зверненні до фонду соціального захисту міста з заявою про призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Тут мені пояснюють, що вказаний мною вид допомоги скасований в 2014 році і призначити його не можуть у звязку з відсутністю на даний момент відповідного законодавчого регулювання даного питання. Тобто цей вид допомоги можуть отримувати виключно ті, хто її отриав до 2014 року до внесення змін до закону.
    Таким чином при заміні особи, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною, я як чоловік вимушений втрачати трудовх стаж у звязку з відсутністю в мене допомоги на дитину. Планую судитись!!! Може в когось є вже практика з цього питання? Буду радий отримати відповідь

    Відповідь: звертайтесь до суду, закон на вашому боці, головне правильно та вірно сформувати позовні вимоги та доказову базу.

Добавить комментарий