15 січня 2015 р. ВР України прийняла в цілому законопроект № 1539 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень соціальної політики)», який на час написання цієї статті не підписані та не опубліковані, а відповідно чинності не набув (додатково повідомимо дату набуття його чинності), окрім положення про відпустки деяким категоріям населення (вони діють з 01.01.2015 року)

Основні норми, що були прийняті:

1. Внесено зміни в перелік надання документів для отримання допомоги при народженні:

Для призначення допомоги при народженні дитини до органу праці та соціального захисту населення за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, та свідоцтва про народження дитини подається одним з батьків (опікуном), з яким постійно проживає дитина, заява за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, та копія свідоцтва про народження дитини.

2.  Внесено зміни в отримання допомоги по догляду для певної категорії населення, а саме:

Особам, які на 30 червня 2014 року мали право на отримання допомоги при народженні дитини у розмірі, встановленому на першу дитину, після досягнення дитиною двох років на наступні 12 місяців призначається щомісячна допомога у розмірі 130 гривень, в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Цим положенням фактично лише було закріплено минулорічну практику Уряду щодо розміру допомоги при народженні.

3. Крім цього внесено зміни в КЗпП та ЗУ «Про відпустки» в частині надання відпустки певних категоріям населення, тобто розширено перелік осіб, які мають парво на додаткові відпустки:

Жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, надається щороку додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 днів без урахування святкових і неробочих днів

 

Tags: ,

17 комментариев on Що нового несуть зміни процедури отримання допомоги при народженні ?

  1. наталия:

    якщо я рахуюся малозабезпечена симя яки потрибно зибрати документи

    Відповідь: перелік визначен в статті на сайті

  2. наталия:

    я живу у Хусти мени сказали що немаю допомоги!До кого мени конкретно потрибно звернутися.Якщо знаете пидкажить будь_ласка!

    Відповідь: до Органів собвесу- офіційна назва Управлінян парці та соц.захисту. Але якщо вам відмовляють, можливо є причина. Оскільки ви написали дуже мало інфомрації, щою знати точну відповідь. Прочитайте нашу статтю на сайті про цю допомогу, і ви визначите, маєте ви право на допомогу чи ні

  3. наталия:

    Доброго дня!я мама 3 диток одний 7 рокив;другий 3,а меншуи 6 мисяцив чи маю я право ище на якусь допомогу окрим 830грн.

    Відповідь: маєте, на допомогу як малозабезпечина родина. Зверніться до УПСЗ.

  4. Ольга:

    Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, чи діє зараз, що якщо реєструвати місце проживання дитини до 1 місяця після народження, то довідка з місця реєстрації проживання іншого з батьків, про те, що дитина не зареєстрована з ним, не потрібна. Якщо це дійсно так, підкажіть, будь ласка в якому документі це вказано. Дякую

    Відповідь: такої законодавчої норми нам не відомо

  5. Ирина:

    Добрый день!
    То есть сейчас получается, что для оформления помощи при рождении ребенка в совбесе не имеют права требовать чтобы сначала зарегистрировали место жительства ребенка? А из документов обязательно подается паспорт матери и свидетельство о рождении ребенка и все?

    Відповідь: не зовсім так, УПСЗ вимагають або вже зареєструвати дитину на час звернення за допомогою, або ж зробити це через них та органи ДМС, прочитайте ще раз статтю.

  6. Ольга:

    Здравствуйте. Скажите, я написала заявление на увольнение в связи с выездом в другую страну. Никакие документы я не могу предоставить в связи с выездом. Я нахожусь на декретной точке. Могут ли меня уволить только с отработкой в 14 дней? И могут ли мне не подписать в этот период отпуск без сохранения з/п? Спасибо!

    Відповідь: для звільнення без відпрацюванння 14 днів, ви маєте надати докази невідпрацювання, таков закон.

  7. Пашук Ирина:

    Здравствуйте!Подскажите пожалуйстакой размер виплати мне положен если у меня 2 несовершеннолетних детей от первого брака (нахожусь в разводе),и скоро будет 3 ребенок я мать одиночка.Заранее спасибо!

    Відповідь:розмір ви можете знайти та розрахувати самостійно, ознайомившись з статтями на сайті.

  8. Ст. Володимир:

    Як тоді буде перераховуватись єдиний внесок, коли чоловік працюючий і йде у відпустку по догляду за дитиною. а дружина перериває відпустку і виходить на роблту. При цьому допомога при народженні призначена на дружину. Дякую

    Відповідь: ніяк, ЄСВ не буде перераховуватись. На роботі чоловіка ви маєте надати документи, підтверджуючи вихід на роботу жінки, і вам мають оформити відпустку по догляду.

  9. Ст. Володимир:

    Дружина отримує допомогу при народженні дитини.
    Чи можливо переоформити допомогу при народженні дитини на чоловіка, коли дружина виходить на роботу, щоб чоловікові перераховували єдиний внесок. Дякую

    Відповідь: ні, дана допомога не передбачає переоформлення

  10. Базалійська Ольга:

    Добрий день ! Скажіть, будь ласка, чи набув чинності цей законопроект ( 1539)і при виході на роботу на неповний робочий день , чи продовжуються виплати в розмірі 130 грн під час відпустки по догляду за дитиною по досягненню неї 3-х річного віку. Дякую

    Відповідь: уточніть реквізити законопроекту, в поточному та минулому році з таким номером не бачимо. Продовжується.

Добавить комментарий