Як звернутися в міліцію ?

У разі якщо відносно вас готується або вже було скоєно злочин чи адміністративне правопорушення, ви володієте інформацією або стали свідком таких подій, ви маєте право звернутися до міліції з відповідною заявою чи повідомленням.

Стаття 10 Закону України «Про міліцію» та наказ МВС України від 19.11.2012 року № 1050 «Про затвердження Інструкції про порядок ведення єдиного обліку в органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події та положень про комісії» покладає на міліціонерів обов’язок приймати і реєструвати заяви й повідомлення та своєчасно приймати по таких заявах (повідомленнях) рішення.

 

Важливо пам’ятати при зверненні до служби «102»!

В ситуації, коли необхідна термінова допомога, слід телефонувати до служби «102», назвати себе та чітко і зрозуміло пояснити що сталося, а також вказати адресу де необхідна допомога.

Якщо ви не можете назвати точну адресу, слід детально описати місце події, назвати орієнтири, наприклад назви магазинів, підприємств чи державних установ, які знаходяться поряд, тощо.

Ваш дзвінок буде прийнято та зареєстровано оператором і на виклик направлять патруль міліції чи дільничного інспектора.

Обов’язково зверніть увагу, що анонімні заяви та повідомлення не реєструються, тому у разі відмови назвати себе, існує ризик, що на ваше повідомлення не буде невідкладної реакції.

 

Пам’ятайте!

Будь-які дзвінки на номер 102 є безкоштовними, навіть з мобільного телефону.

 

Зверніть увагу!

Працівник міліції на території України незалежно від посади, яку він займає та місцезнаходження і часу, в разі звернення до нього громадян з заявою чи повідомленням про події, які загрожують особистій чи громадській безпеці, або у разі безпосереднього їх виявлення зобов’язаний вжити заходів до попередження і припинення правопорушень, рятування людей, подання допомоги особам, які її потребують, встановлення і затримання осіб, які вчинили правопорушення, охорони місця події і повідомити про це в найближчий підрозділ міліції.

Тому, у разі необхідності, звертайтеся за допомогою до міліціонерів, які знаходяться поряд!

 

Знайте!

Якщо подія вже сталася і немає необхідності в негайному реагуванні, краще звернутися із заявою до найближчого відділку міліції. Така заява може бути подана письмово або усно.

У разі подання усної заяви, на її підставі міліцією складається протокол, який ви маєте прочитати та підписати.

При подачі письмової заяви в ній слід вказати найменування органу до якого вона подається, ваше ПІБ та контактні данні: адресу та номер телефону (у верхньому правому куті), детально викласти обставини події, яка сталася, прикмети причетних осіб, написати чого ви вимагає (наприклад, притягти відповідальну особу до кримінальної відповідальності), поставити дату та підписати.

 

 

Шаблон заяви:

Начальнику назва відповідного підрозділу міліції МВС Україні в найменування населеного пункту (регіону)_______________________________(Прізвище, ім’я, по батькові)

_______________________________

(ПІБ особи, що підписує заяву, адреса місця проживання, телефон)

 

ЗАЯВА

 

Детальний опис обставин справи з виказанням ПІБ причетних осіб або їх прикмет та свідків, які можуть підтвердити ваші слова…

 

Враховуючи викладене, прошу (необхідно вказати ваші вимоги, наприклад):

1. Притягти ПІБ особи до відповідальності.

2. Про результат розгляду заяви повідомити мене письмово.

 

Дата » ___ » __________ ______                 Підпис __________ (ПІБ) __________________

 

 

Далі ваше звернення реєструється і вам мають видати талон–повідомлення, в якому, серед іншого буде вказано хто саме прийняв вашу заяву, її короткий зміст та номер за яким її зареєстрували.

 

Знайте!

Якщо у вас немає можливості або бажання особисто звернутися до міліції для подачі заяви, ви можете направити її листом. У цьому випадку, бажано направляти такого листа рекомендованим поштовим відправленням з повідомленням на адресу відповідного підрозділу міліції.

 

Важливо!

Якщо події, викладені у вашій заяві, не стосується компетенції міліції, то таку заяву працівники міліції також зобов’язані прийняти, зареєструвати й передати до відповідного органу, до компетенції якого вона належить (наприклад до Служби безпеки України, прокуратури України, тощо). Про такі дії міліція зобов’язана повідомити автора звернення.

 

Особливості реєстрації заяв про злочин

При подачі заяви (повідомлення) про злочин орган міліції зобов’язаний внести інформацію, викладену у заяві, до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви (повідомлення) про злочин може бути оскаржена заявником слідчому судді.

 

Пам’ятайте!

Завідомо неправдиве повідомлення про злочин тягне за собою кримінальну відповідальність, а завідомо неправдивий виклик міліції – адміністративну відповідальність, тому необхідно утримуватися від таких дій.

 

Права особи, яка звернулася із заявою:

—        особисто викласти аргументи особі, що перевіряла заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяви;

—        знайомитися з матеріалами перевірки;

—        подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає заяву чи скаргу;

—        бути присутнім при розгляді заяви чи скарги;

—        користуватися послугами адвоката або представника трудового колективу, організації, яка здійснює правозахисну функцію, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку;

—        одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги;

—        висловлювати усно або письмово вимогу щодо дотримання таємниці розгляду заяви чи скарги;

—        вимагати відшкодування збитків, якщо вони стали результатом порушень встановленого порядку розгляду звернень.

 

Знайте!

По кожній зареєстрованій заяві (повідомленні) після проведення розслідування або перевірки компетентний орган має прийняти відповідне рішення.

 

Пам’ятайте!

Дії чи бездіяльність працівника міліції (зокрема, якщо немає реакції на дзвінок до служби «102» або відсутності дій при безпосередньому зверненні) можуть бути оскаржені до вищестоящого органу міліції (наприклад, обласного управління міліції) або до прокуратури.

Крім того, дії чи бездіяльність допущені при розслідуванні кримінальної справи, а також рішення про зупинення досудового розслідування чи закриття кримінальної справи можуть бути оскаржені слідчому судді.

 

Важливо не забувати!

Відповідно до статті 3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

 

Tags: ,

201 комментарий on Як написати заяву в міліцію ?

  1. Скажіть будьласка як банк може без нашого відому підписати наші підписи і документи і накласти через шахрайку що ми е гарантом іі кредиту і як довести свою правоту як таке може бути ?

    Відповідь: в судовому порядку, виходячи з матеріалів справи

  2. Скажіть будьласка куди звертатись якщо шахрайка підробила наші документи якимсь чином і підписала на нас кредит що ми являемось іі гарантом і повинні сплатити за нейі кредит як доказати що це підроблені документи і яке відшкодування вона повинна нам за це шахрайство віддати?

    Відповідь: звернутися необхідно в поліцію

  3. Ольга:

    Скажіть, будь ласка, чи можу я щось зробити в моїй ситуації. Я проживаю в Мадриді, але раз в рік навідуюсь додому і також використовую українську сім карту, на яку мені вчора прийшло смс повідомлення про те що я стала переможцем головного приза, а саме автомобіля. Спочатку я не звернула увагу, але через цікавість зайшла на сайт , який був вказаний в смс повідомленні і побачила свій номер в списку переможців. На сайті вказано, що необхідно сплатити державне мито перед отриманням приза. Коли я перезвонила на номер, який був вказаний і на сайті і в смс повідомленні мені підтвердили всю інформацію, і сказали , що в мому випадку мені необхідно приїхати в Україну і вони мені перекажуть кошти, так як начебто можна забрати не автомобіль, а грошову компенсацію. Я ж сама не знаю як повірила вище вказаним дурницям, взяла квиток на найближчий літак вартістю 275 євро, і через пару годин збиралась вилітати, але вирішила ще пошукати інформацію в інтернеті і наткнулася на офіційний сайт марки автомобілів, який я начебто виграла, де в одному з розділів було попередження про даних шахраїв і що вони не розігрують автомобілі. Квиток звичайно мені не повернули, але я й не очікую ніякої компенсації, лише шукаю можливість застерегти інших людей, які також можуть стати жертвами цих же шахраїв. Адже вони ще розраховують на мій приїзд сьогодні і звичайно мені будуть телефонувати.

    Дякую

    Відповідь: не зрозуміла суть вашого питання. Зверніться у відділок міліції

  4. Скажіть будьласка! Чи мае право працювати на роботі жінка лікар пенсіонер яка мае 78 років і отримуе пенсію і зарплати чи можливе таке неподобство

    Відповідь: людина має право працювати в будь-якому віці, якщо в неї є таке бажання

  5. Скпжіть будьласка! Чи мае право працювати жінка пенсіонер лікар у 78 років так як молодим спеціалістам роботи немае і куди можна про нейі звернутись щоб вона пішла на пенсію

    Відповідь: якщо жінка працює добровільно- звісно має право

  6. ОЛЕНА:

    Доброго дня. Я постраждала від інтренет шахрайства з боку ФО (сайт ОЛХ). Написала через інтренет заяку до кіберполції в березні, вони передали до РУ Києва на розгляд. Я рекомендованим листом в квітні надіслала заяву до РУ КИЄВА, ЯКУ НАПИСАЛА ВЛОСНОРУЧ ВІД РУКИ ЗА вищевказаним шаблоном. По даний час відповіді і ніяких дій не було з боку поліції. Мене ніяк не повідомляли. Телефон слідчого не дають, лише канцелярії та чергового. ПИтання:
    1. прошу підказати, згідно якої норми закону я все ж таки маю право надсилати заяву поштою і вона матиме силу (бо особисто звернутися не можу до того РУ)-щоб доказати правоту подачі заяви, яку надсилала в квітні. Заходила до відділення що поряд ( в ЖЕКу), поліціянт каже що заяви такого роду не приймає.
    2.який термін розгляду заяв? і чи можу повторно подати заяву зараз по шахрайству, що відбулося в березні?
    3. може вирішуватися справа засобами листування з потерпілими?

    Відповідь: 1 -згідно норм Кримінального процесуального Кодексу України; 2- 72 години має бути прийняте рішення про внесення до ЄДРДР; 3- в порядку, передбаченому КПК

  7. Христина:

    Доброго дня! Скажіть будьласка, як можна вирішити проблему, коли погрожують по телефону, і частково переходять ці дії в реальність…Як правильно поступити в даній ситуації???

    Відповідь: звернутися в поліцію

  8. Ірина:

    Доброго дня. Скажіть,будь ласка, чи можливо подати заяву до міліції про вторгнення та крадіжку з території приватного будинку, якщо я не маю ніякого фото/відео підтвердження цього факту (тільки те, що я сама в ночі чула, але не бачила, крадіїв)?
    Чи можу я надіслати заяву поштою, бо не маю змоги особисто її віднести?

    Відповідь: можете поштою

  9. Иванна:

    Доброго дня. Скажіть, будь ласка, чи варто писати заяву в поліцію про шахрайсво в такому випадку: я продавець, я надсилала покупцеві одяг з зворотньою доставку коштів в сумі 270 гривень. Покупець не забирала товар напротязі 6 днів з моменту прибуття. Після того як вона його забрала, я пішла на пошту за коштами, які повинні були прийти зворотньою доставкою. Сказали, що коштів немає, бо вона оплатила лише за доставку товару, забрала і пішла з ним. На пошті мені сказали, що якась помилка, оскільки вказано 270 гривень не як зворотня доставка, а як оголошена вартість товару, який я надсилала. Сказали зателефонувати покупцеві, вимагати коштів в електронному вигляді (на картку) . Зателефонувавши, я почула лише «одяг мені не підійшов, мені не подобається, ніяких коштів я вам не надішлю». Це все було сказано в дуже хамському тоні і зі словами «не дзвоніть мені більше, і ***»
    Як поступити в цій ситуації?

    Відповідь: порадимо написати заяву до поліції

  10. Добрий день! Скажіть будьласка чи можна подати на аліменти чоловіка який не дав фамілійі дитині але допомагав і признавав його до гколи водив і як домогтися того щоб він допомагав такя як мае зарплату і пенсію яку пропивае

    Відповідь: якщо він чоловік дитини і про це є справжній запис в свідоцтві про народження -можете подати.

Добавить комментарий