Процедура призначення

Кому надається допомога

Допомога при народженні нарається одному з батьків або опікуну, який постійно проживає разом з дитиною.

Важливим моментом, який потрібно врахувати є те, що зараз за відсутності допомоги по догляду  допомога при народженні виконує також роль доходів людини, які дають можливість зарахувати до страхового стажу період  відпустки по догляду за дитиною до 3 років.  А відповідно для того щоб цей період  був зарахований до страхового стажу потрібно щоб допомога при народженні  оформлялася саме на ту людину, яка бере або планує брати цю відпустку.

Куди і коли звертатися за допомогою

Для отримання допомоги необхідно звернутись до відділу соціального захисту населення за місцем  проживання одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, або за місцем народження дитини.

Важливо:  Звернутися необхідно не пізніше 12 календарних місяців після народження дитини, інакше допомогу не призначать.

Водночас допомога при народженні дитини, не одержана через смерть одного  з батьків, якому ця допомога була призначена, виплачується  матері  (батьку, опікуну) за умови звернення за нею не пізніше ніж  через 12 місяців після смерті отримувача допомоги.

Із 30 березня 2017 року також існує можливість оформлення допомоги онлайн. Детальніше про цю процедуру можна знайти тут

Перелік документів необхідних для отримання допомоги

Для отримання допомоги необхідно передусім пред’явити паспорт або інших документ, який підтверджує особу та Індивідуальний податковий номер (ІПН) (найчастіше потрібно надати копії паспорту та ІПН). Крім того необхідно надати:

—          Заяву, яка складається у довільній формі із зазначенням даних для реєстрації місця проживання дитини.;

Заява,  може бути подана в електронній формі (з використанням засобів телекомунікаційних систем, через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, зокрема з використанням електронного цифрового підпису) структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання заявника.

В такому разі факт народження дитини на території України підтверджується за інформацією з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, отриманою шляхом електронної взаємодії у порядку, встановленому Мінсоцполітики та Мін’юстом. У разі надходження надісланої з використанням засобів телекомунікаційних систем заяви без електронного цифрового підпису громадянина орган соціального захисту населення повідомляє заявнику, що допомога при народженні дитини призначається лише після підписання у місячний строк зазначеної заяви. У разі непідписання заяви у зазначений строк подається нова заява.

—          Копію свідоцтва про народження дитини. (У випадку народження мертвої дитини допомогу при народженні не призначають).

—          Копію рішення про усиновлення опіки – подають лише опікуни.

Даний перелік документів є вичерпним. Водночас для того, щоб період відпустки по догляду за дитиною до 3 років був зарахований до страхового стажу в органи соціального захисту  необхідно подати також копію наказу про надання відпустки по догляду за дитиною до 3 років або копію сторінок трудової книжки або інший документ щодо стажу особи.

У випадку якщо один із батьків зареєстрований в іншому регіоні, орган соціального захисту фактично самостійно має перевірити чи отримувала ця особу цю допомогу по місцю реєстрації. Водночас часто просять для цього надати конверт та марки, щоб реалізувати цю можливість.

Крім того для отримання допомоги необхідно в органи соціального захисту надати реквізити банківського рахунка на який ви плануєте отримати цю допомогу.

Реєстрація місця проживання новонародженої дитини здійснюється також на підставі направлених органами соціального захисту населення даних, що зазначив законний представник, з яким постійно проживає дитина, у заяві про призначення допомоги при народженні дитини.

Умови припинення виплати допомоги

Такими умовами є:

—          позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

—          відмови отримувача допомоги від виховання дитини;

—         нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;

—        відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;

—         тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;

—         припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень;

—       перебування отримувача допомоги у місцях позбавлення волі за рішенням суду;

—      усиновлення дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;

—         смерті дитини;

—         смерті отримувача допомоги.

Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу, який призначив допомогу. Потрібно зазначити, що рішення про припинення є не кінцевим і виплату допомогу при народженні можуть відновити (крім випадків смерті дитини і його усиновлення). Для цього особі, яка здійснює догляд за дитиною, потрібно звернутися протягом 6 місяців після припинення виплати допомоги в орган соціального захисту населення з письмовою заявою.

Важливим є те, що контроль за  цільовим  використанням  допомоги  і  створенням  належних  умов  для  повноцінного  утримання  та  виховання  дітей  здійснюється   головними  державними  соціальними  інспекторами  і  державними соціальними інспекторами органів праці  та  соціального  захисту населення разом з управліннями (відділами) у справах сім’ї  та молоді, службами у справах дітей і органами опіки та піклування  шляхом  проведення  моніторингу  виплат  і  використання допомоги,  вибіркового обстеження окремих сімей. І у разі встановлення  факту  нецільового  використання  коштів зазначені органи подають керівнику органу,  що призначив допомогу,  пропозиції щодо припинення її виплати.

Також у випадку невідвідування матір’ю (батьком, опікуном) дільничного лікаря-педіатра  (сімейного  лікаря), під наглядом якого перебуває  дитина      віком      до      одного      року,     адміністрація  лікувально-профілактичного  закладу  повідомляє про це орган праці  та  соціального  захисту  населення  за  місцем проживання дитини.

У разі народження дитини під час перебування жінки в слідчому ізоляторі або установі виконання покарань адміністрація ізолятора або установи у 10-денний строк пілся отримання заяви матері про призначення допомоги при народженні дитини подає її заяву і копію свідоцтва про народження дитини до Органу праці та соціального захисту населення.

У разі перебування дитини разом з матір’ю в слідчому ізоляторі або установі виконання покарань допомога призначається і виплачується в розмірі, встановленому для першої дитини, шляхом перерахування на відкритий у банківській установі вкладний (депозитний) рахунок дитини на підставі звернення адміністрації слідчого ізолятора або установи виконання покрань за умови, що звернення за її призначенням надійшло не пезніше 12 календарних місяців після народження дитини.

Кошти, що зберігаються на рахунку такої дитини в банківській установі, можуть бути використані:

-матір’ю дитини, у разі її звільнення та перебування дитини з матір’ю;

— батьком дитини чи опікуном, які забрали дитину з відповідної установи:

-дитиною після досягненню нею повноліття, у разі коли кошти не були використані одним з батьків чи опікуном;

Розмір допомоги при народженні

Допомога при народженні виплачуватимеься у розмірі, який  не буде залежити від того, яка по рахунку дитина у сім’ї  — перша, друга, третя.

Допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41 280 гривень.  Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10 320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами (860 грн. на місяць) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Потрібно зазначити, що допомога при народженні дитини призначається опікуну на кожну взяту під опіку дитину у розмірі, установленому при народженні дитини. А у випадку якщо дитину (на яку призначають допомогу) влаштовано у дитячий заклад на повне державне утримання, допомога призначається і виплачується також у розмірі, встановленому при народженні першої дитини. Гроші при цьому перераховують на відкритий у банку рахунок дитини.

Зверніть увагу: діти, народжені до 30 червня 2014 року отримуватимуть допомогу у розмірі встановленому на дату народження дитини ( на першу дитину- 30 960,00 грн, на другу- 61 920,00 грн, на третю та наступних дітей — 123 840,00 грн.), тобто зміни з 01.07.2017 цієї категорії дітей не торкнуться.

На 2020 рік розмір допомоги при народженні без змін при призначенні: у розмірі 41280 гривень.

Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

MJgG4BhcAHk

Нормативно-правові документи, які можуть бути корисними щодо призначення і виплати допомоги при народженні   Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2811-12&p=1270204897733506 Закон України «Про державний бюджет України на 2014 рік» http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/5515-17 Постанова Кабінету міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми» http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1751-2001-%EF&p=1270204897733506 Цю ж статтю російською мовою Ви можете знайти тут: http://i-law.kiev.ua/?p=473

 

Tags: , , , , , ,

3 056 комментариев on Допомога при народженні дитини — 2020

  1. Костянтин:

    Доброго дня. На початку Осені ми з дружиною зібрали всі необхідні документи і зареєструвалися в СОВБЕЗі по місці реєстрації для отримання допомоги при народжені першої дитини. Нам ще тоді повідомили, що потрібно через пів року ще раз завітати щоб оновити документи, але точної дати ніхто не називав. І Сьогодні дружина звернулася і почула, що треба було принести всі документи саме 28 лютого і гроші за березень вже втрачені (тільки 130 грн. має прийти). Таке визначення законом підтверджено?!

    Відповідь: Доброго вечора, Костянтин. У Вашому листі мова йде одночасно про два різні види допомоги — допомога при народженні дитини та допомога по догляду за дитиною по досягненню нею трирічного віку. Сума 130 грн. та оновлення документів свідачать про допомогу по догляду за дитиною по досягненню нею трирічного віку. При цьому виді допомоги, дійсно для отримання підвищеної допомоги, тобто більше, ніж 130 грн. необхідно кожні півроку підтверджувати Ваше право на підвищену допомогу. ЗУ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» та Постанова КМУ «Про затвердження порядку призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми» чітко вказує, що заявник повинен кожні півроку підтверджувати право на отримання підвищеної допомоги, тобто якщо ви здали документи в вересні 2012 року, то Вам призначили підвищену допомогу на шість місяців, тобто з вересня 2012 року по лютий 2013 року, і саме до кінця лютого 2013 року Ви повинні були оновити документи та Ваше право на підвищену допомогу, щоб з березня 2013 року по серпень 2013 року (тобто на наступні 6 місяців) отримати також підвищену допомогу.
    Щодо допомоги по народженню дитини, то при цьому виді допомоги розмір не залежить від Ваших статків, і не вимагається ніяке підтвердження та оновлення докумнентів.

  2. Микола:

    Доброго дня!
    Дружина з донькою зареєстровані за однією адресою, я за іншою, а проживаємо фактично за третьою. Всі три адреси знаходяться в різних районах міста Києва. Чи можливо оформити допомогу на дружину у відділі соцзахисту за моїм місцем реєстрації, чи за місцем нашого фактичного проживання? Якщо так, то які додаткові документи для цього необхідно надати ?
    Дякую за відповідь.

    Відповідь: Доброго дня, Микола! Не зрозуміло з Вашого питання про який вид допомоги Ви запитуєте. Якщо допомогу при народженні дитини або допомогу по догляду за дитиною по досягненню нею трирічного віку- тоді так, можливо оформити допомогу за місцем проживання, з одночасним наданням Органу праці та соціального захисту населення довідки з Органу за місцем реєстрації, що подібну допомогу Ви не отримуєте.
    Якщо ж мова йде про інший вид допомоги, то уточніть, будь-ласка, про який саме.

  3. Оксана:

    Доброго дня! Підкажіть будь-ласка ,якщо я не працюю офіційно, чи зможу я отримати допомогу на 1 дитину?

    Відповідь: Оксана, нажаль Ви не вказуєте який вид допомоги ви маєте на увазі. Якщо мова йде про допомогу по народженню дитини, то відповдно до ЗУ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», цей вид допомоги призначається незалежно від того працюєте ви чи ні, він призначається як допомога на дитину, та є власністю дитини.
    Якщо мова йде про допомогу по досягненню дитиною трирічного віку, то також не залежить від того, працюєте Ви чи ні.
    Отже, при цих двох видах допомоги, не залежить Ваш статус працівника чи безробітного, і на допомогу Ви маєте право.

  4. Сергей:

    27 декабря 2007 года у нас в семье родились близнецы.Одноразовая помощь составила 8,500 х 2,т.е. нам выплатили за близнецов как первого ребёнка,хотя в семье уже были двое детей 1997 и 2001 гг. рождения.Правильно ли нам выплатили одноразовую помощь?Можем ли мы сейчас подать в суд и отсудить у государства недоплаченные деньги?Место проживания мы поменяли,одноразовую получили во Львовской обл.,а переехали жить в Волынскую.Какие документы необходимо предоставить и можна ли это сделать по месту проживания?Спасибо.

    Відповідь: Відповідно до ЗУ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» та Постанови КМУ «Про затвердження порядку призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми» особи, що звертаються за призначенням допомоги при народженні другої дитини або наступних дітей, подають також довідку про склад сім’ї та копію свідоцтва про народження кожної дитини, яка враховується при визначенні розміру допомоги.
    Отже, законом саме на Вас покладається обов’язок доводити, що це не перша Ваша дитина, і не тільки обов’язок доводити, але й надавати документи, підтверджуючи, що це третя та четверта дитина в Вашій родині. Чи надавали Ви ці документи Органу праці та соціального захисту населення? Якщо надавали, і Орган проігнорував ці документи- це одна справа, в такому випадку це порушення з боку державного органу, і в судовому порядку, якщо Ви доведете, що порушення було, можливо просити суд виплатити на Вашу користь недоплачену суму допомоги. Але це лише у випадку, якщо Ви доведете, що подавали всі необхідні документи,і в данному випадку відповідачем буде той Орган праці та соціального захисту населення, який приймав документи щодо призначення допомоги, тобто Орган у Львівській області.
    Якщо ж саме Ви не подали всіх необхідних документів для доведення, що це Ваша третя та четверта дитина, то відповідальність за призначення меншого розміру допомоги на Вас.

  5. Людмила:

    доброго дня. підкажіь будь ласка. які додаткові документи (якщо потрібно) треба зібрати, якщо тато дитини громадянин іншої держави, на момент народження дитини перебуває в Україні на основі візи. дитина по рахунку друга в сімї. наперед дякую.

    Відповідь: Людмила, відповідно до ЗУ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» та Постанови КМУ «Про затвердження порядку призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми», якщо допомогу при народженні дитини, Ви будете оформлювати на себе і Ви є громадянкою України, то ніяких додаткових документів не потрібно збирати на батька-іноземця. Відповідно до п. 10 Постанови КМУ, допомога надається одному з батьків, який постійно проживає разом з дитиною. Якщо в довідці про склад сім’ї буде відсутній батько, то це не є перешкодою для призначення цього виду допомоги, адже мета довідки довести державі, що Ви маєете ще дітей, і вони знаходяться постійно з Вами.

  6. Ірина:

    Доброго дня!Скажіть будь ласка у яких випадках можна отримати одинокій матері допомогу, якщо дітина народжена в Італії . Які документи потрібно взяти із закордону для оформлення даної допомоги. Дякую

    Відповідь: Відповідно до п. 33 Постанови КМУ «Про затвердження порядку призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми» право на отримання допомоги на дитину як одинока матір, мають жінки, які не перебувають у шлюбі та якщо у документі про народження дитини, виданому компетентним органом іноземної держави, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку, відсутній запис про батька або ж запис про батька проведено в установленому порядку орагном державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері.
    Отже, в Вашому випадку саме з-за кордону, необхідно буде надати документ про народження дитини, виданий компетентним органом Італії, в якому відсутній запис про батька, та цей документ необхідно буде легалізувати в установленому законодавством порядку. Окрім документу про народження, необхідно буде надати заяву (зразок буде наданий в Органі праці та соціального захисту населення), довідку про проживання дитини з матір’ю, видану за місцем проживання сім’ї.

  7. Natalia:

    Доброго дня насамперед хочу виразити вам щиру подяку за допомогу яку надаете людям.Я громадянка Украинi мiй чоловiк громадянин Италii скажить будь ласка я вагiтна якщо народиться наша детина в Украинi чи маю я право на одноразову допомогу .Ми плануемо пизнiше переiхати в Украину на постiйне мiсце проживання але пiсля того як виришимо деяки питання.Дуже вам вдячна якщо дасте видповiдь.
    Відповідь: Доброго дня, Наталія! Відповідно до ЗУ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» та Постанови КМУ «Про затвердження порядку призначення та виплати державної допомоги сімям з дітьми» право на допомогу мають громадяни України та іноземці, особи без громадянства, які постійно проживають в Україні та мають право на державну допомогу сім’ям з дітьми, іншими законами або міжнародними договорами України, згода на обовяязковість яких надана ВРУ.
    Отже, Ви маєте право на отримання допомоги при народженні дитини, тим більше, ящо народити дитину на території України, тоді Вам не потрібно буде легалізувати документи про народженні дитини.
    Єдине, що хотілось би зауважити, що можливо Орган праці та соціального захисту населення, може вимагати від Вас періодично з’являтися до Органу, так наприклад кожні шість місяців, у випадку якщо Ви з дитиною не будете постійно проживати на території України. Це пов’язано з тим, що на Орган праці та соціального захисту населення покладено обов’язок щодо контролю за цільовим використанням коштів, а так як Ви постійно мешкати будете за територією держави, Вони мають право вимагати від Вас з’являтися до Органу праці та соціального захисту населення. Законодавчо це не врегульований момент, але певно що керівництву Органу праці та соціального захисту населення Ви зможете пояснити ситуацію та знайти компроміс.

  8. Аня:

    Доброго дня яка на даний час становить виплата на дородові???і ще я була одинокою мамою,недавно одружилась теперішній чьоловік буде усиновляти першого сина чі буде тоді якась з боку держави виплата,і які документи для цього потрібні бо заре на 38 тижні за другім.наперед дякую
    Відповідь: Доброго дня, Аня. Нажаль, ви не вказуєте, чи працюєти Ви або є приватним підприємцем або ж не застрахована особа, адже розмір допомоги по вагітності та пологам залежить від статусу жінки, але відповідно до ст. 9 ЗУ «про державну допомогу сім’ям з дітьми» допомога надається у розмірі 100% середньомісячного доходу (стипендії, грошового забезпечення, допомоги по безробіттю тощо) жінки, але не менше 25% від розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи із розрахунку на місяць.
    Отже, відповісти скільки буде становить розмір допомоги по вагітності та пологам саме у Вашому випадку, ми не зможемо, в зв’язку з браком інформації щодо Вашого статусу. Але з цієї статті Ви зможете самойстійно встановити Ваш статус та почерпнути інформацію щодо розміру допомоги, переліку докементів, строків виплати тощо.http://i-law.kiev.ua/?p=85
    Щодо Вашого питання по допомозі на дитину, як одинока матір. Відповідно до ст. 18-1 ЗУ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» якщо одинока мати у разі смерті одного з батьків зареєструвала шлюб, то за нею зберігається право на отримання допомоги на дітей, які народилися чи були усиновлені до шлюбу, якщо такі діти не були усиновлені чоловіком.
    Тобто з часу, коли Ваш новий чоловік усиновить Вашого сина, ви втрачаєте статусу одинокої матері та право на отримання цього виду допомоги.
    Щодо іншого виду допомоги на сина, то відповісти ми також не зможемо, адже Ви не вказуєте статусу та вік Вашого сина, можливо з розділу «соціальний захист» Ви почерпнете інформацію щодо можливості призначення іншого виду допомоги, якщо на таку Ви маєте право. http://i-law.kiev.ua/?cat=5

  9. Анна:

    Доброго дня!
    Скажіть будь ласка,я і мій чоловік — підприємці, в нас скоро має народитися первісток, чи від того що ми підприємці якось змінюється розмір допомоги на дитину? Якщо так то на яку суму?
    І власне ще одне питання, у знайомих народилася також перша дитина і за то що на чоловіка оформлена машина , їм зменшили допомогу місячно на 400 грн , чи можливе таке ?
    Дякую.
    З повагою,
    Анна.
    Відповідь: Доброго дня, Аня! Нажаль, Ви не вказуєте, про яку допомогу на дитину Ви питаєте. Існує допомога при народженні дитини, існує допомога по догляду за дитиною до досягненню дитиною трирічного віку, тощо.
    Будемо вважати, що Ви питаєте про допомогу при народженні дитини, адже додаткового вказуєте яка дитина- перша чи друга, а це передусім важливо при цьому виді допомозі. Отже, відповідно до ЗУ «Про державну допомону сім’ям з дітьми» допомога при народженні дитини призначається незалежно від матеріального становища батьків, наявності майна, чи зайняття їх підпрпиємницькою діяльністю.
    Відповідно до ст. 12 вищевказаного Закону, розмір допомоги надається у сумі, кратній 30 -и розмірам прожиткового мінімуму. Так, як прожитковий розмір на дитину змінюється, а від нього залежить розмір допомоги, то для конкретної допомоги він встановлюється в залежності від часу народження дитини. Тобто який був розмір прожиткового мінімуму на час народження дитини, такий розмір і враховується при визначенні розміру допомоги.
    Отже, певно що Ваші друзі або мають на увазі інший вид допомоги або ж щось наплутали, тому що на допомогу при народженні дитини, не впливає наявність машини або іншого майна.

  10. Віта:

    У мене 3 дітей віком 18,16,3 років, і я зараз знов вагітна.Мені 37 років.Я зараз є по догляду за старою лежачою бабою.І мені совбез платить 13.85грн. я оформлена на стаж. А в березні 28 маю йти в декрет.Скажіть мені будьласка по догляду я рахуюся як працююча на даний час? В 2010р в мене було кесарське і тепер знов має бути кесарське . Скажіть мені скільки я зможу получити декретних? Дякую.
    Відповідь: Відповдно до ЗУ «Про соціальні послуги» , ЗУ «Про загальнообов’язкове державне песнійне тсрахування» час догляду за інвалідом І групи або за літньою людиною, яка, за висновком медичного закладу, потребує постійного стороннього догляду або досягла 80-річного пенсійного віку зараховується до страхового стажу непрацюючій працездатній особі, яка здійснює догляд. Загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню підлягають, зокрема, непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за інвалідом І групи або за літньою людиною, яка, за висновком медичного закладу, потребує постійного стороннього догляду або досягла 80-річного пенсійного віку, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу або компенсацію, відповідно до законодавства.
    Отже, ви рахуєтесь як особа, яка підлягає загальнообов’язковому державному страхуванню і час по догляду якої зараховується в трудовий стаж.
    Щодо допомоги по вагітності та пологам. Так, ви зможете її отримата. Допомога за вагітністю й пологам надається застрахованій особі в розмірі 100% середньої заробітної плати і не залежить від страхового стажу. Дл розрахунку спочатку визначають середньоденний заробіток жінки за останні 6 місяців перед місяцем виходу у декретну відпустку. Для цього ділять сумарну нараховану заробітну плату на загальну кількість календарних днів у цьому періоді. Потім цей середньоденний заробіток множать на кількість днів відпустки (за вказаний у заяві період відпуски). Все це будуть робити працівники Фонду, нажаль ми Вам розрахувати суму допомоги не зможемо з причин браку вихідних даних (страхового стажу, середньоденного заробітку тощо).

Добавить комментарий