Посвідчення видаються структурним підрозділом у справах сім’ї, молоді та спорту районних держадміністрацій, міських держадміністрацій Києва та Севастополя, виконавчих комітетів міських рад одному з батьків за місцем його реєстрації протягом одного місяця після подання таких документів (у випадку існування Центру надання адміністративних послуг посвідчення видається цим центром):

  1. Довідка щодо місця реєстрації №13;
  2. Копії паспортів батьків (оригінал з собою мати)
  3. Копії ідентифікаційних номерів батьків (оригінали з собою)
  4. Копії свідоцтв про народження дітей (оригінали з собою)
  5. Фотокартки 3*4 по 1 шт (мати, батько, діти від 6 до 18 років)
  6. Якщо мати чи батько зареєстровані в різних місцях потрібно буде принести довідку за місцем реєстрації  від структурного підрозділу у справах сім’ї, молоді та спорту,  що сім’я не зареєстрована, як багатодітна та не отримувала посвідчення багатодітної родини.
  7. Якщо дитина якій виповнилось 18 років навчається за денною формою навчання в загальноосвітніх, професійно-технічних або вищих навчальних закладах необхідно принести довідку з місця навчання, але не довше ніж до досягнення нею 23 років.

Довідку за місцем реєстрації  від структурного підрозділу у справах сім’ї, молоді та спорту,  що сім’я не отримувала посвідчення багатодітної родини, необхідно принести наступні документи:

  1. Оригінали паспортів батьків
  2. Оригінали свідоцтв про народження дітей.

Після подачі цих документів, структурні підрозділи у справах сім’ї, молоді та спорту районних держадміністрацій, міських держадміністрацій Києва та Севастополя, виконавчих комітетів міських рад подають відомості про дітей та батьків багатодітної сім’ї до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги та видають посвідчення.

Строк дії посвідчень визначається окремо для кожної багатодітної сім’ї.Дітям з багатодітної сім’ї посвідчення видаються з шести років. При досягненні дитиною 14-річного віку в посвідчення вклеюється нова фотокартка.
Посвідчення видаються безоплатно!

У випадку відмови у видачі посвідчення для багатодітної сім’ї чи навпаки – при вимозі повернути уже видане посвідчення, Ви можете оскаржити це рішення шляхом надсилання рекомендованим листом ( з повідомленням про вручення ) письмової скарги на рішення підрозділу у справах сім’ї, молоді та спорту, який відмовив у видачі посвідчення (копію цієї скарги потрібно залишити у себе), до голови відповідного структурного підрозділу районної держадміністрації, міської держадміністрації Києва та Севастополя, виконавчого комітету міської ради. Ці скарги повинні бути розглянуті та вирішені не пізніше одного місяця від дня їх надходження (ч. 1 ст. 20 Закону України «Про звернення громадян»).

У разі отримання відмови у задоволенні Вашої скарги зазначеними посадовими особами, радимо звернутись із аналогічними скаргою (із зазначенням про те, що Ви уже подавали скаргу на дії особи, яка зобов’язана видати посвідчення) до голови відповідної районної держадміністрації, міської держадміністрації Києва і Севастополя, міської ради та до управлінь Міністерства сім’ї, молоді та спорту обласних державних адміністрацій, Міністерства сім’ї та молоді АРК.

У випадку відмови у задоволенні Вашої скарги у цих органах, Ви можете звернутись із аналогічною скаргою (із зазначенням попередніх оскаржень) до Голови відповідної обласної державної адміністрації (Міністерства сім’ї та молоді АРК) та до Міністерства сім’ї, молоді та спорту України.

Одночасно із зверненнями до цих органів, радимо Вам звернутись до районної (районної в місті) прокуратури із скаргою про порушення права на соціальний захист та з адміністративним позовом про оскарження рішення підрозділу у справах сім’ї, молоді та спорту, який відмовив у видачі посвідчення чи вимагає його повернення до місцевого загального суду за місцем Вашого проживання.

Інформація про те як і де можна отримати допомогу на дітей для багатодітної родини.

Tags: , ,

243 комментария on Посвідчення батьків та дітей багатодітної сім’ї

  1. Анна:

    Чому разом з посвідченям дитини багатодітної сімї вимагають студенський квиток, адже для того щоб отримати посвідченя ми здаємо довідки про денне навчаня,і посвідченя надають на термін навчаня? Скиньте, будь-ласка, ссилку наказу де зазначається що посвідченя діє при наявності студенського квитка.

    Відповідь: такого нормативного акту немає. запросіть письмове пояснення їх вимоги

  2. Олена:

    Моїй третій дитині в грудні виповниться 6 років.Зареєстрована вся сім»я в одному місті,там і отримували посвідчення старші діти.А зараз проживаємо в дачному будинку в іншому районі,не маємо ні прописки , ні адреси(є адреса дачної ділянки).Куди мені звертатися за посвідченням для молодшого сина?Бо за місцем реєстрації я зверталась за допомогою,як малозабезпеченим,мені відмовили,через те ,що я там не проживаю,порадили звернутися по місцю проживання,бо мені по доходах виходила ця допомога.А куди ж звертатись,коли проживаєш «НА ГОРОДІ»?Я так розумію,що такі сім»ї не мають права ні на що…

    Відповідь: вам вірн опорадили звернутися за місцем фактичного мешкання

  3. виктор:

    добрий день.не можемо отримати посвідчення багатодітної родини вже більше рооку,як подали документи.Чи є правдиво те,що цілий цей час немає бланків,якщо так то що порадите робити

    Відповідь: проблему з бланками в окремих містах чули, напишіть письмове звернення та скарги, не тільки по району/місту, але й до Києва

  4. Наталiя:

    Вибачте, будь ласка, можливо, запитання буде не досить коректним. Я дитина з багатодiтноi сiм’i i маю вiдповiдне посвiдчення. Сьогоднi я користувалася громадським транспортом, де пред’явила посвiдченя дитини багатодiтноi сiм’i; контролер, подивившись на посвiдчення, сказала, що печатка закладу, який видав це посвiдчення, не повинна бути на фото, а пiд ним… i попросила мене вийти на наступнiй зупинцi. Так, як я не знаю чи це правдива iнформацiя- була змушена покинули маршрутне таксi. Дайте вiдповiдь, будь ласка, чи права у цьому випадку контролер. Дякую!

    Відповідь: ні, контролер не прав.

  5. Ольга:

    Добрый вечер. Такая ситуация. Семья переехала с АР Крым, на учете стоят как переселенцы. Обратились в отдел семьи и молодежи оформить удостоверение многодетной семьи, а там требуют справку что по месту регистрации в АР Крым удостоверение многодетной семьи не получали. Как быть? Есть ли смысл им делать запрос в минсоцполитики, и будет ли результат от этого, ведь это территория россии уже?…

    Відповідь: це окупована теритія. Звертайтесь до Мінсоцполітики Києва

  6. Павло:

    Я маю посвітчення, при міжміському проїзді я взяв білет, коли я входив в маршрутку я предявив посвітчення та квиток водію, він ж не впустив, аргументуючи це тим, що потрібно йому ще предявити довідку про склад сімї, паспорт, студентський квиток, та саме посвітченя з квитком. Чи має він таке право, якщо ні, то як йому доказати, що я не маю йому щось показувати крім посвітчення та білету?

    Відповідь: водію не потрібні, дії водія неправомірні

  7. Тамара:

    Доброго дня, у вересні 2015 року нам видали посвідчення багатодітної родини не на бланку, а на листку А4 в Україні закінчились бланки до цього посвідчення потрібно довідка про склад сім»ї та паспорт Дочка у метро м Києва показала це посвідчення із довідками і отримала ввідповідь ЦЕ ФІЛЬКИНА ГРАМОТА МИ ТАКИХ ПОСВІДЧЕНЬ НЕ ПРИЙМАЄМО отже фактично моя дитина не може користуватися цим посвідченням і вона втратила пільги на прооїзд Де можна знайти інформацію що такі нові тимчасові посвідчення мають право на існування

    Відповідь: зверніться до Мінсоцполітики м.Києва.

  8. Катя:

    Користуюсь посвідченням вже досить давно і з недавніх пір почали вимагати студентський квиток, якщо його з собою не має — вимагають платити за проїзд (білет в касі дали, це ініціатива водія) . Правомірними є такі дії?

    Відповідь: так, цілком

  9. петро:

    я батько розведений,від першої дружини 2 дітей проживають зі мною та дитина від нового шлюбу, дружина з дитиною приписана не зі мною чи маю я право на посвідчення багатодітного батька а діти також на посвідчення

    Відповідь:так, якщо всі діти офіційно перебувають у вас на утриманні та проживанні

  10. Інна:

    Дитина отримала пільговий квиток який дає право на безкоштовний проїзд в міському транспорті, чи дає він право на безкоштовний проїзд в міжміському транспорті?Ще в прозорому офісі зказали ,що бланків пільгових посвідчень немає, чи це так?

    Відповідь: лише на міський транспорт, прозорому офісу -видніше, ми бланки не видаємо.

Добавить комментарий