Процедура призначення

Кому надається допомога

Допомога при народженні нарається одному з батьків або опікуну, який постійно проживає разом з дитиною.

Важливим моментом, який потрібно врахувати є те, що зараз за відсутності допомоги по догляду  допомога при народженні виконує також роль доходів людини, які дають можливість зарахувати до страхового стажу період  відпустки по догляду за дитиною до 3 років.  А відповідно для того щоб цей період  був зарахований до страхового стажу потрібно щоб допомога при народженні  оформлялася саме на ту людину, яка бере або планує брати цю відпустку.

Куди і коли звертатися за допомогою

Для отримання допомоги необхідно звернутись до відділу соціального захисту населення за місцем  проживання одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, або за місцем народження дитини.

Важливо:  Звернутися необхідно не пізніше 12 календарних місяців після народження дитини, інакше допомогу не призначать.

Водночас допомога при народженні дитини, не одержана через смерть одного  з батьків, якому ця допомога була призначена, виплачується  матері  (батьку, опікуну) за умови звернення за нею не пізніше ніж  через 12 місяців після смерті отримувача допомоги.

Із 30 березня 2017 року також існує можливість оформлення допомоги онлайн. Детальніше про цю процедуру можна знайти тут

Перелік документів необхідних для отримання допомоги

Для отримання допомоги необхідно передусім пред’явити паспорт або інших документ, який підтверджує особу та Індивідуальний податковий номер (ІПН) (найчастіше потрібно надати копії паспорту та ІПН). Крім того необхідно надати:

—          Заяву, яка складається у довільній формі із зазначенням даних для реєстрації місця проживання дитини.;

Заява,  може бути подана в електронній формі (з використанням засобів телекомунікаційних систем, через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, зокрема з використанням електронного цифрового підпису) структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання заявника.

В такому разі факт народження дитини на території України підтверджується за інформацією з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, отриманою шляхом електронної взаємодії у порядку, встановленому Мінсоцполітики та Мін’юстом. У разі надходження надісланої з використанням засобів телекомунікаційних систем заяви без електронного цифрового підпису громадянина орган соціального захисту населення повідомляє заявнику, що допомога при народженні дитини призначається лише після підписання у місячний строк зазначеної заяви. У разі непідписання заяви у зазначений строк подається нова заява.

—          Копію свідоцтва про народження дитини. (У випадку народження мертвої дитини допомогу при народженні не призначають).

—          Копію рішення про усиновлення опіки – подають лише опікуни.

Даний перелік документів є вичерпним. Водночас для того, щоб період відпустки по догляду за дитиною до 3 років був зарахований до страхового стажу в органи соціального захисту  необхідно подати також копію наказу про надання відпустки по догляду за дитиною до 3 років або копію сторінок трудової книжки або інший документ щодо стажу особи.

У випадку якщо один із батьків зареєстрований в іншому регіоні, орган соціального захисту фактично самостійно має перевірити чи отримувала ця особу цю допомогу по місцю реєстрації. Водночас часто просять для цього надати конверт та марки, щоб реалізувати цю можливість.

Крім того для отримання допомоги необхідно в органи соціального захисту надати реквізити банківського рахунка на який ви плануєте отримати цю допомогу.

Реєстрація місця проживання новонародженої дитини здійснюється також на підставі направлених органами соціального захисту населення даних, що зазначив законний представник, з яким постійно проживає дитина, у заяві про призначення допомоги при народженні дитини.

Умови припинення виплати допомоги

Такими умовами є:

—          позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

—          відмови отримувача допомоги від виховання дитини;

—         нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;

—        відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;

—         тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;

—         припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень;

—       перебування отримувача допомоги у місцях позбавлення волі за рішенням суду;

—      усиновлення дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;

—         смерті дитини;

—         смерті отримувача допомоги.

Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу, який призначив допомогу. Потрібно зазначити, що рішення про припинення є не кінцевим і виплату допомогу при народженні можуть відновити (крім випадків смерті дитини і його усиновлення). Для цього особі, яка здійснює догляд за дитиною, потрібно звернутися протягом 6 місяців після припинення виплати допомоги в орган соціального захисту населення з письмовою заявою.

Важливим є те, що контроль за  цільовим  використанням  допомоги  і  створенням  належних  умов  для  повноцінного  утримання  та  виховання  дітей  здійснюється   головними  державними  соціальними  інспекторами  і  державними соціальними інспекторами органів праці  та  соціального  захисту населення разом з управліннями (відділами) у справах сім’ї  та молоді, службами у справах дітей і органами опіки та піклування  шляхом  проведення  моніторингу  виплат  і  використання допомоги,  вибіркового обстеження окремих сімей. І у разі встановлення  факту  нецільового  використання  коштів зазначені органи подають керівнику органу,  що призначив допомогу,  пропозиції щодо припинення її виплати.

Також у випадку невідвідування матір’ю (батьком, опікуном) дільничного лікаря-педіатра  (сімейного  лікаря), під наглядом якого перебуває  дитина      віком      до      одного      року,     адміністрація  лікувально-профілактичного  закладу  повідомляє про це орган праці  та  соціального  захисту  населення  за  місцем проживання дитини.

У разі народження дитини під час перебування жінки в слідчому ізоляторі або установі виконання покарань адміністрація ізолятора або установи у 10-денний строк пілся отримання заяви матері про призначення допомоги при народженні дитини подає її заяву і копію свідоцтва про народження дитини до Органу праці та соціального захисту населення.

У разі перебування дитини разом з матір’ю в слідчому ізоляторі або установі виконання покарань допомога призначається і виплачується в розмірі, встановленому для першої дитини, шляхом перерахування на відкритий у банківській установі вкладний (депозитний) рахунок дитини на підставі звернення адміністрації слідчого ізолятора або установи виконання покрань за умови, що звернення за її призначенням надійшло не пезніше 12 календарних місяців після народження дитини.

Кошти, що зберігаються на рахунку такої дитини в банківській установі, можуть бути використані:

-матір’ю дитини, у разі її звільнення та перебування дитини з матір’ю;

— батьком дитини чи опікуном, які забрали дитину з відповідної установи:

-дитиною після досягненню нею повноліття, у разі коли кошти не були використані одним з батьків чи опікуном;

Розмір допомоги при народженні

Допомога при народженні виплачуватимеься у розмірі, який  не буде залежити від того, яка по рахунку дитина у сім’ї  — перша, друга, третя.

Допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41 280 гривень.  Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10 320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами (860 грн. на місяць) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Потрібно зазначити, що допомога при народженні дитини призначається опікуну на кожну взяту під опіку дитину у розмірі, установленому при народженні дитини. А у випадку якщо дитину (на яку призначають допомогу) влаштовано у дитячий заклад на повне державне утримання, допомога призначається і виплачується також у розмірі, встановленому при народженні першої дитини. Гроші при цьому перераховують на відкритий у банку рахунок дитини.

Зверніть увагу: діти, народжені до 30 червня 2014 року отримуватимуть допомогу у розмірі встановленому на дату народження дитини ( на першу дитину- 30 960,00 грн, на другу- 61 920,00 грн, на третю та наступних дітей — 123 840,00 грн.), тобто зміни з 01.07.2017 цієї категорії дітей не торкнуться.

На 2020 рік розмір допомоги при народженні без змін при призначенні: у розмірі 41280 гривень.

Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

MJgG4BhcAHk

Нормативно-правові документи, які можуть бути корисними щодо призначення і виплати допомоги при народженні   Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2811-12&p=1270204897733506 Закон України «Про державний бюджет України на 2014 рік» http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/5515-17 Постанова Кабінету міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми» http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1751-2001-%EF&p=1270204897733506 Цю ж статтю російською мовою Ви можете знайти тут: http://i-law.kiev.ua/?p=473

 

Tags: , , , , , ,

3 056 комментариев on Допомога при народженні дитини — 2020

  1. Тарас:

    Доброго дня.

    У нас народилась друга дитина.
    Усі діти прописані із жінкою, а в мене прописка у іншому районі міста.
    Довідку про склад сім»ї брати і мені і жінці у різних жеках?
    Дякую

    Відповідь.
    Довідку про склад сім’ї видають за місцем Вашої реєстрації. Можете сміливо отримувати довідку про склад сім’ї як з Вашого так і з чоловіка місця проживання. При отриманні допомоги при народженні дитини головне, яка дитина по черзі, а не місце реєстрації подружжя. В даному випадку місце реєстрації важливе лише для визначення територіальності органу, який буде виплачувати допомогу. А якщо Ви живете у населеному пункті, де один орган соціального захисту, то це взагалі не є перепоною для отримання допомоги.

  2. олена:

    1 ще питання, тимчасово перебуваю за кордоном, народжувати буду в жовтн1, окр1м того я оф1ц1йно працюю в Укра1н1, нав1ть зараз за кордоном працюю на свою компан1ю, хот1ла запитати як мен1 оформити декретну в1дпустку, зг1дно законом я повинна роботодавцю принести листок непрацездатност1, однак я за кордоном. 1 якщо я не зможу при1хати та встати на обл1к та отримати лист непрацездатност1, чи не втрачу я права на отримання одноразово1 допомоги 1 допомоги по догляду за дитиною?

    Відповідь
    Для отримання допомоги по вагітності та пологам обовязково необхідно надати лист непрацездатності і у випадку якщо цей документ не буде надано, то Ви не зможете отримати допомогу по вагітності та пологам.
    Водночас потрібно зазначити, що призначення допомоги при народженні і допомоги по догляду не залежить від того було призначено Вам допомогу по вагітності та пологам чи ні.

  3. олена:

    скаж1ть будь-ласка,який розм1р допомоги буде, якщо 2-га дитина буде народжена в жовтн1 м1сяця цього року? завчасно дякую за в1дпов1дь

    Відповідь
    з 1 жовтня – 51180 гривні, з яких 8530 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 48 місяців.

  4. рома:

    Добрий день.2 дитина народилась 4 квітня 2011 року,який буде розмір допомоги?

    Відповідь.
    Допомога при народженні буде виплачена у розмірі який був чинний до внесення змін 9 квітня 2011 року, тобто у старому розмірі.

  5. Юлія:

    Скажіть, будь ласка: у нас народилася друга дитина, ми з чоловіком прописані в різних місцях, у батьків, чи можемо ми отримати допомогу по народженню дитини за місцем фактичного проживання? (бо чула, що це можливо тільки на першу дитину).
    і щодо довідки про склад сім»ї: якщо брати її за місцем прописки чоловіка, то в тій довідці будуть чоловік, його батьки та двоє наших дітей, проте мене не буде, оскільки я прописана за іншою адресою. але водночас допомогу по народженню будемо оформляти на мене. чи можуть довідку про склад сім»ї видавати за місцем проживання (живу з чоловіком та дітьми)?
    щиро дякуватиму за відповідь!

    Відповідь.
    Законодавство передбачає можливість отримання допомоги при народженні другої дитини за місцем фактичного проживання. Водночас проблеми саме з отриманням довідки про склад сім’ї можуть бути. А отже найкраще оформляти допомогу при народженні на чоловіка, оскільки за його місцезнаходженням зареєстровані двоє дітей.

  6. Оля:

    Доброго дня! Підскажіть будьласка щодо підвищеної допомоги по догляду за дитиною до трьох років,я працювала,а мій чоловік працює неофіційно але в нього є трудова книжка з досвідом роботи 8 років назад,в центрі зайнятості не стоїть.Чи зможуть нам нарахувати підвищену допомогу, якщо чоловік не зможе показати свої доходи і чи включають мої лікарняні по вагітності в облік сукупного доходу сімї

    Відповідь
    Без надання документу, що засвідчує доходи Вашого чоловіка, Ви не зможете отримати допомогу по догляду за дитиною у розмірі більшому за мінімальний.
    Щодо включення до сукупного доходу допомоги при народженні, то тут потрібно зазначити, що включається до доходів лише та частина допомоги, які щомісячно буде сплачуватися Вам, водночас не включається одноразова виплата.

  7. Роман:

    скажите, до меня дошли сведенья что частным предпринимателям которые эдинщики не выплачивается эта допомога, где можно почитать почему ? куда можно обратится что бы разобрались ?

    Відповідь.
    Допомога при народженні має бути призначена незалежно від того є Ви підприємцем чи ні.

  8. Руслан:

    cкажіть будь-ласка який розмір допомоги по догляду за дитиною до 3 років, якщо дружина стояла на обліку в центрі зайнятості, ічи вона виплачується разом з допомогою при народженні дитини?

    Відповідь.
    Мінімальний розмір допомоги по догляду 130 грн. У більшому розмірі може бути виплачена враховуючи доходи Вашої сімї.
    Допомога по догляду оформляється зазвичай пізніше, оскільки виплачується після закінчення відпустки по вагітності і пологам.

  9. Олена:

    Скажіть будь-ласка, яку виплату можемо отримати, якщо у нас було двоє дітей, одна дитина померла у віці 2 років, зараз чекаємо третю?

    Відповідь
    Допомога при народженні має бути виплачена Вам як на третю дитину.

  10. САША:

    САША У МЕНЕ ДВОЄ ДІТОК ВІКОМ 13 9 РОКІВ,ІВАГІТНА ОТРИМАЮ ДОПОМОГУ ЯК ЗА ПЕРШУ ЧИ ЯК ТРЕТЮ

    Відповідь.
    Оскільки Ви вже маєте двох дітей, то відповідно допомога буде призначена Вам як на третю дитину

Добавить комментарий