В зв`язку з прийняттям Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні», який в частині соціальних виплат, вступає в дію з 01.07.2014 року, виникло багато запитань щодо порядку призначення допомоги при народженні і по догляду за дитиною до трьох років щодо тієї категорії, що вже отримує допомогу та тієї категорії, у якої діти будуть народжені після 01.07.2014 року.

У звязку із цим ми звернулися до Мінсоцполітики і 27 травня 2014 року отримали відповідь, за якою вони розяснюють:

— діти, народжені до 30 червня 2014 року отримуватимуть допомогу у розмірі встановленому на дату народження дитини ( на першу дитину- 30 960,00 грн, на другу- 61 920,00 грн, на третю та наступних дітей — 123 840,00 грн.), тобто зміни з 01.07.2017 цієї категорії дітей не торкнуться.

— діти, народжені з 01 липня 2014 року отримуватимуть допомогу при народженні у розмірі 41 280,00 грн, в незалежності від кількості народжених дітей;

— виплата по догляду за дитиною до трьох років з 01.07.2014 року буде припинена, крім осіб, яким призначена допомога при народженні ПЕРШОЇ дитини (народженої до 30 червня 2014 року), що виплачується 24 місяці, на наступних 12 місяців буде призначатися допомога до досягненню дитиною трирічного віку у розмірі 130 грн.

Тобто, стосовно останнього пункту, розяснюємо на прикладі:

Приклад:

Якщо жінка має дитину 1,5 річного віку, вона продовжить отримувати допомогу при народженні, в тому розмірі, як їй і призначили її, а от по догляду за дитиною до трьох років вона буде отримувати ще 12 місяців, але не довше ніж дитині виповниться 3 роки.

Тобто жінка з 01.07.2014 року ще шість місяців ( до двохріччя дитини) буде отримувати допомогу при народженні, допомогу по догляду за дитиною їй з 01.07.2014 припинять виплачувати, і коли дитині буде 2 роки, і закінчеться виплачуватись допомога при народженні, їй ще 12 місяців будуть виплачувати допомогу по догляду у розмірі 130 грн.

Мета цього полягає в наступному:

— жінки, які отримують допомогу при народженні- їм зараховують в страховий стаж час отримання допомоги при народженні;

— жінки, діти яких будуть народжені після 01.07.2014 року, будуть отримувати допомогу при народженні три роки (36 місяців) відповідно три року стажу вони зберігають, навіть при скасуванні допомоги по догляду до трьох років;

— жінки, яким була призначена допомога при народженні на ПЕРШУ дитину до 30.06.2014 року, яку вони отримували лише 24 місяці, їм продовжуть виплачувати ще 12 місяців допомогу по догляду, щоб і їм було збережено страховий стаж.

————————————————————-

Інформація від Мінсоцполітики:

№3268_Мінсоцполітики

Tags: , ,

212 комментариев on Допомога при народженні: важливі уточнення від Мінсоцполітки

  1. Євгенія:

    І чи потрібно мені здавати якісь документи про вихід на роботу у Упсзн?
    Дякую за відповідь.

    Відповідь: достатньо письмово повідомити

  2. Євгенія:

    Доброго дня.Дитину я народила 18 липня 2014 року,зараз малому 1 рік і 2 місяці.Хочу вийти на роботу на повну ставку чи знімуть з мене допомогу при народженні ,що виплачуть що місячно 860 грн.

    Відповідь: не знімуть.

  3. Кристина:

    Добрый день. Помогите розобратся с проблемой. Я родила второго ребёнка, и мы хотим прописать его вместе с мужем ( я приписана в другом городе) но в этом случае мы не сможем получить помощь на ребёнка? В соцыальной службе нам сказали что только при прописке с матерью даётся эта помощь. Так ли это?

    Відповідь: ні, це не так. Допомога надається за будь-якою адресою проживання на території країни, головне дійсно проживати отримувачу допомоги та дитині разом за адресою, яку вони вказують в УПСЗ. Детальніше читайте статтю на сайті

  4. Ірина:

    Доброго дня! Тобто вжн ні чоловіка, ні інших родичів(якщо мати працює) у декретну відпустку відправити не можна? Чоловік не працює,хотіла щоб йому зарахувався стаж.А взагалі можна взяти десь довідку, що він доглядає за дитиною?
    Дякую.

    Відповідь: так, нікого окрім мтаері дитини. Такого виду довідок немає

  5. Марина:

    Доброго дня!Маю таке питання:чи можливе переоформлення відпустки до трох років з мами на батька дитини (він офіційно працює),якщо залишилося іще один рік відпустки?????????

    Відповідь: ні

  6. Мар'яна:

    Підкажіть будь-ласка. У моєї сестри друга дитина народжена 21.09.2012р. У липні 2015 року сестра виходить на роботу. У соцзахисті сказали принести копію наказу з роботи і їй припинять виплачувати допомогу при народженні. Чи це правомірно? Їй повинні виплачувати доки дитині не виповниться 4 роки, це ж допомога при народженні, розбита на 4 роки (вона повинна залишитися без змін), це не допомога по догляду за дитиною до 3-х років, яку відмінили. Якщо вона не вийде на роботу, або вийде на пів ставки, чи продовжать виплачувати допомогу до досягнення дитиною 4-х років.?

    Відповідь: допомогу при народженні не можуть припинити в звязку з виходом на роботу, певно ви невірно зрозуміли органи УПСЗ

  7. Доброго дня!в управлінні соц забезпечення нам сказали, що при оформленні допомоги при народженні дитини на батька, матері не буде зараховуватись час перебування у дикреті до загального трудового стажу . Таке можливо? Чим це передбачено?
    Дякую!!

    Відповідь: так, це відповідає дійсності, відповідно до чинного законодавства. Це передбачено тими змінами, які набули чинності з 01.07.2014 року.

  8. Костенко Олена:

    Доброго вечора!Не знаю куда вже звертатись. У цьому місяці дуже велика кількість мамок не отримали кошти на свої рахунки по догляду за дітками,та й взагалі ніяких коштів немає. Одні отримали ще 8 квітня,а сьогодні вже 24 і ми з дітками залишились без хліба. Звертались в соцбез,нам сказали,що кошти будуть після 20 числа. Щось не віриться,що ми їх вже отримаємо. І куди нам звертатись,що робити?Хіба мають право затримувати нам виплати? Дякую.

    Відповідь: затримання- це коли взагалі не прийшло, а сьогодні все ще квітень, і в квітні вони будуть.

  9. Олександра:

    Доброго часу доби.
    По-перше, дякую за чудовi статтi, розгорнутi вiдповiдi, дiєвi поради.
    У нас народилась третя дитина 15 березня 2013 року (старшим дiтям 16 та 11 рокiв). Отримую 1485 грн допомоги. Чи зможу я i надалi ïï отримувати, якщо планую вийти на попередню роботу на повний робочий день? Якщо так, то протягом якого часу?
    А також у випадку, якщо поïду працювати до Польщi?
    Дякую наперед. З повагою.

    Відповідь: можете, допомога при народженні не залежить від того: працюєте чи ні. Протягом всього часу, на який призначена допомога. Польща- це інша справа, це закордоном, а відповідно допомога буде припинена з дати перетинання кордону, оскільки УПСЗ не має змогу здійснювати цільовий контроль цих коштів.

  10. Маряна:

    А яке право мають забирати ці 130 грн першої дитини?

    Відповідь: це питання необхідно адресувати уряду, прийняті відповідні зміни ще з липня 2014 року.

Добавить комментарий